Інструкція як спалити JK BMS, або про плавну зарядку конденсаторів

Реєстрування
13 Лис 2024
Дописи
160
Бали
18
Сонячні панелі
15 kW, Trina, Risen, TW
Інвертор
Deye 6K, Deye 5k
1. Мати BMS JK-PB2A16S15P
2. Забути плавно зарядити конденсатори в інверторі.
3. Увімкнути автомат на АКБ.

Після пів року роботи, додав в СЕС ще один інвертор. Deye 6кВт + 5 кВт. Вимкнув станцію, під'єднав АКБ до другого інвертора.
І почав шукати лампочку з патроном щоб плавно зарядити конденсатори в інверторах. І лампу не знайшов. Десь її загубив... Час піджимає. Ну то може і не важливо? То я сам себе напрутив, що струм на зарядці конденсаторів великий. Але ж якось цим не заморочуються масово, тож можна вмикати.
В момент увімкненя автомата на АКБ - десь в БМС поскочила іскра, хлопок, і звон монет які я витрачу на ремонт.
Розборка виявила: силові ключи цілі. А от ключи на балансирі (?), коротше в районі роз'ємів які до комірок АКБ під'єднуються, пробиті ключи. Та вигоріли мінімум 3 резистора. Ще пара або підгоріли, або то пробиті заважають поіряти.
В додатку не показую напругу ні на одній комірці. Ну воно і логично, бо перегорівший резистор той що до мінуса акб під'єднуться.

Пошук по форумах, показав що таке трапляється. Саме під час увімкнення. Саме колі інвертор постояв та розрядилися конденсатори в ланцюгу входа АКБ.

Тож, треба робити стаціонарну кнопку, лампу/резистор для плавного підзаряду конденсаторів в інверторах.

А чи ви так робите? Були випадки коли в момент увімкнення згоріла БМС?

І головне, автомат я вмикав після того як увімпнув БМС кнопкою. Тобто БМС перейшла в робоче положення. А якби я спочатку увімкнув автомат, і увімкнув БМС кнопкою старту, був би то же ефект? Чи БМС має функцію плавного увімкнення для підзарядки конденсаторів?

Співчуваю, дякую що поділилися гірким досвідом, вмикати нада кнопкою а не автоматом, автомат повинен бути увімкнений до старту бмс, хоча навіть і так струм там не маленький, заміряв кліщами момент увімкнення бмс піся довгого відключення то показали кажись 60А, а якщо перемкнути кліщі на пусковий струм що правда для змінного струму, то показало 120А, бмс на 200а. після цього почав робити плавний старт через резистор на 30 Ом, JK-PB2A16S20P тай стараюся тепер не вимикати бмс зовсім без потреби хоч вона і розряджає акб за місяць нехило я вам скажу, хтось казав що бмс не фіксує малий струм, помиляєтесь , за три дні -0,3Аг в лічильнику ємності, тепер тож подумую пустить ще один маленький автомат з резистором,
однозначної відповіді чи має джіконг плавний старт я не знайшов тай мої струмові кліщі це не підтвердили, але при старті бмс походу всеж обмежує струм, хоча може і ні.
Для перевірки адекватності показу заміру кліщами змінного пускового струму при замірі постійного , повторив це з лабораторним БП і лампочкою 21Вт, кліщі показали пусковий струм 3А, при номінальних лампочки 1,75А, гадаю приблизно можна вірити що лампочка в момент накалу тягне до 3А. а мій інвертор при увімкнені акб 120А.

Вкладення

• IMG_20250508_204348.jpg
    IMG_20250508_204348.jpg
    2,7 Mб · Перегляди: 6
Останнє редагування:
Доречі, погоріли транзистори NP1009. Щось взагалі такого не знаходжу, навіть на Алі.
Може хтось стикався?

І головне, автомат я вмикав після того як увімпнув БМС кнопкою
Краще спершу кнопкою.
І функція автомату в батареї більше як захист від КЗ, він не розраховувався на роботу як вимикач
Я в себе автомат не вимикаю. Десь раз в місяць запускаю бмс кнопкою і інвертор для перевірки

На захисті країни. Тож доведеться почекати поки повернеться.
Краще спершу кнопкою.
І функція автомату в батареї більше як захист від КЗ, він не розраховувався на роботу як вимикач
Я в себе автомат не вимикаю. Десь раз в місяць запускаю бмс кнопкою і інвертор для перевірки
Ну в мене автомат 250 ампер, і батарея саморобна. Автомат - саме як вимикач, ще є запобіжники на 200а.
Я не вимикаю часто, працює як СЕС 24/7/365. Вимкнув саме для під'єднання другого інвертора, тож треба було фізично розімкнути ланцюг щоб крутити провода. Так, треба було краще автомат, потім кнопкою запустити БМС. Давно не робив увімкнення, та випустив цю послідовність с голови. Зациклився на пошуку лампи для плавного заряду. Старий став, не уважний :)

блін...
а у вас в бмс в третій колонці були увімкнені опції Discharge OCP1 та Discharge OCP2?
Нажаль не пом'ятаю. Але я не знаю що це за параметри, тож напевно залишив їх як були по замовчуванню. А що вони дають?
Плату відправив на ремонт в Одесу.

Кнопочка і лампочка см-28 в арматурі - 70 гривен і сахар білий.

Вкладення

• 1750360472679.jpg
    1750360472679.jpg
    1,3 Mб · Перегляди: 20
Нажаль не пом'ятаю. Але я не знаю що це за параметри, тож напевно залишив їх як були по замовчуванню. А що вони дають?
Плату відправив на ремонт в Одесу.
захист від КЗ і перевантаження якщо увімкнено.

блін...
а у вас в бмс в третій колонці були увімкнені опції Discharge OCP1 та Discharge OCP2?
Так, увімкнені були.

Плата приїхала з ремонту, згоріли не силові ключи, резистори та транзистори в колі вимирювання напруги. Людина яка ремонтувала, каже що від зарядки конденсаторів там не мало б горіти. Каже що була якась плямя, можливо флюс. Або просто заводський дефект.
Я колись піднімав тему, що вмене були проблеми з напругою 9 комірки АКБ. При ремонті, також були виявлені проблеми по 9 каналу. І після заміни елементів в цьому колі, напруга на 9 комірці перестала стрибати. Отже можливо така заводський дефект якось елементу.
А так як стрибала папруга, невірно працювала балансировка 9 комірки, а я грішив що то АКБ така.

Вже працює. Відправлялв Одесу, знайшов людину на ОЛХ. Швидко. Але ціна ремонту 50% вартості БМС. Ну що поробиш,
Одне, я вже встиг з китаю нову замовити :) Піде на продаж, якщо ця буде стабільно працювати.

Назад
Угорі