Сес з розміщенням на Схід-Захід

Екстремальні відношення DC/AC були обрані, щоб показати, що тільки за таких параметрів генерація різнонаправлених масивів може досягти генерації з південного масиву.
Тому, якщо є можливість встановити сонячні батареї на південь, то краще так і зробити.
Олександре, ви однобічно розглядаєте систему СХІД-ЗАХІД. На вебінарі ви теж уходили від незручних питань тому що не знали що відповісти. Вивчіть будь ласка дане питання більш досконало, особливо щодо вертикального встановлення двосторонніх панелей в системі СХІД - ЗАХІД. Якщо ви не зустрічали такого в масовому сегменті це не говорить про те що воно не має місця бути чи не буде масовим в майбутньому. Ви ж все таки технічний спеціаліст а не менеджер з продажу який продає за шаблоном.

Вагомі причини є. Люди які повісили по 35 +-5 квт в південній орієнтації шукають способи як збільшити виробітку. І допомогти їм може тільки СХІД-ЗАХІД.

• Like
Реакції: BUg
Вертикально встановлені двосторонні сонячні батареї Схід-Захід мають право на існування, але поки я не знайшов інформації, що таке розміщення дасть кращі фінансові результати ніж традиційне.
Також всюди порівнюють двостороннє вертикальне рішення з одностороннім направленим на південь, що є не коректним.
Я не даю відповіді на питання в яких я не впевнений на 100%, щоб не дати хибної інформації.
А це питання є надто комплексним і лежить в площині загальної економіки СЕС.
Зазвичай на підготовку вебінару йде близько 1-го робочого дня.
А ось це матеріал, який є складовою докторської дисертації:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261920302944
Коротке резюме по вертикальному встановленню:
1. В північних широтах генерація порівняна з односторонніми з південною орієнтацією.
2. Значна залежність від альбедо поверхні.
3. Добре пристосовані для агро-фотовольтаїки, адже мають менший GCR та затінення, а також міжрядна відстань достатня для проїзду техніки.
4. Більші вітрові навантаження, а також складніша конструкція.
5. В Європі є кілька збудованих комерційних проєктів, але судячи з усього - це іміджева демонстрація технологій, адже використовуються модулі N-PERT (це означає, що гроші в принципі не рахували).
6. Комбінована система вертикальні СХ-ЗХ + ПД дасть рівномірний профіль генерації впродовж дня, що є перевагою для СЕС на власне споживання.
Олександре, ви однобічно розглядаєте систему СХІД-ЗАХІД. На вебінарі ви теж уходили від незручних питань тому що не знали що відповісти. Вивчіть будь ласка дане питання більш досконало, особливо щодо вертикального встановлення двосторонніх панелей в системі СХІД - ЗАХІД. Якщо ви не зустрічали такого в масовому сегменті це не говорить про те що воно не має місця бути чи не буде масовим в майбутньому. Ви ж все таки технічний спеціаліст а не менеджер з продажу який продає за шаблоном.

До відношення DC/AC = 1.5 можна сміливо навантажувати все на південь.
Вагомі причини є. Люди які повісили по 35 +-5 квт в південній орієнтації шукають способи як збільшити виробітку. І допомогти їм може тільки СХІД-ЗАХІД.

Використання двосторонніх сонячних батарей з інверторами Huawei

Колегі допоможіть розібратися які панелі полі чи моно краще підійдуть на схід-захід? Який кут є оптимальним 10-15* чи більше?
Скільки потрібно набрати кВт батарей на 30квт потужності по інверторі?

Как раз себе планирую делать станцию восток-запад, рассчеты показывают что как ни парадоксально оптимальный угол 0 :) Но рассматриваю 7 или 10 градусов, так вот на 7 градусов генерация больше. Все что выше 10-ти градусов ведет к падению генерации.

Ще питання по вольтах з розміщенням схід-захід!
Існує в Інтернеті така думка що при такому розміщенні (схід-захід) максимальний виробіток буде 80% від установлої потужності по панелях !
Назріває питання чи варто враховувати запас по напрузі?
Якщо згідно загальної інформації то максимум не може бути більше 100% установленої потужності!

Станция восток-запад дает на 18% меньше чем станция на ЮГ под оптиальным углом. НО! Станция восток-запад в моем случае на площади 225 м2 позволяет без затенения(!) поставить 40 кВт панелей, а с ориентацией на ЮГ так невозможно на моем участке

На СХІД-ЗАХІД більш оптимально підійдуть двосторонні, якщо встановити їх вертикально. І між рядами взяти відстань десь метрів 8-10.

Глупость. Если так расходовать землю, то лучше на Юг развернуть под правильным углом!

Как раз себе планирую делать станцию восток-запад, рассчеты показывают что как ни парадоксально оптимальный угол 0 :) Но рассматриваю 7 или 10 градусов, так вот на 7 градусов генерация больше. Все что выше 10-ти градусов ведет к падению генерации.
Совсем недавно встречал. И это правильные выводы. Но нужно делать 10+ градусов, что б грязь смывало

Совсем недавно встречал. И это правильные выводы. Но нужно делать 10+ градусов, что б грязь смывало
Да, угол нужен для смыва грязи дождем + чуть спокойней в случае небольшого града. А математически если не поворачивать на ЮГ макс генерация у панели смотрящей строго в небо.

Вообще не хочу заранее ничего говорить. Когда сделаю, создам в форуме ветку, расскажу и про другие нюансы, на мой взгляд станции восток-запад очень недооценены, особенно теперь, когда панели подешевели.

А Яка різниця 0° схід-захід чи 0 градусів південь.
0 градусов никто не делает, вода не будет стекать после дождя, снег не будет сползать сам по себе. Суть такой станции не в ориентации, а в том, что вы без теней покрываете большим кол-вом панелей ограниченный по площади участок. Учитывая падение генерации на 18 процентов, вы можете на тот же участок поставить где-то на 30% больше панелей по сравнению с классической южной ориентацией

Глупость. Если так расходовать землю, то лучше на Юг развернуть под правильным углом!
так в тому то і справа що земля залишається вільна, бо панелі стоять вертикально і у кожної біфйейс панелі до обіду працює фронтальна сторона а після обіду тильна.. уся земля між рядами панелей вільна.. і її можна обробляти.. або не обробляти.. що хочете то і робити.. а от ви якраз і переводите безглуздо землю вкриваючи її панелями..

так в тому то і справа що земля залишається вільна, бо панелі стоять вертикально і у кожної біфйейс панелі до обіду працює фронтальна сторона а після обіду тильна.. уся земля між рядами панелей вільна.. і її можна обробляти.. або не обробляти.. що хочете то і робити.. а от ви якраз і переводите безглуздо землю вкриваючи її панелями..
Без оглядки на ЗТ - наверно вы правы, в реалиях Украины, покажите мне такие станции.... их нет, и не случайно, если уж выведена земля под альтернативную энергетику, то лучше ставить столы на ЮГ под оптимальным углом и делать отступы между ними. Потом, если даже бифишилы поставить вертикально, то они упустят основную дневную генерацию, когда Солнце идет по югу и высоко над горизонтом.

Если же говорить о частных станциях под ЗТ, то решение восток-запад позволяет разметить на одном и том же участке большее кол-во генерируемой мощности, за счет плотного расположения панелей и отсутствия их взаимного затенения. Иначе, с ориентацией на юг нужно больше земли для генерации такой же годовой выработки.

Бифишл панели, возможно изменят картину, а возможно просто сравняют её с системами восток-запад, но при этом монтаж бифишила дороже, сама панель дороже.

Относительно "перевода земли", как раз он минимален в системе восток-запад.

Что бы все это не было пустословным возьмем например участок размерами 20 на 20 метров. Поставить на нем на ЮГ 30-34 кВт панелей без взаимного затенения в зимние месяцы почти невозможно, если только не городить многоярусные столы заваливая угол передних и поднимая высоту задних. Как результат конструкции тянут стоимость и боятся ураганных ветров. Система восток-запад на еще меньшей площади даст 42 кВт, что аналогично 34 кВт южных панелей. Но монтаж системы восток-запад сильно дешевле, что позволяет купить больше панелей и в итоге выйти на те же параметры и по точке возврата инвестиций , но при этом панелей больше, генерация более равномерная, площадь занимается меньшая.

Можно конечно возразить, что между столами направленными на ЮГ, можно посадить "картошку"... но не встречал такого, обычно земля гуляет + в случае бифишил панелей она не просто должна быть не занята, а еще и обеспечена её высокая отражающая способность.

Останнє редагування:
Что бы все это не было пустословным возьмем например участок размерами 20 на 20 метров. Поставить на нем на ЮГ 30-34 кВт панелей без взаимного затенения в зимние месяцы почти невозможно, если только не городить многоярусные столы заваливая угол передних и поднимая высоту задних. Как результат конструкции тянут стоимость и боятся ураганных ветров. Система восток-запад на еще меньшей площади даст 42 кВт, что аналогично 34 кВт южных панелей. Но монтаж системы восток-запад сильно дешевле, что позволяет купить больше панелей и в итоге выйти на те же параметры и по точке возврата инвестиций , но при этом панелей больше, генерация более равномерная, площадь занимается меньшая.

Можно конечно возразить, что между столами направленными на ЮГ, можно посадить "картошку"... но не встречал такого, обычно земля гуляет + в случае бифишил панелей она не просто должна быть не занята, а еще и обеспечена её высокая отражающая способность.
Цена на панели выросла, и восток-запад мне опять видится не самым лучшим решением. Вот когда упадет - тогда да.
Окупаемость нужно посчитать, думаю будет к 5 годам стремиться.

Еще как используют. Даже поливы под панелями видел.

Цена на панели выросла, и восток-запад мне опять видится не самым лучшим решением. Вот когда упадет - тогда да.
Окупаемость нужно посчитать, думаю будет к 5 годам стремиться.

Еще как используют. Даже поливы под панелями видел.

Нюансов много, сильно зависит на что ставить панели. Варить черный метал да еще и своей бригадой или же покупать готовые оцинкованные конструкции под сборку, все это как раз и двигает срок окупаемости. У системы восток-запад низкие ветронагрузки , если грамотно просчитать конструкцию она выходит дешевле чем столы и по материалу и по монтажу + компактность размещения и без затенения. К тому же, если так сильно нужна земля под системой восток-запад, конструкцию можно поднять, тогда она станет дороже, но под ней квадратное складское помещение получается, а столы развернутые на юг превращают участок в какой-то лабиринт , речь конечно об ограниченном в площади участке, если земли очень много, тогда и говорить не о чем.

ПС. Почему пришел к такой идее, мне просчитали 31 кВт станцию и стоимость оцинкованных столов под нее вышла больше 85$ за кВт + неоптимальное расположение по углам что бы минимизировать взаимные тени + монтаж конструкции еще 40$ за кВт.... Тут задумаешься невольно даже с ценами на панели по 0.32 за Вт....

Останнє редагування:
Нюансов много, сильно зависит на что ставить панели. Варить черный метал да еще и своей бригадой или же покупать готовые оцинкованные конструкции под сборку, все это как раз и двигает срок окупаемости. У системы восток-запад низкие ветронагрузки , если грамотно просчитать конструкцию она выходит дешевле чем столы и по материалу и по монтажу + компактность размещения и без затенения. К тому же, если так сильно нужна земля под системой восток-запад, конструкцию можно поднять, тогда она станет дороже, но под ней квадратное складское помещение получается, а столы развернутые на юг превращают участок в какой-то лабиринт , речь конечно об ограниченном в площади участке, если земли очень много, тогда и говорить не о чем.

ПС. Почему пришел к такой идее, мне просчитали 31 кВт станцию и стоимость оцинкованных столов под нее вышла больше 85$ за кВт + неоптимальное расположение по углам что бы минимизировать взаимные тени + монтаж конструкции еще 40$ за кВт.... Тут задумаешься невольно даже с ценами на панели по 0.32 за Вт....
Моя однорядная на Юг из чёрного металла вышла до 20$ за панель от А до Я. Места сожрала много, это да.

У меня четырехрядные из оцинкованного С профиля (150*40 ноги, остальное все 120*40) выходят 28$/панель со всеми болтами и прижимами...

Вкладення

• IMG_20180517_185220.jpg
    IMG_20180517_185220.jpg
    1,9 Mб · Перегляди: 49
Маю можливість порівнювати результати з 2 інверторів -
1-й - з масивом на південь (-30° на пд-сх, кут нахилу 30°), поки що недовантажений,
2-й - з 2 масивами сх-зх (навіть пн-сх / пд-зх), дах 45°.
Другий інв. раніше, без пн-сх масиву, видавав за день / місяць стільки ж, скільки і перший.
Після додавання сх масиву - у 1,5 рази більше за південний.
Графік мені дуже подобається. Починає рано вранці - і аж до заходу сонця.
Дуже нагадує трекер: графік рівний, інвертор навіть не обрізає.
І це поки що березень. Влітку - ще краще.
Планую також на перший інв. додати пд-зх - думаю, має бути навіть кращий результат.

1617202670929.png
1617202658036.png

Останнє редагування:
Назад
Угорі