FAQ Як підключати батареї до інверторів

Може то я погано сформолював для розуміння.
Я бачив ЦІКАВУ систему, в якій оці усі народні бажання з'єднати все по CAN не працюють і не потрібні.
В звичайній (48в) системі (там паралельно багато різних батарей) працює ДВА різних інвертори і штук 5 МППТ контролерів, бо власник накрив панелями майже всі доступні місця і МППТ входів не вистачає на таку кількість полів. І все це на одну батарею.
От це мені цікаво. А рішення з буклету виробника - скучно та примітивно)
Надіюсь пояснив, хоча в двох реченнях це трудно.

ну тут хз хз )))
Може краще було з оптимізаторами? Хоча - я бачив подібні системи
все робилося протягом декількох років. І купувалося все що було тоді
А тепер хоче ше батарею поставити - а от як? )))
Тепер - така система працює (але -як казав батька в анекдоті - "А зачєм?"))))
і куди дівати залишки?
бідна кароче БМС )

А тепер хоче ше батарею поставити - а от як? )))
приблизно так як я бачив і описав
щодо інших питань:
1. Не зрозумів що дадуть оттимізатори для різних полів.
2. Залишки влітку - так, взимку їх немає)
3. Чому БМС бідна? ЇЇ параметри ніхто не перевищує, тим паче що їх там не менше п'яти))

Мінімальний опін термінатора 120 Ом. Рекомендований 620. То ж я взяв 620.
Напевно менший опір для дуже зашумлених ліній.
Ну вы хоть чуть чуть погрузились бы в тему

Сопротивление терминатора должно равняться волновому сопротивление линии (в данном случае витая пара).
А волновое сопротивление вполне себе просчитывается исходя из геометрии и материалов изолятора линии.
И тут как говорится "обратная связь". Производители делают продукцию соответствующую определённым стандартам. То есть подбирают геометрию и материалы изоляции.
И для сетевого кабеля типа витая пара (который у нас как раз и используется) это в среднем по производителям около 120 Ом

Возьмем к примеру сетевой провод витая пара Cat 5E U/UTP от "одескабель" https://odeskabel.com/ua/products/l...i-5e-1/u-utp-dlya-vnutrennej-prokladki-1.html

Из таблички характеристик
Модуль хвильового опоруОм
-в діапазоні частот від 1 до 100 МГц100 +/-15

А у вас 620. Не надо так

Ну вы хоть чуть чуть погрузились бы в тему

Сопротивление терминатора должно равняться волновому сопротивление линии (в данном случае витая пара).
А волновое сопротивление вполне себе просчитывается исходя из геометрии и материалов изолятора линии.
И тут как говорится "обратная связь". Производители делают продукцию соответствующую определённым стандартам. То есть подбирают геометрию и материалы изоляции.
И для сетевого кабеля типа витая пара (который у нас как раз и используется) это в среднем по производителям около 120 Ом

Возьмем к примеру сетевой провод витая пара Cat 5E U/UTP от "одескабель" https://odeskabel.com/ua/products/l...i-5e-1/u-utp-dlya-vnutrennej-prokladki-1.html

Из таблички характеристик
Модуль хвильового опоруОм
-в діапазоні частот від 1 до 100 МГц100 +/-15

А у вас 620. Не надо так
З повагою до Вашої викладки. Але я подавав осцилограму, де добре видно, частота посилок при обміні, це лише 300 Гц. Тому про жодні хвилеві розподіли опору у вирій парі при такій частоті ми навіть із натяжкою не можемо говорити. Лише термінування синфазної завади, що виникає на довжині нашої лінії. На частотах у мегагерци, там вже інший, Вами пропонований підхід цілком виправданий. частоти у кілогерц і постійний струм не рахуються, як високі частоти.

З повагою до Вашої викладки. Але я подавав осцилограму, де добре видно, частота посилок при обміні, це лише 300 Гц. Тому про жодні хвилеві розподіли опору у вирій парі при такій частоті ми навіть із натяжкою не можемо говорити. Лише термінування синфазної завади, що виникає на довжині нашої лінії. На частотах у мегагерци, там вже інший, Вами пропонований підхід цілком виправданий. частоти у кілогерц і постійний струм не рахуються, як високі частоти.
Щось не те рахуєте.
Як мінімум:
Від найменшої хвилі треба рахувати частоту.

Як максимум: прямокутний сигнал має гармоніки вищих порядків, які теж треба рахувати

Вкладення

• IMG_20251030_101915.jpg
    IMG_20251030_101915.jpg
    967,8 Кб · Перегляди: 3
Останнє редагування:
На відео для синусоідального сигналу немає гармоніки.
Для прямокутного : 3, 5 ,7... гармоніки

Вкладення

• Screenrecorder-2025-10-30-11-02-21-817_0_COMPRESSED.mp4
    33,6 Mб
Останнє редагування:
підкажить, будь ласка, у випадку встановлення DC breaker між батареєю та інвертором, в який бік повинні дивитися контакти load а в який - line?

Може хто стикався -
Батарейка Dyness B3 з коробки заряджається до 51.3v і на індикаторі перестає блимати лампа заряда, інвертор також показує що зарядний ток 0А. При цьому вольтаж скаче. Кидав на клеми тестер, так само струм пригає від 49 до 54.

Вітаю, шановні форумчани!

Мабуть для багатьох просте запитання, стосовно мережевої комунікації інвертору Growatt 6 кВт SPF6000 ES + та BMS JK-B1A20S15P (яка керує 16 од. LiFEPO EVE 105Ah).

Я вже 2 дні як не "розплутаюсь" у трьох соснах.))

Підкажіть, але строго, будь ласка, не судіть:
1. Який перехідник або схема кабелю потрібна для з'єднання комунікаційного порту 18 на інверторі (фізично на базі RJ45) та до якого порту під`єднуватись до bms (can/RS-485 або GPS, читав десь що в останній). В мене є перехідник як на 3 фото.....

Вкладення

• grow.jpg
    grow.jpg
    64,3 Кб · Перегляди: 10
  • jk bms 1.jpg
    jk bms 1.jpg
    62,7 Кб · Перегляди: 10
  • jk bms.jpg
    jk bms.jpg
    90,5 Кб · Перегляди: 10
Неінверторні (BMS JK-B1A20S15P) бмс не мають комунікації з інверторами.
Взагалі спочатку треба з'ясувати чи є сенс в підключенні даного інвертора до бмс( чи є в інверторі менеджмент заряду/розряду) , а потім приймати рішення щодо заміни цієї бмс на інверторну

Останнє редагування:
Може комусь пригодиться. Інвертор Daxtromn 4.2, + JKBMS JK-B1A8S10P. Для привязки по RS485 докупив JIKONG BMS RS485. Обжав піни ось так: https://imgbb.com/VCy6Pyk
Налаштування: в інверторі виставив пункт 5 - LIL, 43 - 49 порт. В БМС-і налаштування - Uart1 - 014 протокол (014 це низькорівневий пілонтеч на швидкості 9600). І все, інтертор бачить батарею. У кого немає 014 протокола, то прошиваємо БМС новою версією.
Доброго вечора. Підкажіть будь ласка по самому кабелю - можна по кольорам інв-bms. По схемі в посиланні не зрозумів...

P.S. Китайці прислали іншу розпіновку, але нічого не працює...

За раніше Вам дякую...
у мене зарядка іде до 52.5 і потім поступово напруга на батареї знижується до 51, хоча soc при цьому показує 100% (особливість lifepo4), як напруга знизилась до рівня 51, то вмикається підзаряд (ну тому і назва float) і знову підзаряжається до 52.5. Звісно, якщо не пропадає мережа :)

З боку інвертора -2й розєм піни 1 і 2. В бмс rs485a та 485b. З боку BMS в залежності від моделі треба шукати розєми rs485/can або gps.

Неінверторні (BMS JK-B1A20S15P) бмс не мають комунікації з інверторами.
Вже мають. Декілька днів потому приїхала БМС з китаю, JK-B2A8S20P-HC, версія 19.
З коробки є протоколи для зв'язку з інверторами.
Сама БМС стала трошки ширшою, трохи коротшою, додався окремий провід з БМС на керування підігрівом, трохи змінився порядок роз'ємів

Вкладення

• Screenshot_2025-11-02-14-06-36-799_2.jpg
    Screenshot_2025-11-02-14-06-36-799_2.jpg
    199,8 Кб · Перегляди: 11
  • Screenshot_2025-11-02-14-04-46-736_com.jktech.bms.jpg
    Screenshot_2025-11-02-14-04-46-736_com.jktech.bms.jpg
    345 Кб · Перегляди: 9
  • Screenshot_2025-11-02-14-05-08-966_com.jktech.bms.jpg
    Screenshot_2025-11-02-14-05-08-966_com.jktech.bms.jpg
    353,6 Кб · Перегляди: 11
  • IMG_20251027_192703_1.jpg
    IMG_20251027_192703_1.jpg
    1 Mб · Перегляди: 12
Є питання по інвертору MUST
В документації до моєї моделі розпіновка CAN вказана таким чином:
Код:
4-CAN_H
5-CAN_L
6-GND
Але я бачу що у багатьох розпіновка така:
Код:
4-GND
5-CAN_L
6-CAN_H
то у мене в документації помилка? чи то MUST вирішив переробити?
перевіряти на живу не хочеться

Специфікація CAN дозволяє плутати місцями H L та замикати на GND без втрати працездатності після цього. Тому можна експериментувати

Специфікація CAN дозволяє плутати місцями H L та замикати на GND без втрати працездатності після цього. Тому можна експериментувати
а також великий плюс CAN - що він постійно віщає).
Тобто просто підключившись наугад - якщо вгадаєш CANH CANL - хоч can конвертером, хоч логічним
аналізатором - побачиш обмін.

Є питання по інвертору MUST
В документації до моєї моделі розпіновка CAN вказана таким чином:
Код:
4-CAN_H
5-CAN_L
6-GND
Але я бачу що у багатьох розпіновка така:
Код:
4-GND
5-CAN_L
6-CAN_H
то у мене в документації помилка? чи то MUST вирішив переробити?
перевіряти на живу не хочеться
Даже у одно MUST есть разные модели инверторов, распиновка в которых может отличатся. И скорее всего отличается.
А еще бывают разные ревизии одной и той же модели, в которых расиновка тоже может отличатся. Единого стандарта не существует, производители придумывают по ситуации и потребностям.
В первую очередь ориентируйтесь на свой мануал. Но помните что в нем тоже бывают опечатки.

У меня был случай опечатки у MUST. CANL и CANH перепутали метами. А вот в батарее или инверторе, хз (без анализатора это не определить)

Доброго дня Всім.
Може хтось поділитись розпіновкою кабеля по пінам (інв- 1зел, 2жов, ітд/бмс - 1зел, 2жов, ітд) rs485:
Інвертор - Dextromn 10.2
BMS - JK_pb2a16s20p

P.S. Китайці дали розпіновку - не працює (всі налаштування зроблені).
В пості форумчанена знайшов - не розібрався в схемі :-(
Як що хто знає робочу розпіновку - буду дуже вдячний...

Назад
Угорі