Без BMS і CAN напряму до Інвертора - Батарея 16s 314 Ah

4 комірки з різним розбалансованим SOC від 10% до 80%,
(може бути 10% 30% 50% 80%) з'єднуєте послідовно і заряджаєте напругою 13.4v вольт протягом 24 годин.
Якшо система збалансована то ви програли, якшо повний розбаланс - 300$ ваші
Опісля можете розрядити і перевірити залишкову ємність і до якого SOC наша збалансована батарея заряджена.

Ви експериментально доведете, шо система самобалансується законом ОМА в послідовному з'єднанні.
У вас некоректні умови. В реальності практично неможливо на таку збірку одразу подати 13,4 в, тому що з такою напругою струм заряджання одразу перевищує 1С

У вас некоректні умови. В реальності практично неможливо на таку збірку одразу подати 13,4 в, тому що з такою напругою струм заряджання одразу перевищує 1С
вам в школу фізику треба вчити. :D

Розрядіть вашу збірку до 30% SOC, налаштуйте інвертор на максимальний струм, налаштуйте напругу заряджання на 53,6 в . Увімкніть заряджання, та подивитесь РЕАЛЬНУ напругу. Потім скажете, чому реальна меньше ніж задана на початку зарядки.
За одне і переконаєтесь, що ваш інвертор не витягує одразу задану напругу. Бо він слабенький для такого навантаження

ні, підтверджую шо через 24 години зарядки у них буде більш менш однакова напруга :D
Однакова напруга не означатиме однаковий SOC. Бо є полога ділянка графіка. В коректному ескперименті треба потім ще кожну комірку поодинці розрядити з заміром ємності.

Однакова напруга не означатиме однаковий SOC. Бо є полога ділянка графіка. В коректному ескперименті треба потім ще кожну комірку поодинці розрядити з заміром ємності.
означатиме, оскільки експерементатор може взяти розрядити і заміряти ємність батареї після 24 годин зарядки і він буде на рівні 95-99%. Ваш аргумент неправдивий.
Полога ділянка графіка в нашому випадку це 30-90%, а не 95%+!

В точці А напруга явно меньше ніж в точці В.
Тобто інвертор не може виконати умову постійної напруги в цьому діапазоні А-В.
Та і взагалі в діапазоні 40-100% SOC теж не зможе постійно тримати одну задану напругу.
А якщо припустити, що існує такий зарядний пристрій, то він зруйнує комірки через overcurrent..

Чи ви то навмисно даєте некоректні умови, щоб потім розповідати , що умови невиконані?

Вкладення

• IMG_20250110_142304.jpg
    IMG_20250110_142304.jpg
    50,4 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
4 комірки з різним розбалансованим SOC від 10% до 80%,
(може бути 10% 30% 50% 80%) з'єднуєте послідовно і заряджаєте напругою 13.4v вольт протягом 24 годин.
Якшо система збалансована то ви програли, якшо повний розбаланс - 300$ ваші
Опісля можете розрядити і перевірити залишкову ємність і до якого SOC наша збалансована батарея заряджена.

Ви експериментально доведете, шо система самобалансується законом ОМА в послідовному з'єднанні.
щодо зарядки - можу використати на свому зарядному в режимі лабораторного блоку живлення з параметрами (Umax 13.4В; Imax 30А)
зарядка буде зупинена при досягненні хоч однією коміркою напруги 3.6 (навіть якщо не пройде 24 години)
дисбаланс покажу наступною дозарядкою кожної комірки на зарядному пристрої до 3.65 і порівнянням скільки в яку зайшло)
знімати весь процес на відео на жаль не зможу, бо попросту нема обладнання, що витримає запис 24 години (чи більше бо потім ж дозаряджати треба) тому хіба буде фото звіт сюди щогодини (чи що пів години)
Таке вам підходить?

і порівнянням скільки в яку зайшло)
Не плутайте SOC і ємність комірки можуть мати однаковий SOC і різну емність
Ви для початку з'ясуйте що повинно вирівнятися бо ємність ніяк не зрівняти як що вона різна

Не плутайте SOC і ємність комірки можуть мати однаковий SOC і різну емність
Ви для початку з'ясуйте що повинно вирівнятися бо ємність ніяк не зрівняти як що вона різна
щось ви вже додумуєте
SOC - це відсоток від ємності який зараз доступний, а отже якщо комірки відбалансовані (а отже й SOC однаковий ) то й ємність яку потім вдасться закачати до 3.65 - буде однакова в межах невеликої похибки
та і загалом в даному експерименті будуть 4 комірки еве 280 з 0 циклів, які попередньо заряджу і доведу до відповідних значень SOC розрядивши їх на певну кількість А*год

SOC - це відсоток від ємності який зараз доступний, а отже якщо комірки відбалансовані (а отже й SOC однаковий ) то й ємність яку потім вдасться закачати до 3.65 - буде однакова в межах невеликої похибки
Щоб краще уявити, візьміть дві комірки 50 аг та 100 аг як що перша заряджена до 50% SOC і друга до 50% SOC, SOC однаковий вірно, і напруга теж, начебто вони збалансовані?
але до повної ємності (3.65) в першу вдасться закачати ще 25 аг, а в другу 50 аг, від того що різниця буде скажимо 275 та 285 аг нічого принципово не міняється, бо SOC в відсотках

щодо зарядки - можу використати на свому зарядному в режимі лабораторного блоку живлення з параметрами (Umax 13.4В; Imax 30А)
зарядка буде зупинена при досягненні хоч однією коміркою напруги 3.6 (навіть якщо не пройде 24 години)
дисбаланс покажу наступною дозарядкою кожної комірки на зарядному пристрої до 3.65 і порівнянням скільки в яку зайшло)
знімати весь процес на відео на жаль не зможу, бо попросту нема обладнання, що витримає запис 24 години (чи більше бо потім ж дозаряджати треба) тому хіба буде фото звіт сюди щогодини (чи що пів години)
Таке вам підходить?
Так, мені головне шоб U max було 13.4 і ні мілівольта більше.
Якщо хоч одна комірка досягне 3.5v - 300$ Ваші

робимо 30% 50% 70% 90% четверта вже 3.5 (бо 90%) можна навіть не починати - легкі гроші:D
ви кудись спішите? Я задав умови приблизні, тож прошу їх дотримуватись. А не придумувати
10%-80% SOC, U - 13.4v. Все.
Якшо ви праві - легкі гроші

тобто як що одна 90% то Вашим методом вже не збалансувати?
збалансувати. Я просто не знаю як ви міряєте. Головне шоб resting voltage, тобто комірка годину без навантаження постояла і не при зарядці. А то зараз при зарядці мені влупите і почнете фігню втирати як клоуни..
Тому і діапазон 10-80% шоб без тої фігні.
Хочете чітерити, тоді досягнення 3.6В на комірку. Мої умови тоді 3.5в на комірку. Все.
Я вам даю 0.1V фори якшо ви виконуєте мої умови.

Щоб краще уявити, візьміть дві комірки 50 аг та 100 аг як що перша заряджена до 50% SOC і друга до 50% SOC, SOC однаковий вірно, і напруга теж, начебто вони збалансовані?
але до повної ємності (3.65) в першу вдасться закачати ще 25 аг, а в другу 50 аг, від того що різниця буде скажимо 275 та 285 аг нічого принципово не міняється, бо SOC в відсотках
кажу ж що ви щось додумуєте, чого і близько тут не говорять
будуть 4 комірки еве 280 А*год з наступними SOC:
1 - 80% (залишкова ємність не менше 224 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 56 А*год)
2 - 50% (залишкова ємність не менше 140 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 140 А*год)
3 - 30% (залишкова ємність не менше 84 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 196 А*год)
4 - 10% (залишкова ємність не менше 28 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 252 А*год)
я добре розумію, що на це піде добрий тиждень, бо знаю скільки часу треба щоб розрядити моєю електронною нагрузкою такі комірки, але раз вони ітак наразі стоять в мене без діла, і є бмс яку можна буде підключити для відображення параметрів, ну і зарядка хороша є - то чого б не зробити експеримент, який ще раз покаже що автор неправий, тоді вже можна буде й просити адмінів закривати тему

кажу ж що ви щось додумуєте, чого і близько тут не говорять
будуть 4 комірки еве 280 А*год з наступними SOC:
1 - 80% (залишкова ємність не менше 224 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 56 А*год)
2 - 50% (залишкова ємність не менше 140 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 140 А*год)
3 - 30% (залишкова ємність не менше 84 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 196 А*год)
4 - 10% (залишкова ємність не менше 28 А*год, тобто електронною нагрузкою буде знято з неї 252 А*год)
я добре розумію, що на це піде добрий тиждень, бо знаю скільки часу треба щоб розрядити моєю електронною нагрузкою такі комірки, але раз вони ітак наразі стоять в мене без діла, і є бмс яку можна буде підключити для відображення параметрів, ну і зарядка хороша є - то чого б не зробити експеримент, який ще раз покаже що автор неправий, тоді вже можна буде й просити адмінів закривати тему
супер. Придумайте як їх скоро порозряджати аби довго не мучитись.

Ви ще домовтесь яким методом визначати що там саме 10% або 80%
для 100А комірки: заряджаєте на 100 Ампер, розряджаєте на 20-22 - маєте 80%. Все приблизно.
Мені всерівно скільки, головне шоб повний розбаланс між ними був!

Назад
Угорі