Без BMS і CAN напряму до Інвертора - Батарея 16s 314 Ah

Ну ... я вже багато передивився на акумулятори без БМСок, якi в вашому розумiннi придумали якiсь лошари =)

Я б посперечався з вашим розумiнням, як працюе зарядка у послiдовному ланцюгу, але схоже просто ви мажор, туди-сюди акумулятор для вас не проблема, тому краще зачекати ще рiк-два =)
дякую, справді для мене це взагалі не гроші, їх придумали для безпеки середньостатистичних користувачів.
Я десь 1% в тому, що для мене це не гроші і я провів 2 місяці вивчаючи процеси заряду і розряду.
І, поки що перший рік показав, що я таки правий. Почекаємо ше кілька років, аби підтвердити чи спростувати мою правоту.

в 16s системі напруга заряду ділиться на 16,
Ну то ви недозаряджаєте. 3,4 вольта .Це напруга практично спокою/флоат. Так ніякого розбалансу і не побачите. Але то як суслік - не бачите, але він є.

Ну то ви недозаряджаєте. 3,4 вольта .Це напруга практично спокою/флоат. Так ніякого розбалансу і не побачите. Але то як суслік - не бачите, але він є.
нема, батарея чітко віддає 14 кіловат годин в день, жодних провалів
отт.JPGkj.JPG

як тоді я знімаю 80% SOC щодня "недозаряджаючи"

Останнє редагування:
А є графік напруги на батареї? Цікаво до скільки вона просідає в 23:00.

Ну це вже досить малий залишок. Зі свого досвіду це менше 20% SOC. Тестером комірки дивились в 23:00? Який розбаланс мають в цей час?

Ну це вже досить малий залишок. Зі свого досвіду це менше 20% SOC. Тестером комірки дивились в 23:00? Який розбаланс мають в цей час?
невеликий, 0.002В. Це і є менше, 14 з 16 кіловат годин це є ~85%, тобто десь 15%

як тоді я знімаю 80% SOC щодня "недозаряджаючи
То так і знімаєте. Не бачу нічого дивного. Ви ж бачили графік заряду/розряду lifepo4 (?)
Доречі, при 0.2С 3.17 вольта (в моїх замірах) то не більше 15%

Останнім часом панелі під снігом, графіки вимкнень не контрольовані і я понизив напругу зарядки до 54.2 вольт з 54.4 вольт,
адже сенс мені акуми тримати на 54.4 вольт довгий час. 54.2 заряджає до 100% за 5 годин абсорбції.
54.2 це ощадливий режим роботи акума, типу до 80% на швидкості 0.2С, а останніх 20% заряджає протягом 5 годин.
54.4 зменшує останніх 20% заряджання до 2х годин, але я нікуди не спішу.
DOD ше важливий параметр, який теж впливає на час абсорбції. Якщо заряджати з 20% до 100% тоді треба 5 годин, а якшо з 60% до 100 то цей час зменшується вдвічі і навіть 54.2 заряджає до 100% за всього 2 години. Це дуже круто.
Якщо далі буде продовжуватись така ситуація то взагалі зменшу заряджання до 54.1 вольт, адже навіть з вимкненнями на 7 годин, акум заряджає всього за 3 години після подачі електрики з мережі

Вы все таки путаете балансир и БМС. Второе может включать первое, а может и не включать.

БМС - это прежде всего правильная статистика самой батареи. Вот вы указали что батарея разрядилась на 14 Kwh - а это нетто, или брутто? Ну и сам алгоритм подсчета хромает, поскольку учитывает лишь общий ток\напряжение.

И потом, это предохранитель. Если вы думаете что поставили 50.8 В нижним порогом разряда, и на этом все - то у меня для вас плохие новости, которые вы сами можете проверить при помощи амперметра.

Если у вас зимой случайно окошко и в помещении окажется минусовая температура - ваша Deye само собой определит это, и выключит зарядку, да?

Инвертор видит общее напряжение, и будет заряжать пока не достигнет установленного порога, а внутри это может быть не 16*3.4В, а 15*3.3В + 1*4.9В. Да, у вас этого не произошло. Пока. Ну так и у меня входной автомат никогда не выбивал - так что теперь, автоматы не нужны?

Поэтому утверждать что БМС не нужны - как минимум глупо, если вообще не вредно.

Другое дело, что лично вам она не нужна, потому что: а) Часть функционала БМС у вас уже в дорогом инверторе; б) Режим работы батареи у вас тепличный; в) Вы парень везучий и рисковый, смирились с тем что высокий ток - сожжет, минусовая температура - убьет, перезаряд - деградирует и тд итп.

Любая система защиты - спроектирована кровью

Останнім часом панелі під снігом, графіки вимкнень не контрольовані
Ви все так же використовуєте всі 14кВт з акумулятора кожного дня? Коли ж встигає заряджатися цей акум, якщо сонця немає і 3-5 годин за добу є мережа? А для чого знижувати напругу загального заряду? Щоб візуально самовпевнитись у швидкості та повноті заряду до 100 відсотків?

Той же Dima Esperians чи як його, проводив показово заряди до 3,4 - 3,45 - 3,5 - 3-55 вольта.
Так от, чим нижче напруга тим повільніше акумулятор набирає ємність (досягає порогу cut off)

Ви все так же використовуєте всі 14кВт з акумулятора кожного дня? Коли ж встигає заряджатися цей акум, якщо сонця немає і 3-5 годин за добу є мережа? А для чого знижувати напругу загального заряду? Щоб візуально самовпевнитись у швидкості та повноті заряду до 100 відсотків?
коли вимикають по 15 годин на добу, то не використовую, а коли дають вночі то використовую. Знижую, шоб не тримати акум на 3.4 вольт, а трошки менше, адже в режимі коли він заряджений повністю до 100% сенсу його тримати на 3.4 нема. В нас зазвичай 8-12 годин на добу є мережа, тому вистачає.
Сьогодні відмінили вимкнення то перевів собі на нічний тариф знову.
Мені 54.2 вольт достатньо дозарядити до 100% без спішки. Різниця між 54.4 і 54.2 лише в часі дозаряджання останніх відсотків від 80 до 100, до 80 й так заряджає по повній.

Вы все таки путаете балансир и БМС. Второе может включать первое, а может и не включать.

БМС - это прежде всего правильная статистика самой батареи. Вот вы указали что батарея разрядилась на 14 Kwh - а это нетто, или брутто? Ну и сам алгоритм подсчета хромает, поскольку учитывает лишь общий ток\напряжение.

И потом, это предохранитель. Если вы думаете что поставили 50.8 В нижним порогом разряда, и на этом все - то у меня для вас плохие новости, которые вы сами можете проверить при помощи амперметра.

Если у вас зимой случайно окошко и в помещении окажется минусовая температура - ваша Deye само собой определит это, и выключит зарядку, да?

Инвертор видит общее напряжение, и будет заряжать пока не достигнет установленного порога, а внутри это может быть не 16*3.4В, а 15*3.3В + 1*4.9В. Да, у вас этого не произошло. Пока. Ну так и у меня входной автомат никогда не выбивал - так что теперь, автоматы не нужны?

Поэтому утверждать что БМС не нужны - как минимум глупо, если вообще не вредно.

Другое дело, что лично вам она не нужна, потому что: а) Часть функционала БМС у вас уже в дорогом инверторе; б) Режим работы батареи у вас тепличный; в) Вы парень везучий и рисковый, смирились с тем что высокий ток - сожжет, минусовая температура - убьет, перезаряд - деградирует и тд итп.

Любая система защиты - спроектирована кровью
БМС і балансири мені не потрібні, середньостатистичним юзерам, потрібні.

БМС і балансири мені не потрібні, середньостатистичним юзерам, потрібні.

Я не среднестатистический юзер, но они мне тоже нужны, так же как нужны легкоплавкие предохранители.

Это не условие работы, это дополнительный барьер защиты от внештатных ситуаций, как презерватив.

У вас выборка из одной системы, которая пока еще работает, хоть и в тепличных условиях.

У меня выборка - десяток таких штук в месяц, я насмотрелся и на вздутые банки, и на сгоревшие от этого инверторы, и на пяток последствий от возгораний в прошлом году, и пришел к однозначному выводу: если каким-то образом можно повысить безопасность системы на 10%, это обязательно нужно сделать.

Но если кто-то любит "жучки" вместо предохранителей - штош - пополнят мою коллекцию примеров))

Назад
Угорі