Без BMS і CAN напряму до Інвертора - Батарея 16s 314 Ah

кажу ж що ви щось додумуєте, чого і близько тут не говорять
я не додумую бо треба порівнювати щось оде а не відсотки з Аг як ви пропонуєте
наступною дозарядкою кожної комірки на зарядному пристрої до 3.65 і порівнянням скільки в яку зайшло
зайшло в Аг чи в відсотках?

зайшло в Аг чи в відсотках?
ясне діло що в А*год))) зарядка не може показувати скільки в відсотках вона закачала
так само як і електронна нагрузка буде показувати в А*год, скільки було знято

супер. Придумайте як їх скоро порозряджати аби довго не мучитись.
ну ж кажу - в мене є електронна нагрузка, але я наразі в іншій області, і зможу скоріше за все лише за 3 тижні її забрати. якщо вдасться раніше - теж тут скажу. того нічого придумувати особливого для розрядки не треба

ясне діло що в А*год))) зарядка не може показувати скільки в відсотках вона закачала
так само як і електронна нагрузка буде показувати в А*год, скільки було знято
тоді це не має сенсу, бо треба точно знати ємність кожної комірки а потім перераховувати Аг к відсотки

Пропоную наступний алгоритм
беремо 4 комірки одного номіналу, вважаємо що ємність +- однакова припустимо номінал (100 Аг)
розряджаймо кожну до 2.5 В - це SOC 0%
далі заряжаемо і дивимось скільки зайшло (зарядне повинне показувати Аг)
1 до SOC 10% (як що комірка 100Аг закачуємо 10 Аг )
2 до SOC 30% (як що комірка 100Аг закачуємо 30 Аг )
3 до SOC 50% (як що комірка 100Аг закачуємо 50 Аг )
4 до SOC 80% (як що комірка 100Аг закачуємо 80 Аг )

далі з'єднуємо всі послідовно та під'єднуємо до зарядного
виставляємо максимальну напругу 13,4 В (струм 0.5С або скільки зможе зарядне)

Як що впродовж зарядки хоча б одна досягне 3.5 В або через 24 години різниця напруг на найбільше та найменше заряджений комірці буде більше ніж 0.01 В то "метод Кровла" не працює

треба точно знати ємність кожної комірки а потім перераховувати Аг к відсотки
не забудьте про атомний годинник, надточний вимірювач струму і напруги, лабораторію з ідеальними умовами і 4 геть ідентичні комірки (яких у світі не існує)))))

ну і такий варіант обрахунку SOC як у вас - вперше бачу і навіть знатно поржав з нього) ніхто не рахує SOC від розрядженої комірки, його якраз беруть від повністю зарядженої і рахується він на номіналльну ємність по нормальному

ну і третє - повторююсь - все буде рахуватись по А*год, SOC - це параметр який лише для зручності запровадили, щоб люди далекі від фізики знали скільки в них приблизно заряду в батареї

Як на мене, Dmitry нормальний алгоритм запропонував. Головне щоб він нашого "нащадка Ома" влаштував.

Як на мене, Dmitry нормальний алгоритм запропонував. Головне щоб він нашого "нащадка Ома" влаштував.
Мене влаштовує, не бачу проблем
єдине ось це твердження знову хоче мене підловити: через 24 години різниця напруг на найбільше та найменше заряджений комірці буде більше ніж 0.01 В то "метод Кровла" не працює. Краще його перефразувати якшо різниця між ними на 16 годині є більша ніж на 24 годині. Краще сформулювати якшо "різниця зменшується між ними з часом". А не використовувати абсолютну величину 0,01v. Хоча можливо навіть і вона є правильна і напруги будуть у діапазоні 3,33-3.35v на комірку.
Абсолютні речі можна стверджувати хіба за такі :
як хоча б одна досягне 3.5 В, отут я на всі 100% впевнений шо не досягне.
Або шо вся батарея буде заряджена на 90+% після 24 годин, тобто видасть 90А*год+ (і видасть ближче до 100 Аг)

Головне довести шо метод а) балансує. б)Заряджає майже до 100%. в) жодна комірка не досягає значень вищих за 3.5В, а то і за 3.45В.

Останнє редагування:
ніхто не рахує SOC від розрядженої комірки, його якраз беруть від повністю зарядженої
А яка різниця?, так само можна зарядити всі до 3.65 і рахувати в іншу сторону, результат однаковий

Так, мені головне шоб U max було 13.4 і ні мілівольта більше.
Якщо хоч одна комірка досягне 3.5v - 300$ Ваші
Пане crowl, чи працюватиме ваш закон при такому екстремальному спрощенні задачі для експериментатора? Беремо всього дві комірки. Одну розряджаємо до 2.5В (0 SOC). Другу заряджаємо напругою 3.35В до тих пір поки струм не впаде до нуля. Будемо вважати, що вона зарядилася (100% по Кроулу). Далі розряджаємо її скажімо на 5% від паспортної ємності контролюючи віддані ампергодини. Тобто у нас дві комірки 0% та 95%. Далі з'єднуємо їх послідовно і під'єднуємо до блока живлення напругою 6.7В. По вашому такі комірки теж сбалансуються за 24години? І кожна матиме 100% SOC?

Графік зарядки постійним струмом 40 А . U(t)
Закон Ома U=I*R
Ix=const=40A
Внутрішній опір на зарядку Rx
Ux= 40A*Rx
На малюнку розрахований внутрішній опір комірки в збірці 8s eve 105Ah під час одного сеансу зарядки з 50% SOC до 51% SOC та змінами струму заряджання.

Вкладення

• Screenshot_2025-01-11-08-46-41-047_com.google.android.apps.docs.editors.sheets-edit.jpg
    Screenshot_2025-01-11-08-46-41-047_com.google.android.apps.docs.editors.sheets-edit.jpg
    199,9 Кб · Перегляди: 5
  • Screenrecorder-2025-01-10-20-29-17-722_0_COMPRESSED.mp4
    28,5 Mб
Пане crowl, чи працюватиме ваш закон при такому екстремальному спрощенні задачі для експериментатора? Беремо всього дві комірки. Одну розряджаємо до 2.5В (0 SOC). Другу заряджаємо напругою 3.35В до тих пір поки струм не впаде до нуля. Будемо вважати, що вона зарядилася (100% по Кроулу). Далі розряджаємо її скажімо на 5% від паспортної ємності контролюючи віддані ампергодини. Тобто у нас дві комірки 0% та 95%. Далі з'єднуємо їх послідовно і під'єднуємо до блока живлення напругою 6.7В. По вашому такі комірки теж сбалансуються за 24години? І кожна матиме 100% SOC?
теоретично - так. Ви - пробуйте як завгодно. Але бабло я плачу в разі програшу лише з своїми умовами.

теоретично - так. Ви - пробуйте як завгодно. Але бабло я плачу в разі програшу лише з своїми умовами.
Та нічого Ви не заплатите за будь яких умов. Завжди буде щось не так. Це і так зрозуміло.
Але повернемося до спрощеною задачі. Дивіться - нам потрібно зарядити розряджену комірку пропускаючи струм крізь майже заряджену. Вони обидві будуть отримувати ті самі ампергодини. Як по вашому, за яким механізмом одна комірка припинить накопичувати енергію, а інша продовжить?

Та нічого Ви не заплатите за будь яких умов. Завжди буде щось не так. Це і так зрозуміло.
Але повернемося до спрощеною задачі. Дивіться - нам потрібно зарядити розряджену комірку пропускаючи струм крізь майже заряджену. Вони обидві будуть отримувати ті самі ампергодини. Як по вашому, за яким механізмом одна комірка припинить накопичувати енергію, а інша продовжить?
угу, ви боїтесь і починаєте ухилятись. Ви не лише боягуз, а не відполвідаєте за свої слова. Не треба мені теорій, я знаю як там усе працює.
Окрім того ви безпідставно починаєте наклеп шо я не заплачу в разі програшу.
Якшо це не так складіть 4s систему, заряджати 13.4v якшо хоч яка буде більш 3.5В, за моїх умов ваші 300$, шо складного!!!
Лише практичний експеримент розставить усе на свої місця.
Там працює закон ОМА. І балансує він.

Заряджена комірка буде мати великий внутрішній опір відносно не зарядженої .
Вона перекриє протікання струму через себе та через інші комірки.
Можливо через неї ще буде протікати невеликий струм, зайвий для неї.
Приблизно 1,3А судячи з ваших графіків.
Повторюю :
Нормальний (не руйнуючий) струм через комірку тече доки йдуть реакції з літіем.
Реакції закінчилися - струм теж.
Закон Ома до електрохімічних реакцій застосовувати абсурдно

Останнє редагування:
угу, ви боїтесь і починаєте ухилятись. Ви не лише боягуз, а не відполвідаєте за свої слова. Не треба мені теорій, я знаю як там усе працює.
Окрім того ви безпідставно починаєте наклеп шо я не заплачу в разі програшу.
Якшо це не так складіть 4s систему, заряджати 13.4v якшо хоч яка буде більш 3.5В, за моїх умов ваші 300$, шо складного!!!
Лише практичний експеримент розставить усе на свої місця.
Там працює закон ОМА. І балансує він.
Я не настільки наївний, щоб повірити Вам стосовно оплати. Тут наче вже є бажаючий це перевірити, не будемо віднімати в нього хліб. Але повернемося до закону Ома та двох комірок. Наприклад ми заряджаємо струмом 10А. Припустимо, що тій комірці, що заряджена на 95% потрібно 10Аг щоб зарядитися до 100%. А тій, що розряджена потрібно в 20 разів більше, тобто 200Аг. Але в розрядженої комірки нема іншого шляху отримати струм крім як крізь заряджену комірку. Куди буде дівати енергію та комірка, що була заряджена до 95% під час заряду розрядженої? Крізь неї протікає струм, на ній зафіксована напруга (3.35 за Кроулом). Шляхи два - або накопичувати, або гріти.

Я не настільки наївний, щоб повірити Вам стосовно оплати. Тут наче вже є бажаючий це перевірити, не будемо віднімати в нього хліб. Але повернемося до закону Ома та двох комірок. Наприклад ми заряджаємо струмом 10А. Припустимо, що тій комірці, що заряджена на 95% потрібно 10Аг щоб зарядитися до 100%. А тій, що розряджена потрібно в 20 разів більше, тобто 200Аг. Але в розрядженої комірки нема іншого шляху отримати струм крім як крізь заряджену комірку. Куди буде дівати енергію та комірка, що була заряджена до 95% під час заряду розрядженої? Крізь неї протікає струм, на ній зафіксована напруга (3.35 за Кроулом). Шляхи два - або накопичувати, або гріти.
Три, вона ше може сісти і сидіти на 3.35 нічого не робити і пити Мохіто

Тобто розрахунок на те,що після досягнення 100% SOC на 3,375-3,4 вона почне розряджатися і таким чином заряджати інші і так туди сюди збалансуються.

вона ше може сісти і сидіти на 3.35 нічого не робити
Це при тому, що сусідня комірка ще розряджена і їй треба струм 10А, а заряджена буде "пити Мохіто" без підвищення на ній напруги? Ну це точно абсурд!

Тобто розрахунок на те,що після досягнення 100% SOC на 3,375-3,4 вона почне розряджатися і таким чином заряджати інші і так туди сюди збалансуються.
ні, ці закони лише працюють для паралельного з'єднання, а у нас послідовне.

Назад
Угорі