[Допоможіть] — Бюджетна автономна СЕС

батарея - щоб зек
батарея - щоб зекономити і мати норм запас - рекомендую збирати самому, там геть нічого складного
та невже? так думають тільки ті хто якраз всих нюансів збірки і незнає, тим більше пропонувати це людині яка в цій темі новачок, в даний момент при нинішніх цінах збирати самому це тупість (навіть я б зараз купив би готову), абсолютно за ці самі кошти можна купити якісну з вареними лазером комірками з класними бмс типа сеплос в металевому корпусі, а не скручені гайками в дома на столі з фанерним корпусом.

Останнє редагування:
батарея - щоб зек

та невже? так думають тільки ті хто якраз всих нюансів збірки і незнає, тим більше пропонувати це людині яка в цій темі новачок, в даний момент при нинішніх цінах збирати самому це тупість (навіть я б зараз купив би гову), абсолютно за ці самі кошти можна купити якісну з вареними лазером комірками з класними бмс типа сеплос в металевому корпусі, а не скручені гайками в дома на столі з фанерним корпусом.
готова на 5квт - це десь 30 тисяч, тобто щоб мати 15квт - треба 3 штуки, а це 90 тисяч
якщо брати зразу на 15квт - мінімум це 68 тисяч, але в основному 75+

те я що я пишу - це зібрана в гарному корпусі покупному, як он ці варіанти
1750188876678.png

а якщо робити свій корпус (навіть не деревяний, а зварний з труб, на колесах, то можна й в 3000 вкластись з обшивкою, собі робив без обшивки, то ще дешевше вийшло) і тоді ще дешевше вийде
щодо бмс - то в мене вже 7 станцій є, на яких далі бмс і жодних проблем з ними нема (моя особиста вже 2.5 років працює, решта по 1 році)
ну а щодо збірки самому батареї - там геть немає нічого складного, тим більше зараз інформації про це хватає
Але кожен сам може вирішувати що і як йому ставити

готова на 5квт - це десь 30 тисяч, тобто щоб мати 15квт - треба 3 штуки, а це 90 тисяч
якщо брати зразу на 15квт - мінімум це 68 тисяч, але в основному 75+

те я що я пишу - це зібрана в гарному корпусі покупному, як он ці варіанти

а якщо робити свій корпус (навіть не деревяний, а зварний з труб, на колесах, то можна й в 3000 вкластись з обшивкою, собі робив без обшивки, то ще дешевше вийшло) і тоді ще дешевше вийде
щодо бмс - то в мене вже 7 станцій є, на яких далі бмс і жодних проблем з ними нема (моя особиста вже 2.5 років працює, решта по 1 році)
ну а щодо збірки самому батареї - там геть немає нічого складного, тим більше зараз інформації про це хватає
Але кожен сам може вирішувати що і як йому ставити
три акб по 5кВт хоч і дороще але все ж краще за одну на 15кВт, по-перше спочатку купується тіки одна на 5кВт що значно дешевше чим одна на 15кВт бо обмеження бюджету, по-друге відказостійкість у паралельного масива з 3-х акб в тричі більша чим в одної , маштабування, можна добавить 2гу 3тю 4ту і 5ту і 6ту повішати при можливості і потребі в цьому,по-третє - мобільність пересунути одну акб 15кВт вагою під 100кг одному невийде , тоді як 5кВт важить в районі 35кг +/-. Що до збірки самому, навіть при доступі до інформації не всі вміють правильно зробить, переплутав пару проводків -спалив бмс, тим більше при збірці нада додатково купляти кучу приборів , тестер опору, мультимерт ,пірометр або тепловізор, струмові кліщі , інколи нада лабораторний БП ,+ всі ті запчастини що нада для збірки, в мене памятаю була ціла коробка, а тепер рахуєм мізерну різницю в ціні з тим гемором який чекає на власника і невідомо скіки часу щоб те все зібрати. сумніваюся що в атора він є., але як ви сказали вибір кожен робить сам.

Ви помиляєтесь 5ка коштує біля 20 зараз. До прикладу ось така:https://championpower.com.ua/product/lifepo4-51-2v-100ah/
невідомо яка там бмс, які комірки, зварені чи скручені? хоча судячи по опору в 13мОм явно скручені, навіть моя М4 має 9,5мОм. ті що по 35 мають сертифікати або принаймі фото кишок

Останнє редагування:
Ви помиляєтесь 5ка коштує біля 20 зараз. До прикладу ось така:https://championpower.com.ua/product/lifepo4-51-2v-100ah/
**Номінальна ємність**: 100 А·год
**Мінімальна ємність**: 96 А·год
**Стандартний струм заряду**: 100 А
**Максимальний струм заряду**: 100 А

після таких характеристик вже точно не варто на неї дивитись, бо нові комірки ну ніяк не можуть мати ємність менше номінальної, а струм заряду рекомендований щоб перевищував 0.5С - то це мали б бути прям якісь топові елементи, що суперечить твердженню вище

після таких характеристик вже точно не варто на неї дивитись, бо нові комірки ну ніяк не можуть мати ємність менше номінальної, а струм заряду рекомендований щоб перевищував 0.5С - то це мали б бути прям якісь топові елементи, що суперечить твердженню вище
високострумові комірки можуть в номіналі давати 1С заряд/розряд але там ціна буде не 20 і не 30 тис.

Ну так 5% це різниця між збалансованою батареєю і не відбалансованою. Чи ви думаєте що у топових виробників комірки не розбігаються? Якщо це так то пруфи наведіть. Я знаю що розбіг комірок присутній всюди, де юзають більше 80% ємності акуми.

Ну так 5% це різниця між збалансованою батареєю і не відбалансованою. Чи ви думаєте що у топових виробників комірки не розбігаються? Якщо це так то пруфи наведіть. Я знаю що розбіг комірок присутній всюди, де юзають більше 80% ємності акуми.
1 - Нормальні нові комірки 100А*год на початках матимуть єміність десь 105А*год, а то й вище
2 - розбалансування в 9А*год може виникнути після сотень (а може й після тисячі) циклів заряду-розряду, коли не давати часу батареї в кінці, щоб відбалансував бмс (з особистого досвіду 305А*год комірки після 200 циклів таких мали розбаланс 1.5А*год)
3 - навіть враховуючи що на комірках буде різний саморозряд, поки вони стоять на складі, ну ніяк на нормальних не вилізе він аж до такої розбіжності (теж тестував на різних комірках, які плили з китаю в україну, так і на тих що з нкона брав, тобто по 2-3 місяці доставлялись, різниця там була менше 1А*год для комірок 305 та 314)
4 - ну і вернемось до струмів зарядки. високострумові хороші комірки в яких можна заряджати струмами 1С, зазвичай на розрядку мають 2-3С а то й більше, а тут 1С на зарядку і на розрядку
5 - ну і як зазначив Калан - опір батареї завеликий, а якщо взяти до уваги, що це мала б бути батарея з високострумових комірок - то дуже завеликий
6 - якшо подивитись в них по сайті - батареї на 12 та 24 вольти 100А*год мають вказані характеристики з зарядним струмом 0.5С, хоча від одного виробника буде дуже дивно, щоб були різні комірки в батареях з однаковою ємністю
Тому тут досить багато дивних характеристик, і це насторожує і викликає питання в якості цієї батареї

Але так як тут тема не по обговоренню батарей, то пропоную завершити дану дискусію, бо вона нічого нового не принесе сюди, тільки забє все текстом

Але так як тут тема не по обговоренню батарей, то пропоную завершити дану дискусію, бо вона нічого нового не принесе сюди, тільки забє все текстом
Підтримую, тим більше що з власного досвіду маю заперечення по більшості ваших пунктів.

візьміть Luxpower sna 5000 ,він не дорогий але якісний (22000грн),(або SRNE вони теж якісні). панелей нада мінімум 6 шт послідовно там високовольтний вхід,. акб спочатку купіть одну 48в 100аг,(37000грн) пізніше дочепите паралельно ще одну, тому що літієва акб в номіналі віддає струм 0,5С, половину від ємності, тобто акумулятор на 100аг віддіє в номіналі тіки 50А, тобто 48в акум 100аг потягне без проблем 2,4кВт. і віддасть 5кВт енергії
Що до втрат, ккд в усих інверторів практично однаковий 92% , різне власне споживання, приблизно 10Вт на 1кВт потужності, чим потужніший інвертор тим більший струм холостого ходу у 3кВт буде десь 35Вт, а у 5кВт уже 50-60Вт. самий низький у деї, інших незнаю,
Але самий бюджетний варіант для автономної роботи це напавно окремо простий високочастотний інвертор, 48-220(у них саме найменче власне споживання, низькочастотник дешевше але їсть більше), + сонячний контролер, але ніякої гнучкості в налаштуваннях , за моніторинг взагалі мовчу. і тут неможна окремо обмежити потужність сонячних панелей для заряду і навантаження на відміну від гібрида де зарядка і живлення навантаження від панелей повністю незалежне.
Тут -усі відповіді на запитання топік стартера. Єдина неточність , що у деє найнижче споживання.,це не зовсім так.
TIMO - на жаль реалізувати автономну станцію з вказаним техзавдпнням за такий бюджет нереально. Як би прикро це не звучало.
Я цей шлях і муки вибору пройшов минулого року.
І сформулював би алгоритм вибору так:
1. Система -тільки 48В.
2. АКБ - мінімум 10 кВт, якщо не радіоаматор, то краще заводський.
3. Інвертор - дешевий гібридний китаєць, дея -без потреби. Потужністю не менше 5 кВт.
4 .Панелі -із топ списку китайців Jinko, Longi ,Trina і т.п. і краще вже 500-600 Вт. Мінімальна кількість - скільки потрібно для MPPT входу інвертора. ( Для прикладу 580 Вт і подібних -не менше 5 шт).
Усе, але бюджет буде за 100 тис грн, одна втіха, що дешевше ніж минулого року :).
Результат -робоча станція, яка працює, я за експерименти (сам люблю) , але не для вашого випадку.

Останнє редагування:
Я б так не сказав. Завдяки вашій дискусії я дізнаюсь набагато більше інформації, ніж дивлячись відео в ютубі, й потроху розумію на що треба звертати увагу.

TIMO - на жаль реалізувати автономну станцію з вказаним техзавдпнням за такий бюджет нереально. Як би прикро це не звучало.
Так, я це вже зромумів, дуже засмутився. Прийдеться мені підключати мережу, але від СЕС відмовлятися не буду, потроху включатимусь. Оскільки буде мережа, спробую хоча б потренеруватися й на власному досвіді побачити, яке буде споживання.

Мені потрібна сонячна енергетика на випадок важких часів в Україні, якщо мережі не буде дуже довгі періоди або не буде змоги оплачувати тарифи. Тому буде стояти питання жорстокої економії. Напевно, це потрібно було вказувати в першому пості топіка.

Ви помиляєтесь 5ка коштує біля 20 зараз. До прикладу ось така: https://championpower.com.ua/product/lifepo4-51-2v-100ah/
Якщо б не ваша дискусія, я б можливо розглядав цей вариінт, але ваші сумніви переконали мене також засумніватися. І якщо це можливо, чи могли б ви подивится й мій варіант, який я знайшов: поссилання на АКБ. Якщо купити два, то це буде 5кВт мешне, ніж за 30тис грн. Це трохи дорожче, ніж варіант, який знайшов andreuskas, але можливо цьому можна більше довіряти? І трохи панелей; їх я ще не оглядав.

Сприводу інвертора
Да уж, інвертор - головна заноза для мене.
Із потужних пристроїв в мене лише зерноподріблювач, але ним я можу скористатися й раз на рік. А далі лише морозильник і ноутбук; ну ще блендер до 5хв праці. Я хвилююсь, що потужний інвертор може в повітря витрачати понад кіловата енергії — половина від того, що я витрачаю вдень, а при моїй системі в 5кВт АКБ — це на один день. Тому хочу порадитись з вами за гібридні інвертори:

1. Якщо я поставлю двухтарифний лічильник й буду заряджати акб вночі від мережі, а вдень користуватись акб+сонце — це взагалі якось окупаю вкладення?
2. При налаштуванні споживання "акб+сонце", чи можливо, щоб сам інвертор працював від мережі? І чи це взагалі впливає хоча б на щось?
3. Якщо перший рік я буду витрачати не більше 3кВт в день, чи потрібно купувати потужний інвертор і високовольтні аккумулятори?
Наприклад, я купую 24-вольний акб на 5кВт і не дорогий інвертор; й номіналом в мене буде наприклад 500Вт, ну і нехай пусковий ток буде до кіловата... Чи розумно буде купувати інвертор на 5кВт+, якщо буде використовуватися лише десята частина його потужності? Чи краще купити легенький гібридний інвертор й докупити ще простий інвертор, яким я буду користуватися в ті самі рідкі випадки (декілька разів на рік), щоб працювала серйозна техніка?
З прикладу вище з'являється ще запитання:
4. Чи можливо до звичайного інвертора підключити одночасно акб і сонячні панелі через контроллер? — в теорії контроллер повинен перетворювати напругу по налаштуванні (24 В). Чи з простим інвертором можливо лише таке підключення:
соняні панелі --> контроллер --> акб --> звичайний інвертор --> розетка в хату
5. Це лише перші 1-2 роки. Поступово хочу розширювати СЕС, тому в майбутньому можливо буду докупати акб 24В, а потім з'єднувати їх в ланцюг на 48В — чи гарна така стратегія? Чи краще одразу купувати на 48В?

Я вибачаюсь, якщо гружу текстом. Конкретно на запитання важко знайти відповіді в інтернеті.

Поділюсь власним досвідом використання PowMr 4.2 та акумулятора 7 кВт·год

Восени 2024 року я придбав інвертор PowMr 4.2 кВт (24 В) і зібрав акумулятор ємністю 7 кВт·год на базі елементів EVE LF280 V3, додав корпус і БМС.

До інвертора підключив основні споживачі в будинку, а також бойлер — через реле пріоритету: якщо навантаження на основній лінії перевищує 2.4 кВт, бойлер автоматично відключається (оскільки він додає ще +1.6 кВт). Потужні побутові прилади — пральну машину, чайник і мікрохвильовку — залишив на міській мережі.

Навесні купив 10 панелей Risen по 425 Вт — і із ДБЖ перетворився на СЕС. При середньому споживанні близько 450–500 кВт·год на місяць із міської мережі беру всього 30 кВт·год. Тобто економія суттєва, хоча 4-кіловатного інвертора все ж недостатньо, щоб повністю покрити весь дім.

Про інвертор PowMr 4.2​

Так, інвертор не ідеальний. Іноді буває, що без видимої причини переходить у байпас на 1 секунду. Також він трохи "шумить" у мережу (маються на увазі електромагнітні перешкоди). Але його головна перевага — це MPPT. Реагує дуже швидко: тільки сонце вийшло з-за хмари — відразу піднімає генерацію. У порівнянні з деякими іншими моделями, які "туплять" або навіть потребують перезавантаження, щоб знову брати енергію з сонця — це реально плюс.

Про акумулятор​

7 кВт·год вистачає на добу — але лише якщо на наступний день знову буде сонце. Якщо ж похмуро чи дощ, енергії вже не вистачає — особливо якщо треба підігріти воду (а бойлер у мене вмикається автоматично через Home Assistant — залежно від часу і заряду акумулятора).

Рекомендації​

На майбутнє раджу одразу брати систему на 48 В. Це дає кілька переваг:
  • менші струми — менше навантаження на інвертор і вдвічі менше на акумулятор;
  • вища ефективність та стабільність роботи;
Наприклад, мій інвертор може заряджати акумулятор максимум 120 А (реально — близько 112 А через похибку), тобто це приблизно 3 кВт. А от сонячні панелі можуть дати більше — у прохолодні дні бачив до 5.2 кВт. В результаті, коли бойлер уже нагрітий, акумулятор заряджений (зазвичай це вже близько 12:30–13:00), і далі енергії просто нікуди дівати — і це вже втрата потенційної генерації.

Рекомендації​

На майбутнє раджу одразу брати систему на 48 В. Це дає кілька переваг:
  • менші струми — менше навантаження на інвертор і вдвічі менше на акумулятор;
  • вища ефективність та стабільність роботи;
Наприклад, мій інвертор може заряджати акумулятор максимум 120 А (реально — близько 112 А через похибку), тобто це приблизно 3 кВт. А от сонячні панелі можуть дати більше — у прохолодні дні бачив до 5.2 кВт. В результаті, коли бойлер уже нагрітий, акумулятор заряджений (зазвичай це вже близько 12:30–13:00), і далі енергії просто нікуди дівати — і це вже втрата потенційної генерації.
Дуже дякую за ваш коментар. Ви радите брати 48 В, тобто починати одразу з цього? Тоді мені прийдеться купувати вже інший інвертор, дорожчий і потужніший. Якщо брати вашу можель, то це буде PowMr 6.2. І в мене нема таких великах навантажень, навіть 3кВт/год не буде (я писав про це в повідомленні над вашим). Ну і я тіряюсь у виборі: не можу вибрати, чи купити мені 48В систему, але потужний інвертор буде з'їдати енергії дуже багато в порівнянні з тим, скільки я використовуватиму, чи купити 24В систему, яка вже більш економічна... До речі, великі нагрузки я можу проводити лише під палящим сонцем, тому перенавантажувати акб не збираюсь (маю на увазі 100 ампер на 24 вольти). А потім можно й розширитися, з'єднавши 24В акб у 48В, але інвертор... прийдеться інший купувати...

Що ви можете про це сказати? Бо я, нібито, маю ідею, але впевненості мені не вистачає

нема таких великах навантажень, навіть 3кВт/год не буде
Включена пралка та до неї праска або чайник - і вже інвертор працює на межі можливостей.
Короткочасно, але ж.... Тому рекомендація про 48в слушна, варто замислитися!

Сприводу інвертора
Да уж, інвертор - головна заноза для мене.
Із потужних пристроїв в мене лише зерноподріблювач, але ним я можу скористатися й раз на рік. А далі лише морозильник і ноутбук; ну ще блендер до 5хв праці. Я хвилююсь, що потужний інвертор може в повітря витрачати понад кіловата енергії — половина від того, що я витрачаю вдень, а при моїй системі в 5кВт АКБ — це на один день. Тому хочу порадитись з вами за гібридні інвертори:

1. Якщо я поставлю двухтарифний лічильник й буду заряджати акб вночі від мережі, а вдень користуватись акб+сонце — це взагалі якось окупаю вкладення?
залежить від того скіки будете споживати в ночі , чим більше тим більша економія
2. При налаштуванні споживання "акб+сонце", чи можливо, щоб сам інвертор працював від мережі? І чи це взагалі впливає хоча б на щось?
різні інвертори працюють по різним алгоритмах, деякі при налаштуваннях акб +сонце умудряються тягти з мережі одночасно при повному перекриванні навантаження від сонці.
3. Якщо перший рік я буду витрачати не більше 3кВт в день, чи потрібно купувати потужний інвертор і високовольтні аккумулятори?
ні але тоді будуть даром витрачені кошти на малопотужне обладнання, але це ваша справа купувати чи ні. у мене 500Вт упс + 50ан AGM уже 9 років для навантажень до 300Вт її вистачає.
З прикладу вище з'являється ще запитання:
4. Чи можливо до звичайного інвертора підключити одночасно акб і сонячні панелі через контроллер? — в теорії контроллер повинен перетворювати напругу по налаштуванні (24 В). Чи з простим інвертором можливо лише таке підключення:
соняні панелі --> контроллер --> акб --> звичайний інвертор --> розетка в хату
у випадку простого інвертора тільки таке, іншого варіанту не існує соняні панелі --> контроллер --> акб --> звичайний інвертор --> розетка в хату
5. Це лише перші 1-2 роки. Поступово хочу розширювати СЕС, тому в майбутньому можливо буду докупати акб 24В, а потім з'єднувати їх в ланцюг на 48В — чи гарна така стратегія? Чи краще одразу купувати на 48В?
використовувати послідовно дві літієві 24в акб якщо в кожної своя бмс неможна, нада пересобирати в одну 48в з одною бмс.
якщо зараз немає потреби в резервному живленні то і купувати малопотужне обладнання немає сенсу, якщо є потреба то звісно купуйте зараз малобюджетне рішення , а потім в майбутьньому перекочуєте як я з 500Вт упса на 5кВт гібрид.

Що це таке і де ви це побачили?
В цих аккумуляторах не 16 як у переважної більшості а 15банок. Виробник як я розумію замовчує цей нюанс. А підклкючати 15s і 16s паралельно не можна.

В цих аккумуляторах не 16 як у переважної більшості а 15банок. Виробник як я розумію замовчує цей нюанс. А підклкючати 15s і 16s паралельно не можна.
А ще відгуки на ці акумулятори не дуже, так мало того що 15 банок, так ще і пакети а не призматики, дуже часто ці акумулятори перезаряджають виставляючи в інверторі напругу для 16s, у кого з'єднаний акум і інвертор по CAN таких проблем немає, але ресурс у них куда меньше чим у нових призматиків із 8тис циклів.

Назад
Угорі