Схема подключения солнечных панелей, расчет стринга солнечных батарей

Ну так не потрібні оптимізатори! Все працюватиме без них!

• Like
Реакції: 2100
Ну так не потрібні оптимізатори! Все працюватиме без них!
ок, параллель, а если солнце допустим на юго-востоке, "западные" панели вообще не освещаются, а южные там процентов 80 дают, какое-то взаимное негативное влияние стрингов будет по разнице напряжений на них? Или вопрос только в токе на выходе стринга?

подскажите как лучше поступить,
есть 2 стринга 5*410 + 5*440 , первый на юг, второй на запад. Инвертор с одним PV, 5шт оптимизаторов.
планирую подключить последовательно стринги и на один стринг (западный) бросить оптимизаторы.
Понимаю что идеально 10 оптимизаторов конечно, но пока их нет.
Какие недостатки в моем плане?
оптимизаторы это электронные устройства со своим потреблением (не маленьким по отношению к выработки панели) и своим кпд (не идеальным). А у вас их 5 на 10 панелей, ладно бы еще 1/10. Не ставте оптимизаторы.
Если параллельное подключение стрингов не заработает или будет плохо (с диодом/без) то всегда есть вариант с отдельным MPPT контролёром на батарею дополнительно к инвертору.

• Like
ток инвертора PV 27А, а то что один стринг 410-е а другой 440-е как-то будет взаимное негативное влияние, перетекание токов когда один в пике а другой нет и пр?
По струму нормально. Те що стрінги трохи різні, я думаю не сильно страшно. Потрібно буде кліщами струми протягом дня подивитись в обох гілках. Якщо побачите, що суттєвий струм з одного стрінга біжить в інший, то тоді розв'яжіть їх діодами. В мене в схемі схід-захід не біжить і без діодів, правда в мене панелі в обох стрінгах однакові.

• Like
ок, параллель, а если солнце допустим на юго-востоке, "западные" панели вообще не освещаются, а южные там процентов 80 дают, какое-то взаимное негативное влияние стрингов будет по разнице напряжений на них? Или вопрос только в токе на выходе стринга?
В мене з ранку східний стрінг дає біля 9А, а західний біля 0.7А на розсіяному світлі. Тобто і з західного користь вже є.

• Like
Тобто і з західного користь вже є.
В мене так само: коли на східному стрінгу 2200Вт, то на західному близко 400Вт видають панелі.
При цьому напруга на стрінгах однакова.

• Like
а разве в самих панелях диоды не стоят?
Деякі блогери стверджують, що стоять. Але я в цьому не дуже впевнений. При струмі 10-15А такий діод Шоткі має досить помітно грітися. Коли я дивився на свої панелі тепловізором, то я не бачив таких локально перегрітих осередків.

• Like

Вкладення

• Діоди_1.jpeg
    Діоди_1.jpeg
    37,9 Кб · Перегляди: 18
Деякі блогери стверджують, що стоять. Але я в цьому не дуже впевнений. При струмі 10-15А такий діод Шоткі має досить помітно грітися. Коли я дивився на свої панелі тепловізором, то я не бачив таких локально перегрітих осередків.
Наверное речь про разные диоды.

На панелях стоят шунтирующие диоды. Панель делится на секции, на каждой секции паралельно диод. И он начинает работать когда секция затеняется и перестаёт генерировать, то в работу вступает её диод что бы пропустить ток с остальных секций.

А есть еще диоды (ставится последовательно в отдельном стринге с панелями) которые ставят что бы запаралелить стринги при некоторых обстоятельствах. Что бы не бежал обратный ток в конкретном стринге. И выполнены в виде "длинных" MC4 конектора

Роли диодов в этих случаях разные. И да диоды греются если работают.

Вкладення

• 6716759511_w640_h640_diod-blokiruyuschij-dlya.jpg
    6716759511_w640_h640_diod-blokiruyuschij-dlya.jpg
    43,6 Кб · Перегляди: 12
  • 6716759509_w640_h640_diod-blokiruyuschij-dlya.jpg
    6716759509_w640_h640_diod-blokiruyuschij-dlya.jpg
    28,9 Кб · Перегляди: 11
Добрий день. Маю маленький інвертор на 12в, планую придбати 3 панелі по +- 600 Вт. Планую підключити послідовно, тобто матиму +- 120в на вході. Можливо хтось має досвід, чи буде працювати? Бентежить пункт nominal operating voltage 240в

Вкладення

• IMG_20251021_174950.jpg
    6,1 Mб · Перегляди: 9
Коротеньке запитання, шановні форумчани:
Автомат постійного струму - схема підключення діагональна (якщо я вірно читаю позначення на пластику) Інтернет заводить мене в непролазні хащі.
Підкажіть, ввод кабелю зверху " +" справа," -" зліва. Вихід внизу, як? по діагоналі? Чи перевірити контрольною виктруткою буде доцільніше, куди йде фаза? (якщо питання не по темі, чи дуже примітивне, прошу вибачення)
В жодному разі не діагональне!
Конкретно для автомата на світлині:
джерело(панелі) підключаються на нерухомі(вгорі, позначені символом ялинки) контакти автомата так, щоб "+"(тато), що виходить з панелі заходив на "+"(справа якщо дивитися на автомат як на світлині - тобто лівий модуль самого автомата) автомата. Відповідно "-"("мама") - на вхід поряд.
Для інвертора(чи що там далі буде на виході(нижні клеми) автомата) все буде так само як наче немає автомата.
Маркування автомата коректне для самого автомата, зокрема і знизу тому що:
на вході там куди заходить "+"(а на виході "-"): то означає, що вхід "направлений на позитивний полюс" тоді як вихід дивиться на негативний полюс.
Уявіть, що залізли в автомат. Якщо рухатиметеся дротом вгору, то прийдете до "+" панелі. Якщо вилізете вниз, то прийдете до "-" панелі, коли проповлете інвертор.
Сподіваюся, зрозуміло пояснив.

Всіх вітаю. ТІльки почав вивчати інформацію щодо СЕС, хочу для себе гібридний інвертор (дея 6) + акб 5квт/г. Зараз хочу зрозуміти як краще підібрати панелі, бо в мене є місце (червоний скат) і там 7 метрів завдовжки і біля 2 метрів ширина. Тобто панелі 650 під кутом 30 туди стануть як найкраще. Але шось читаю за корректний формат і треба більше ніж 6 панелей.
Підкажіть верній скат під кутом 45*, якщо я візьму 12 панелей 450ват і на червоний і шиферний скат однаково влуплю під 45, чи багато я втрачу? Чернігів 51* широти.
2) І чи правильно я розумію шоб добрати потужності тому мені треба 10 послідовно і дві в паралель закинути (шоб не перевишчувати 500 вольт) ?Переглянути вкладення 7804
Може варто розглянути варіант одного поля замість двох(на кожному схилі)?
Площа замала для двох стрінгів. В один стрінг треба набрати
кількість панелей = 500В/(Vхх панелі * 1.2) (для інвертора 500В)
ХХ панелі буває різний, проте більшість приблизно 40В. Для точних розрахунків використовуйте характеристики (ваших) панелей.
Я для прикладу розрахунка припущу 40В.
кількість панелей 10.4 шт. Тобто або 10шт. або якщо температура не опускається нижче -15гр.ц. то можна ризикнути 11 панелей, хоча цей ризик відповідальність власника.
Я би поставив 10 панелей.
Вони займатимуть місце приблизно 20кв.м. (подивіться які панелі доступні Вам та їхні габарити). Зазвичай це 2х1м. Можна як альбомно так і портретно, та навіть змішано розташувати. Головне - щоб всі вони були в одній площині.
Виходить, що один оптимальний стрінг займатиме 20кв.м. Мінімально путній, гадаю, 7(а краще 8) панелей. Менше 7 взагалі не варто ставити. бо напруга буде занизька - стрінг ледь шкандибатиме. Хоча якщо краще за нічого, можна, але на щось путнє не сподівайтеся.

Затінення сильно впливає. Навіть якщо затінена одна панель, то весь стрінг працюватиме сильно гірше(приблизно наче як всі панелі затінені однаково як та одна).

Вирахувати зимове затінення можна навіть влітку: на вашій широті сонце в грудні піднімається не вище 16-17град над горизонтом. (Точні дані погугліть). Це найгірший місяць: сонце низько, світловий день короткий, а найбільша проблема - хмарне непроглядне небо(панелі виробляють порядка 5-7% лишень). Я робив трикутну прямокутну рамку із кутом сонця зимового. Якщо покласти довший катет на горизонтально рівний схил даху, оком дивитися так, щоб гіпотенуза більш гострим кутом "впадала" в око перепендикулярно. Всі перешкоди(дах, дерево, стовп, антена, кіт :) тощо) які опинилися "вище" цієї лінії даватимуть тінь в грудні.

Конструкцію зробити незмінною - влітку все одно буде надлишок, а взимку - нестача. Кут виставити порядка 70град. Або максимально великим, якщо так сильно задирати панелі не можна/хочете.
Одну рельсу закріпити на верхньому скаті, одну на нижньому. До них закріпитися рамкою 20кв.м. на яку панелі стануть. Оцінити вітрове навантаження та скорегувати конструкцію.

Добрий день. Маю маленький інвертор на 12в, планую придбати 3 панелі по +- 600 Вт. Планую підключити послідовно, тобто матиму +- 120в на вході. Можливо хтось має досвід, чи буде працювати? Бентежить пункт nominal operating voltage 240в
Треба орієнтуватися на параметр Max Solar Input = 450В.
Бажано зібрати стрінг із ХХ напругою що не перевищуватиме 375-390В. Це буде оптимальна робота - робоча просяде якраз до 250В приблизно. Дивіться характеристики панелей. Знайдіть параметр "Напруга холостого хода". Наберіть панелей на діапазон 320-390В поближче до 380В. Часто це 40В. Тобто треба принаймні 7-8 панелей. А краще 9. Можна меншої потужності, але більшої напруги. Тобто не 3 по 600Вт а 8-9 по 300Вт. Може знайдете такі малі ще :)
Якщо наберете нижче 250В ХХ, то інвертор не запуститься навіть. Він запускається, припускаю при мінімум 180(або 160)В і це не холостого хода, а робочого(дивіться параметри панелі теж вказано) але при роботі ще просідатиме.

Останнє редагування:
Назад
Угорі