Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

Тот небольшой прирост КПД (условно полезного действия), который мы получаем при использовании этой штуки - нивелируется потерями на преобразование, тем более на больших мощностях. PWM же пагубно влияет на выходной и особенно метрический каскад из-за измерения в большинстве токов не датчиком холла (как правильно), а шунтами и резистивными делителями. Это не то что бы смертельно прямо сейчас, просто ведет к медленному но верному выжиганию беззащитных ОУ на TL-ках (на плате процессора).
Якась антинаучна дурня. Чому їм вигорати, та ще й "мєдлєно" якщо всі сигнали в них на вході в межах допустимих.

Вдобавок ко всему, по вашей схеме, между коммутирующими контактами твердотельного реле и землей, у вас неизбежно есть разность потенциалов выше логических уровней схемы. Я думаю от 15В до 100В. Что тоже не очень полезно для низковольтных плат, учитывая что они заземлены.
Знову якийсь набір умних слів. Таке реле - це оптосимістор. Керуюча частина і силова повністю гальванічно розв'язані.

Гораздо правильнее на мой взгляд, при появлении свободной мощности на солнечной батарее - пускать ее всю без преобразований в бойлер. Конечно если позволяет вольтаж. Это единственный способ на 100% утилизировать всю мощность солнечной панели (потерями на омический нагрев в проводах PV можно пренебречь).

1.Потрібно узгодити напруги панелей і ТЕНа
2.Як взнати коли є зайва потужність, а коли нема?
3.Подавати DC напряму на бойлер це крок в напрямку підірвати хату. Від перегріва спрацює механічний термостат. Від дуги він вигорить і може закоротити, а далі вже піде неконтрольований нагрів.

Поскольку закон Джоуля-Ленца привязывает выделяемую теном теплоту к квадрату силы тока, которая в свою очередь привязана к напряжению и сопротивлению, и не имеет жесткого диапазона в отличие от параметров заряда аккумулятора и работы преобразователей - MPPT такой системе не нужен в принципе - любой доступный I*U будет преобразовываться в теплоту, даже 10В 0.1А от света Луны =)
В течение нескольких дней у меня PV провисело подключенным напрямую в бойлер. Работает. Греет.

Ваш "взгляд" помилковий. МРРТ обов'язковий, бо сонячна панель це не генератор струму. В такій схемі струм залежить і від опору навантаження. Без МРРТ панель буде працювати не на повну потужність. Тобто якось гріти буде, але буде великий недобір. Якщо пояснювати на пальцях - для різного освітлення оптимальним буде різний опір ТЕНу.

Стосовно перешивати. Для Вашого інвертора потрібна швидкість 9600. До мене YR8103 приїхав зашитий на таку швидкість. Але я не знаю чи це гарантоване заводське налаштування, чи ні. Тому краще перепровірити.

Так. Блимає.
В моменти, коли з телефона даю команди на зміну параметрів інвертора, на обох RS232 to RS485 легенько, леди помітно, разочок блимає діод. На YR-8103 в цей момент теж трішки блимне той порт, котрий задіяний. Система пробує сигнал пропустити
Може і невірна швидкість налаштована. Бо з лівою швидкістю воно теж блимає і гонить в порт якесь "сміття".

Спасибо за развернутый ответ.. Посмотрите пожалуйста такая приблуда пойдет? Вроде бы как в описании.. Перетворювач інтерфейсів STM485S-RS232 to RS485... ссыль https://prom.ua/ua/p2458656135-pere...AEZT9iYxsdRasLExZwkS0aHuLXmwZrc0aAsPkEALw_wcB
Теоретично підійде. Але ж вона дорожче тієї з Космодрому. І таку я вже перевіряв. Вона зручна тим, що в той DB9 можна напряму включати даталогер. Тільки спочатку потрібно розкрити корпус і прокинути живлення +12В на 9-й пін. Зараз фотку покажу.

Вкладення

• conv3.jpg
    conv3.jpg
    53,2 Кб · Перегляди: 9
По чому видно що кочегарить, і як перевірити реле?
Там він зараз ввімкнутий в режим Дімера і накручений на повну потужність 100%. Так бойлер має бути теж включеним на повну. Для початку заміряйте тестером напругу на керуючих клемах реле.

Там він зараз ввімкнутий в режим Дімера і накручений на повну потужність 100%. Так бойлер має бути теж включеним на повну. Для початку заміряйте тестером напругу на керуючих клемах реле.
Це постійний струм? Яка має бути напруга?

Це постійний струм? Яка має бути напруга?
Дякую за пораду, не було контакту в керуючому дроті, замінив дріт, лампа наклеювання запрацювала, завтра спробую на бойлері.

Дякую за пораду, не було контакту в керуючому дроті, замінив дріт, лампа наклеювання запрацювала, завтра спробую на бойлері.
Спробував з бойлером, бойлер не вмикається в режимі дімера (звичайна лампа наклеювання працює і якщо змінювати показання дімера, яскравість теж змінюється) а коли підключай бойлер то він не працює...(

Спробував з бойлером, бойлер не вмикається в режимі дімера (звичайна лампа наклеювання працює і якщо змінювати показання дімера, яскравість теж змінюється) а коли підключай бойлер то він не працює...(
Як Ви визначаєте працює бойлер чи ні? І якого він типу?

Доброго дня, чи підтримує Ваш прилад протокол який на однофазному інверторі Deye 12кВт і чи можливо добавити ще 2 виходи?

Останнє редагування:
Доброго дня, чи підтримує Ваш прилад протокол який на однофазному інверторі Deye 12кВт і чи можливо добавити ще 2 виходи?

Доброго дня. Deye поки не підтримує, мабуть він буде наступним. Зараз в роботі Growatt. Я вже писав в повідомленні #864 що для додавання нових інверторів мені потрібні "зацікавлені тестери". Тому якщо хтось захоче бути таким з Deye, звертайтеся.

Стосовно кількох виходів. Як я розумію, Ви хочете більш-менш рівномірно навантажувати всі три фази. На три бойлери, чи на один бойлер з трьома тенами.
Ну вихід у Вампіра всього один. Але є компромісне рішення. Для цього потрібно буде взяти три реле з характеристикою 0-10В. На сайті в мене є посилання на такі. У их по керуючому входу зовсім невеликий струм, не більше 3-4мА. Тому Вампір легко потягне одразу три штуки таких реле впаралель. Правда в такій схемі ніяк не буде контролюватися перекос по фазах. Вампір буде навалювати на всі три фази приблизно однаково.

Дочитався, що у Вас однофазний інвертор. Ну тоді взагалі без проблем. Можна включити три навантаженя через три реле. Або через одне потужне.

М
Доброго дня. Deye поки не підтримує, мабуть він буде наступним. Зараз в роботі Growatt. Я вже писав в повідомленні #864 що для додавання нових інверторів мені потрібні "зацікавлені тестери". Тому якщо хтось захоче бути таким з Deye, звертайтеся.

Стосовно кількох виходів. Як я розумію, Ви хочете більш-менш рівномірно навантажувати всі три фази. На три бойлери, чи на один бойлер з трьома тенами.
Ну вихід у Вампіра всього один. Але є компромісне рішення. Для цього потрібно буде взяти три реле з характеристикою 0-10В. На сайті в мене є посилання на такі. У их по керуючому входу зовсім невеликий струм, не більше 3-4мА. Тому Вампір легко потягне одразу три штуки таких реле впаралель. Правда в такій схемі ніяк не буде контролюватися перекос по фазах. Вампір буде навалювати на всі три фази приблизно однаково.

Дочитався, що у Вас однофазний інвертор. Ну тоді взагалі без проблем. Можна включити три навантаженя через три реле. Або через одне потужне.
Можу бути "зацікавленим тестером" по Deye, пишіть що потрібно для цього зробити. З приводу декількох виходів поясню що я хочу. В мене твердопаливний котел скидає все в накопичувальну ємність, в ній я встановив 3 тени. Хотілось щоб вони вмикались послідовно в залежності скільки є зайвого сонця і вибір цих виходів був рандомним.

Отримав всі комплектуючі і зібрав схему з роутером YR-8103, підключив зовнішне живлення, схема запрацювала, пора настроювати. І тільки тут я зрозумів, що це мені не вдасця. Додаток тільки для андроїда, а у мене ios. Блін, купляти, а головне носити ще один телефон не дуже комфортно. То ж питання таке: чи може додаток працювати з віндосом?

Отримав всі комплектуючі і зібрав схему з роутером YR-8103, підключив зовнішне живлення, схема запрацювала, пора настроювати. І тільки тут я зрозумів, що це мені не вдасця. Додаток тільки для андроїда, а у мене ios. Блін, купляти, а головне носити ще один телефон не дуже комфортно. То ж питання таке: чи може додаток працювати з віндосом?
якщо встановити емулятор андроїда, думаю повинно працювати.

Можу бути "зацікавленим тестером" по Deye, пишіть що потрібно для цього зробити.
ОК. Тоді я кілька днів ще попрацюю з попереднім інвертором і потім почнемо з Деєю. Я напишу в приватні повідомлення.

З приводу декількох виходів поясню що я хочу. В мене твердопаливний котел скидає все в накопичувальну ємність, в ній я встановив 3 тени. Хотілось щоб вони вмикались послідовно в залежності скільки є зайвого сонця і вибір цих виходів був рандомним.
Ваш підхід зрозумілий. За рахунок комбінації кількості і потужності ввімкнутих ТЕНів Ви плануєте діскретно додавати потужність. Але Вампіру це не потрібно. Він може задавати навіть одному ТЕНу будь-яку потужність(меншу його номіналу) за рахунок фазового керування через оптосімистор. У вашому випадку можна поставити одне потужне SSR реле, а всі три ТЕНа запаралелити. І Вампір зможе туди зливати потужність від 0 до 3хР.

Під Віндою через емулятор сумнівно що поїде. Бо там використвується блютуз. Я не впевений що його коректно прокине.
Насправді питання просто вирішується. Ціна підходящого бу Андроїд телефону 300-400грн. Його не треба носити з собою. Покладіть біля інвертора та й хай там собі лежить.

Під Віндою через емулятор сумнівно що поїде. Бо там використвується блютуз. Я не впевений що його коректно прокине.
Насправді питання просто вирішується. Ціна підходящого бу Андроїд телефону 300-400грн. Його не треба носити з собою. Покладіть біля інвертора та й хай там собі лежить.
Добре, зрозумів, дякую. Підскажіть де я можу знайти дані про швидкість обміну в інверторі EAsun модель: ISolar-smg-ll-6.2kw. В документації до інвентора таких даних немає, а Google про це мовчить. Налаштувати роутер, без цього неможливо. Дякую.

Добре, зрозумів, дякую. Підскажіть де я можу знайти дані про швидкість обміну в інверторі EAsun модель: ISolar-smg-ll-6.2kw. В документації до інвентора таких даних немає, а Google про це мовчить. Налаштувати роутер, без цього неможливо. Дякую.
Підключіть Вампіра спочатку напряму і підберіть протокол за яким він побачить інвертор. А далі швидкості такі:
Voltronic & Clones 1PV 2400
Anenji 4/6kW 1PV> 9600
PowMr Modbus 1PV 2400
SRNE 1PV 9600
Anenji 11kW 2PV 9600
MUST 1PV 19200
PowMr 10.2kW 2PV 2400
Lux Power 2PV 19200
Growatt SPF5000 2PV 9600

ОК. Тоді я кілька днів ще попрацюю з попереднім інвертором і потім почнемо з Деєю. Я напишу в приватні повідомлення.

Ваш підхід зрозумілий. За рахунок комбінації кількості і потужності ввімкнутих ТЕНів Ви плануєте діскретно додавати потужність. Але Вампіру це не потрібно. Він може задавати навіть одному ТЕНу будь-яку потужність(меншу його номіналу) за рахунок фазового керування через оптосімистор. У вашому випадку можна поставити одне потужне SSR реле, а всі три ТЕНа запаралелити. І Вампір зможе туди зливати потужність від 0 до 3хР.
Думаю що Ви помиляєтесь що 3 тени на які буде приходити 1,5 кВт будуть так же само нагрівати воду ніж один тен. При паралельному підключенні тенів, опір навантаження зменшиться отже зменшиться і середньоквадратична напруга після оптосимістора, отже тени будуть слабопрогріті і швидкість теплопередачі буде набагато нижчою ніж якби всю потужність приклали до одного тена. Я сам давно хотів зробити подібний прилад, але для розрахунку вихідного навантаження я планував використати енергомоніторинг вхідної мережі і коли б інвертор починав підмішувати з мережі то контролер обмежував потужність навантаження. Але ця схема була б досить інертною, мені сподобалась Ваша ідея з читанням регістрів і я готовий допомогти її розширити і вдосконалити.

Думаю що Ви помиляєтесь що 3 тени на які буде приходити 1,5 кВт будуть так же само нагрівати воду ніж один тен. При паралельному підключенні тенів, опір навантаження зменшиться отже зменшиться і середньоквадратична напруга після оптосимістора, отже тени будуть слабопрогріті і швидкість теплопередачі буде набагато нижчою ніж якби всю потужність приклали до одного тена. Я сам давно хотів зробити подібний прилад, але для розрахунку вихідного навантаження я планував використати енергомоніторинг вхідної мережі і коли б інвертор починав підмішувати з мережі то контролер обмежував потужність навантаження. Але ця схема була б досить інертною, мені сподобалась Ваша ідея з читанням регістрів і я готовий допомогти її розширити і вдосконалити.
Тут все просто - закон збереження енергії. Скільки її прийшло, стільки і нагріє воду. Більше їй нікуди діватися. І не важливо скільки там ТЕНів...
Стосовно енергомоніторинга. Така версія Вампіра теж буде. Буде працювати не з інверторами, а з двонаправленими ватметрами. Це по замовленню власників грід інверторів. Але можна буде включати і з гібридними інверторами для контроля підмісу, або генерації назовні.

Назад
Угорі