Вирішив поділитись з усіма деякими напрацюваннями щодо першоджерел створення цієї теми на форумі.
Тестування проводив спільно з Олексієм (засновник теми), дотримуючись його рекомендацій.
1. Мій інвертор ANERN FGI-S5000 , придбаний у виробника з доставкою через представника в Україні на початку травня, дата виробництва березень 2026р.
Версія прошивки : 1000019. Аналогічна прошивка залита на інверторах, які прийшли за кілька днів після замовлення з європейського складу в Польщі.
Щодо інверторів, придбаних безпосередньо у продавців Алі, то в них прошивка інша: 100001C та інвертори з нею виготовлені і доставлені в Україну по часу раніше.
Говорити, яка прошивка новіша, чи на який ринок їх заливають, це також догадки. Але щодо ринків продажу, таке має місце.
Тому, ви самі можете перевірити, як це працює.
2. Акумулятор LiFePO4 : Volt Polska 120Ah 24V
(макс. напруга 29,2 В, мінімальна – 20В, макс. струм заряджання / розряджання 120А) з яким працював попередній інвертор MUST-PV18-3224 VPM II 3200W.
3. Для тесту стосовно заряджання акумулятора в інверторі Anern я виконав наступні налаштування відповідно до рекомендацій Олексія:
- акумулятор попрацював з навантаженням будинку впродовж майже 10 годин і був розряджений до напруги 24,2 В;
- змінив налаштування інвертора до float 27 V, bulk (залишив як і було) 28,2V , макс. струм заряду від електромережі змінив з 40А до 60А, потім до 80А і ще пізніше до 100А.
Кожного разу, я зупиняв подачу напруги ззовні на інвертор, щоб збільшити струм заряду в налаштуваннях. Також, стартував з різних напруг заряду акумулятора.
При вмиканні ел. мережі струм заряду відразу виходив на встановлену величину і працював до рівня float, а далі при досягненні float спадав.
Я взагалі не прихильник катувати акум великим струмом і завжди намагався цей акум заряджати 40-50А. Це достатньо було, щоб в режимі безперебійника зарядити акум після вимкнень.
Щодо цього міні тесту :
У мене при роботі з Must все відбувалось аналогічно.
Float і bulk були встановлені на одній величині, або 0,1-0,2 В різниця.
І коли акум зарядився до 28,2В, то на висвітлювачу інвертора Must я бачив лише танці струму 1А , -1А.
Там не було такої розширеної інфо щодо біжучих параметрів (як і в більшості інверторів немає), порівнюючи з цим Anern.
Жодних CC, CV, bult, float
У відео про налаштування інвертора Must, яке я скидав раніше вказно, що для LiFePO4 такий показник як float є неістотний, без потреби. Є проста рекомендація bulk і float ставити близько по значеннях, або однаковими.
Саме така концепція і закладена в прошивку нашого Anern.
Принаймні у версіях, яку я вказував. Комусь це дивно, або ні. Кожен має право на думку.
Для мене це завжди було норма і зрозумілим, тому я ставив bulk і float однаковими для LiFePO4.
Олексій , додатково, тестував раніше роботу інвертора, коли в налаштуваннях інвертора вказував, що тестує свинцево-кислотний акумулятор.
Ось при таких налаштуваннях, значення float і bulk впливали на заряджання такого роду акумуляторів.
Бо, саме ці параметри і мають важливе значення при роботі з свинцево-кислотними акумами, чи їх аналогами, гелевими.
Маю інфо, що мій новий акумулятор Anern-AN-LPB-N-24200 Npro
з можливістю комунікації через CAN шину прибуває в цю суботу до польського порту.
При його отриманні проведу аналогічне тестування і не тільки. Очікую, що в цього акума є також можливість взагалі відключати опцію float.
Все попереду. Додаю коротке відео про тести заряджання. Сорі за зайві шуми у відео.
залив на youtube, простіше відкривається.
Всім приємного перегляду і гарного дня.
Якщо будуть запитання, чи коментарі, то прошу це робити лише власників цих інверторів, бо некоректно говорити про речі взагалі.