Але так як тут тема не по обговоренню батарей, то пропоную завершити дану дискусію, бо вона нічого нового не принесе сюди, тільки забє все текстом
Я б так не сказав. Завдяки вашій дискусії я дізнаюсь набагато більше інформації, ніж дивлячись відео в ютубі, й потроху розумію на що треба звертати увагу.
TIMO - на жаль реалізувати автономну станцію з вказаним техзавдпнням за такий бюджет нереально. Як би прикро це не звучало.
Так, я це вже зромумів, дуже засмутився. Прийдеться мені підключати мережу, але від СЕС відмовлятися не буду, потроху включатимусь. Оскільки буде мережа, спробую хоча б потренеруватися й на власному досвіді побачити, яке буде споживання.
Мені потрібна сонячна енергетика на випадок важких часів в Україні, якщо мережі не буде дуже довгі періоди або не буде змоги оплачувати тарифи. Тому буде стояти питання жорстокої економії. Напевно, це потрібно було вказувати в першому пості топіка.
Ви помиляєтесь 5ка коштує біля 20 зараз. До прикладу ось така:
https://championpower.com.ua/product/lifepo4-51-2v-100ah/
Якщо б не ваша дискусія, я б можливо розглядав цей вариінт, але ваші сумніви переконали мене також засумніватися. І якщо це можливо, чи
могли б ви подивится й мій варіант, який я знайшов:
поссилання на АКБ. Якщо купити два, то це буде 5кВт мешне, ніж за 30тис грн. Це трохи дорожче, ніж варіант, який знайшов
andreuskas, але можливо цьому можна більше довіряти? І трохи панелей; їх я ще не оглядав.
Сприводу інвертора
Да уж, інвертор - головна заноза для мене.
Із потужних пристроїв в мене лише зерноподріблювач, але ним я можу скористатися й раз на рік. А далі лише морозильник і ноутбук; ну ще блендер до 5хв праці. Я хвилююсь, що потужний інвертор може в повітря витрачати понад кіловата енергії — половина від того, що я витрачаю вдень, а при моїй системі в 5кВт АКБ — це на один день. Тому хочу порадитись з вами за гібридні інвертори:
1. Якщо я поставлю двухтарифний лічильник й буду заряджати акб вночі від мережі, а вдень користуватись акб+сонце — це взагалі якось окупаю вкладення?
2. При налаштуванні споживання "акб+сонце", чи можливо, щоб сам інвертор працював від мережі? І чи це взагалі впливає хоча б на щось?
3. Якщо перший рік я буду витрачати не більше 3кВт
в день, чи потрібно купувати потужний інвертор і високовольтні аккумулятори?
Наприклад, я купую 24-вольний акб на 5кВт і не дорогий інвертор; й номіналом в мене буде наприклад 500Вт, ну і нехай пусковий ток буде до кіловата... Чи розумно буде купувати інвертор на 5кВт+, якщо буде використовуватися лише десята частина його потужності? Чи краще купити легенький гібридний інвертор й докупити ще простий інвертор, яким я буду користуватися в ті самі рідкі випадки (декілька разів на рік), щоб працювала серйозна техніка?
З прикладу вище з'являється ще запитання:
4. Чи можливо до
звичайного інвертора підключити одночасно акб і сонячні панелі через контроллер? — в теорії контроллер повинен перетворювати напругу по налаштуванні (24 В). Чи з простим інвертором можливо лише таке підключення:
соняні панелі --> контроллер --> акб --> звичайний інвертор --> розетка в хату
5. Це лише перші 1-2 роки. Поступово хочу розширювати СЕС, тому в майбутньому можливо буду докупати акб 24В, а потім з'єднувати їх в ланцюг на 48В — чи гарна така стратегія? Чи краще одразу купувати на 48В?
Я вибачаюсь, якщо гружу текстом. Конкретно на запитання важко знайти відповіді в інтернеті.