нічого кращого ніж вольтажі ше не придумали.
Я з вами згоден, але... Коли інвертор працює по напругам, він НЕ отримує і НЕ передає через вбудований моніторинг інформацію з БМС.
Я не бачу температуру АКБ, я не бачу напругу АКБ на БМС. Там є ще параметри... але вони не суттєві, тому що не змінюються.

Важливі лише ці 2 параметри, вони змінюються у часі і я бачу, що БМС на АКБ ПРАЦЮЄ! Я бачу, що БМС не зависла (це ж китай з китайською прошивкою!), що АКБ в мене не перегрівається і що все з АКБ добре.

Вот за це знання я готовий міритися з кривим SOC, тому що це безпека. Тому що завдяки цьому знанню мене не тягне кожного тижня до інвертора перевірити "а як там поживає АКБ...". Я сплю спокійно.

Останнє редагування:
Я з вами згоден, але...))
Про яку безпеку може йти мова коли всі дані (і управління) ви віддаєте в китайську хмару. І ще й GPS координати вашої станції.
Допустимо що китайці хороші і збирають це все тільки для статистики/маркетингу, але ж є і інші, геть нехороші... Мережа одна...
Єдиний варіант безпеки ще коли ви все моніторите самі, по чому хочете, вольти, відсотки і ця ваша система тільки видає в нет вам тільки стан справ.
Тут є люди які це вже зробили, я на шляху, але розумію в який бік)
Прочитав веселу книжку "Девід Е. Сенглер Досконала зброя. Війна, саботаж і страх у кіберепоху"
Там багато про енергетику також.

Я з вами згоден, але...))
Про яку безпеку може йти мова коли всі дані (і управління) ви віддаєте в китайську хмару. І ще й GPS координати вашої станції.
Допустимо що китайці хороші і збирають це все тільки для статистики/маркетингу, але ж є і інші, геть нехороші... Мережа одна...
Єдиний варіант безпеки ще коли ви все моніторите самі, по чому хочете, вольти, відсотки і ця ваша система тільки видає в нет вам тільки стан справ.
Тут є люди які це вже зробили, я на шляху, але розумію в який бік)
Прочитав веселу книжку "Девід Е. Сенглер Досконала зброя. Війна, саботаж і страх у кіберепоху"
Там багато про енергетику також.
мобільний телефон в реальному часі передає знаходження і абсолютно усю інформацію про вас
І обладнання на усіх вишках якраз таки китайське
То шо хтось там вирубить там інвертор віддалено це взагалі смішно і не страшно з тим шо той мобільний телефон може зробити

Останнє редагування:
Про яку безпеку може йти мова коли всі дані (і управління) ви віддаєте в китайську хмару.
Мене захищає принцип "невловимого Джо". Котрий невловимий тому, що він і задарма нікому не потрібен, тому його ніхто не ловить...

Іншими словами, у китайців немає ніяких причин серед сотен тисяч користувачів їхньої хмари обирати саме мій інвертор і щось з ним робити. Один-два випадки "зламу" інвертора через хмару - і це буде обговорюватись в інеті на кожному куті. Це знищіть компанію Deye та Solarman на корню. Тому це просто немає сенсу. І це мене захищає.

У нас 90% країни сидить на ломаній вінді котра не отримує оновлень. В ній кипа дірок, через які за потреби з компом можна зробити що завгодно. І це я не згадую про дірки, "бекдори", незакриті порти та ін. в прошивках роутерів та іншого заліза в наших домашніх мережах.
Нас захищає те, що конкретно мій або ваш домашній ПК/мережа і нафіг нікому не потрібні...

Щодо "невловимого Джо".
Перші тижні війни я кинув квартиру і поїхав до дітей. В квартирі було багато різних "розумних розеток" Broadlink.
Якісь там автоматизації по світлу та бойлер.
Десь в 12 ночі дзвонить старша по під'їзду з істерикою, у вас квартира світиться як новорічна ялинка, а в нас режим світломаскування!
Я заходжу в додаток і там сюрприз! - ВСЕ що в мене є - в положенні ON, навіть бойлер, що завжди о 22:00 вимикався.
Наступного дня приїхав і витягнув з розеток весь Broadlink
І нічого - Broadlink не збанкрутував і чхати хотів на нас.
Згадайте відео з Бердянська, яке зняли наші спецслужби з чиєїсь вуличної камери коли підірвали корабель - камера була повернута в потрібному напрямку - і грайтеся в "невловимого Джо".
Вами конкретно може й ніхто займатися не буде, але нагнути весь регіон - на раз.
А ще можна не тільки вимкнути, а й поміняти будь які параметри, це може бути веселіше)))
В описі попереджують - те що ви міняєте через хмару міняється відразу без усяких паролей для підтвердження.

Мене захищає принцип "невловимого Джо". Котрий невловимий тому, що він і задарма нікому не потрібен, тому його ніхто не ловить...

Іншими словами, у китайців немає ніяких причин серед сотен тисяч користувачів їхньої хмари обирати саме мій інвертор і щось з ним робити. Один-два випадки "зламу" інвертора через хмару - і це буде обговорюватись в інеті на кожному куті. Це знищіть компанію Deye та Solarman на корню. Тому це просто немає сенсу. І це мене захищає.

У нас 90% країни сидить на ломаній вінді котра не отримує оновлень. В ній кипа дірок, через які за потреби з компом можна зробити що завгодно. І це я не згадую про дірки, "бекдори", незакриті порти та ін. в прошивках роутерів та іншого заліза в наших домашніх мережах.
Нас захищає те, що конкретно мій або ваш домашній ПК/мережа і нафіг нікому не потрібні...
"Нас захищає те, що конкретно мій або ваш домашній ПК/мережа і нафіг нікому не потрібні..." - ось з цим Ви дуже сильно помиляєтесь...
Якщо Ваш ПК постійно (або дуже майже постійно) підключений до мережі, Ваш канал в інет хочаб 100Mbps - Ви вже цікава "мішень".
Ваші приватні данні (фото/відео/текстові доки/ і т.д.)_можливо і не становлять для сторонніх великої цінності (хоча якщо вони для Вас мають цінність то по факту у них вже є ціна) а от зробити з вашого ПК хост частини якогось ботнету, який буде атакувати інші системи/мережі це для деяких "поганих хлопців" профіт. Ваш ПК буде брати участь у взломі якихось "чутливих закладів", а Ви і не будете про це знати. Якщо злам вдасться, і не дай бог це буде щось "критичне" ті хто займаються кібербезпекою швидко знайдуть по IP (навіть якщо у Вас "сірий" IP від провайдера), MAC та інших ознаках Ваш ПК і до Вас у двері постучаться. Повірте зачищати "хвости" за вашим ПК ті хто його ломанув не будуть.
Це я Вам розписав тільки один із тисяч сценаріїв і це не самий...
Знаю про що кажу тому-що більше 20 років займаюсь корпоративною кібербезпекою.

В наш час якщо Ви активний користувач технологічних гаджетів (інвертор підключений до інету теж такий гаджет), Ви по факту маєте опікуватись хоча б базовою кібер-гігієною.

Дуже сильно не в тему.
1. Win10, 11 отримують усі оновлення з безпеки незалежно від наявності ліцензії.
2. Нікому не потрібен конкретно ваш, але тисячі, десятки, сотні тисяч таких "непотрібних" дуже потрібні, армія ботів для DDoS-атак дорого коштує

Якщо Ваш ПК постійно (або дуже майже постійно) підключений до мережі, Ваш канал в інет хочаб 100Mbps - Ви вже цікава "мішень".
Я не фахівець з кібербезпеки, але подібні розповіді я чув про ПК з білім IP адресом. Що можна і троян-майнер спіймати і ...

А коли у тебе сірий IP, тобто він за мережею провайдера, та ще і не напряму кабель в комп всунутий, а через роутер... достукатись до твого домашнего ПК з інету досить не тривіальна задача. А якщо ще і якісь антивирус з брандмауером стоїть... А у всіх стоїть або виндовий дефендер, або щось типу Avast free... Це можливо, але як говориться це той випадок, коли "геморой не вартий свічок".

У мене, як і у переважної більшості користувачів саме сірі IP адреса.
А якщо згадати, що швидкість 100 МБіт це стандарт інет-підключення вже до дідька років, користувачів з таким підключенням у світі мільйони а може вже і мільярди, то і з цього боку ми всі є "маленьким не цікавим колоском на великих полях інету".

Стосовно вінди та її оновлень... Дуже багато людей на домашніх (без цінної/корпоративної інформації) ПК одразу після встановлення вінди оновлення вимикають. Даже якщо є ліцензійний ключ (в мене наприклад є, благо на olx їх продають за пару сотен грн). Вимикають тому, що при постійних оновленнях розмір вінди через пару місяців стає на багато гігабайт більше звичайного. Вимикають тому, що ці оновлення часто руйнують або окремий функціонал або цілком вінду. Вимикають тому, що коли вінда стоїть на невеличкому (128/256 Гб SSD) ці оновлення на очах, за рік-два вижирають ресурс комірок SSD. Про тих, хто вірить у "велике око, теорію змови та ін." і вимикає тому, що віинда зливає телеметрію і особисту інформацію я вже мовчу, хоча таких користувачів також вистачає. Тому вінда без оновлень - це звичайна ситуація.

Доброго дня,
і аккумулятори прошив на версію 200С.
і прошивку інвертора обновили
і в Deye Cloud (Solarman) по-новому завод завів (попередній видалив)
......... а акумулятори в девайсах не показує

На інверторі не можу знайти це вікно
є тільки Ватт і LiBMS (одна сторінка без переходу між SumData - DetailsData)
хоча якось цю сторінку побачив.....але якось на виключеному інверторі.......і акуми були всі по нулям...........може я шукаю проблеми в софті, а інвертор не бачить акуми?

Вкладення

• LiBMS.jpg
    LiBMS.jpg
    70,4 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
Я не фахівець з кібербезпеки, але подібні розповіді я чув про ПК з білім IP адресом. Що можна і троян-майнер спіймати і ...

А коли у тебе сірий IP, тобто він за мережею провайдера, та ще і не напряму кабель в комп всунутий, а через роутер... достукатись до твого домашнего ПК з інету досить не тривіальна задача. А якщо ще і якісь антивирус з брандмауером стоїть... А у всіх стоїть або виндовий дефендер, або щось типу Avast free... Це можливо, але як говориться це той випадок, коли "геморой не вартий свічок".

У мене, як і у переважної більшості користувачів саме сірі IP адреса.
А якщо згадати, що швидкість 100 МБіт це стандарт інет-підключення вже до дідька років, користувачів з таким підключенням у світі мільйони а може вже і мільярди, то і з цього боку ми всі є "маленьким не цікавим колоском на великих полях інету".

Стосовно вінди та її оновлень... Дуже багато людей на домашніх (без цінної/корпоративної інформації) ПК одразу після встановлення вінди оновлення вимикають. Даже якщо є ліцензійний ключ (в мене наприклад є, благо на olx їх продають за пару сотен грн). Вимикають тому, що при постійних оновленнях розмір вінди через пару місяців стає на багато гігабайт більше звичайного. Вимикають тому, що ці оновлення часто руйнують або окремий функціонал або цілком вінду. Вимикають тому, що коли вінда стоїть на невеличкому (128/256 Гб SSD) ці оновлення на очах, за рік-два вижирають ресурс комірок SSD. Про тих, хто вірить у "велике око, теорію змови та ін." і вимикає тому, що віинда зливає телеметрію і особисту інформацію я вже мовчу, хоча таких користувачів також вистачає. Тому вінда без оновлень - це звичайна ситуація.
Усі викладені Вами думки і висновки які Ви робите на їх основі дуже нагадують щось штибу такого:
Дуже багато медиків і інших спеціалістів постійно попереджають і наголошують про те що куріння вбиває. Але наразі на планеті більше 1-го мільярда людей курить і нічого - тому куріть і не зважайте що там кажуть якісь спеціалісти, то всьо фігня.
Звичайно Ваше право і Ваш вибір дотримуватись чи не дотримуватись елементарних правил кібер-гігієни. Але будь ласка, хоча б не пропагуйте невігластво в вигляді відключення оновлень грунтуючись на теорії "маленьким не цікавим колоском на великих полях інету".
P.S.
Стосовно мільярдів комп'ютерів підключених до мережі по світу Ви праві. Але Ви дуже помиляєтесь що ніхто за цим не дивиться. Про нашу країну промовчу (у нас поки не все гаразд) а от у Европі і США (та і у багатьох інших країніх) це не так.
Для прикладу у Германії є така собі державна агенція BSI (German Federal Office for Information Security). Вона цілодобово моніторить трафік з/на IP, в межах бази RIPE NCC сегменту Германії. Як тільки виявляються, просто публічно, відкриті порти які потенційно можуть призвести до зламів (для прикладу MySQL порт 3306 або RDP порт 3389 і т.д.) або якийсь потенційно небезпечний трафік то провайдер або той хто контролює ці IP адреси миттєво отримує повідомлення щось штибу такого - "These notifications do not mean your server was involved in any abusive activity. They are simply alerting you to a potential issue...". А далі (не більше доби) буде друге попередження і блокування. Якщо ігнорування попередження призведе до наслідків то на повну включається дружина Зевса на призвище Феміда...

Останнє редагування:
Доброго дня,
і аккумулятори прошив на версію 200С.
і прошивку інвертора обновили
і в Deye Cloud (Solarman) по-новому завод завів (попередній видалив)
......... а акумулятори в девайсах не показує
Техпідтримка пропонує скинути інвертор на заводські налаштування.............яка послідовність дій?
-вимкнути навантаження
- відключити сонце, мережу
і на акумуляторах скинути на заводські налаштування
...... чи це все зайве?
просто скинути і все?

Техпідтримка пропонує скинути інвертор на заводські налаштування.............яка послідовність дій?
-вимкнути навантаження
- відключити сонце, мережу
і на акумуляторах скинути на заводські налаштування
...... чи це все зайве?
просто скинути і все?
Нагрузку снимите, т.к. он будет перезагружаться. А так без разницы.
После прошивки нужно обязательно делать сброс до заводских.

Нагрузку снимите, т.к. он будет перезагружаться. А так без разницы.
После прошивки нужно обязательно делать сброс до заводских.
Не получилось:
и на заводские скинул и включил-выключил три раза
...... и по колесу постучал..... :(
не видит аккумуляторы в устройствах ни в DeyeCloud, ни Solarmano_O

Не получилось:
и на заводские скинул и включил-выключил три раза
...... и по колесу постучал..... :(
не видит аккумуляторы в устройствах ни в DeyeCloud, ни Solarmano_O
Покажите ЧТО он видит.

Доброго дня.

Деякий час тому я писав, шо роблю для свого Deye 6K систему охолодження. Скидав фото трьох вентиляторів, котрі планую поставити та ін. Чому роблю... тому що інвертор стоїть в гаражі, циркуляції повітря немає, і під час доброго сонця я бачу по внутрішньому датчику інвертора 53 гр. на DC Temperature при 25 гр. на АКБ, котрий стоїть під інвертором на полу. І це коли інвертор нічого не робе практично, стоїть у байпасі при наявності мережі. Що буде при заряді/розряді АКБ можете собі уявити.

Дехто може сказати, що інвертор до 110 гр. тримає і 53 то цілком норм... ви не праві. Вже при 53 я зіткнувся з температурним дрейфом параметрів. При 53 гр. дистанційний моніторинг інвертора в соларман смарт почав чуток брехати у даних з БМС - наприклад покази напруги АКБ у розділі "Battery" 55.10В, а у розділі "BMS" пише 55.03В і що цікаво, заряджати АКБ при цьому інвертор не намагається! Ну і звісно мультиметр ніяких 55.03 не бачить, на АКБ 55.10, як інвертор і пише. Увімкнув обдув, температура інвертора впала - напруги в Battery і BMS зрівнялися. Вимкнув вентилятори - нагрівся інвертор, знову напругі розійшлись. Не знаю... 53 гр. начебто не багато, але хз де в інверторі там той датчик стоїть. Може не на самому гарячому участку.

Що я зробив для охолодження.

1. 3 вентилятори 92 мм. з'єднані стяжками так, щоб була цільна вітродувна поверхня (у попередніх повідомленнях є фото).

2. Придбав в інеті за копійки терморегулятор з табло, датчиком -50...+110 гр. Я брав XY-T01. Перевагами його вважаю:
а) Точність мониторинга до 0.1В, більшість до 1В точність мають;
б) Можливість калибровки датчика (по дефолту датчик брехав на 1,5 гр. приблизно, відкалібрував по температурі свого тіла 36.6);
в) У регулятора є можливість налаштування гистерезиса у великих межах (не всі регулятори це вміють);
г) Великий діапазон живлення 6-30В, можна заживити від одного БП і регулятор і самі вентилятори. При чому для 12В вентиляторів можна узяти БП на 9В, або 7В, щоб не лабали на повну... У мене зараз 12В, але поміняю у майбутньому на 9В, більше вентилятори прослужать.

3. В комплекті з регулятором йшов датчик з проводом 50 см. Комусь вистачить... мені було замало, тому придбав датчик з 100 см. проводом. Благо датчик на роз'ємі, переткнути немає проблем. Датчик там - терморезистор NTC (з інвертуванням виходу, при нагріванні опір його падає, і не зростає як зазвичай) на 10 кОм.

4. Також придбав пластиковий корпус для терморегулятора і роз'ємів для підключення живлення та вентиляторів. Все робив на стандартних втулках 5.5 на 2.1 мм, щоб все це легко розбиралося і обслуговувалося.

5. На DIN рейку під інвертором (де автомати) поставив 2 розетки, одну заживив від мережі до інвертора (на випадок, коли інвертор вимкнений, а 220 потрібно), а другу від інвертора, щоб коли немає світла, ця розетка біля інвертора мала 220В. В цю другу розетку воткнув БП системи охолодження на 12В.

6. Термодатчик регулятора протягнув на верх інвертора і закріпив силіконовим клеем в пазі найбільш гагачої частини радіатора. При чому так закріпив, щоб коли відбувається обдув радіатора - потік повітря не попадає на датчик і не охолоджує його. Датчик моніторить саме температуру радіатора.

7. Знайшов товсту алюмінієву проволоку і закріпив вентилятори під радіатором інвертора. На радіаторі є такі "вушка" за які ця проволока легко і надійно чіпляється. Три вентилятори по 92 мм стають туди як рідні, перекривають тютелька в тютельку всю площу радіатора. І ще одно. Спочатку думав поставити вентилятори безпосередньо на радіатор, така можливість є. Але потім відмовився від цієї ідеї і вирішив залишити між вентиляторами та радіатором інвертора десь 3 см вільного повітря. Да, це призведе для зниження якості обдуву із-за втрат потоку повітря... Але обдув там і так збитковий... Зато зараз вентилятори не заважають охолодженню за рахунок конвекції, як це було без вентиляторів.

Температура інвертора була 53 гр, при постійній праці вентиляторів впала до 35 гр. Але щоб вентилятори не працювали постійно і гнали в інвертор пилюку, я налаштував так, щоб "DC Tempературе" в інверторі трималася в межах 40-44 гр. Для цього вентилятор вмикається на декілька хвилин раз в 20-25 хвилин. Як стане зовсім жарко, може діапазони підналаштую, благо для цього лише кнопками поклацати...

На фото.
Cool_1 - Терморегулятор в корпусі закріплений під інвертором. Рядом сторчить в розетці БП MeanWell 12В 2А, котрий живіть і регулятор і вентилятори. Чекаю з китаю такій же на 9В, як приїде - поміняю.
Cool_2 - Як проклав кабель термодатчика на верх інвертора.
Cool_3 - Як і де закріпив термодатчик на радіаторі інвертора.
Cool_4 - Вентилятори під радіатором інвертора та система їх кріплення (з іншого боку така сама товста алюмінієва проволока).

PS. До речі, різниця показів температурі в DC Temperаture інвертора і з термодатчика на радіаторі приблизно 10 гр. Тобто при DC Temperаture = 45, термодатчик покаже десь 35 гр.

PPS. Система охолодження побудована так, що вихід її з ладу не призведе до будь яких наслідків, інвертор буде охолоджуватися конвекцією, як і до встановлення охолодження. Всі елементи системи (регулятор, вентилятори, датчик) на роз'ємах, легко знімаються, міняються та коштують копійки. Система буде працювати, поки працює сам інвертор, тобто і від АКБ інвертора. Споживає мизер, Терморегулятор - біля 5 мА. Вентилятори коли працюють біля 200 мА. Тобто 205 мА * 12В = 2,5 Ватта, і вентилятори працюють НЕ постійно...

Вкладення

• Cool_1.jpg
    Cool_1.jpg
    200,7 Кб · Перегляди: 20
  • Cool_2.jpg
    Cool_2.jpg
    130,5 Кб · Перегляди: 18
  • Cool_3.jpg
    Cool_3.jpg
    134,5 Кб · Перегляди: 19
  • Cool_4.jpg
    Cool_4.jpg
    210,6 Кб · Перегляди: 19
Останнє редагування:
Датчик там - терморезистор NTC (з інвертуванням виходу, при нагріванні опір його падає, і не зростає як зазвичай) на 10 кОм.
NTC-Negative Temperature Coefficient, він нічого не інвертує, він таким народився...

Доброго дня.

Деякий час тому я писав, шо роблю для свого Deye 6K систему охолодження. Скидав фото трьох вентиляторів, котрі планую поставити та ін. Чому роблю... тому що інвертор стоїть в гаражі, циркуляції повітря немає, і під час доброго сонця я бачу по внутрішньому датчику інвертора 53 гр. на DC Temperature при 25 гр. на АКБ, котрий стоїть під інвертором на полу. І це коли інвертор нічого не робе практично, стоїть у байпасі при наявності мережі. Що буде при заряді/розряді АКБ можете собі уявити.

При заряді і розряді акума інвертор сильно не гріється, ККД - 96%, тобто власне споживання 80 Вт + 3000*0.04 = 200 Вт
на такий радіатор як там це взагалі не страшно.

Останнє редагування:
NTC-Negative Temperature Coefficient, він нічого не інвертує, він таким народився...
Та я знаю, що там ніякої схеми-інвертора немає, просто полупроводник такий стоїть. Але підкреслив таку особливість виходу тому, що більшість термометрів опору та терморезисторів (тобто датчиків температури с виходом в омах) саме підвищують свій опір з ростом температури, а не знижують. Можна ж сплутати і не той узяти...

Назад
Угорі