Збірка станції

я вже в іншій темі писав.
Але повторюсь
ніколи не підводили vkmodule
А брав я у них всього і багато.

в інверторі стоїть заряд 40а а в бмс 30а, а в реалі заряд іде 29а, так що бмс керує інвертором. там глюк прошивки бмс , радять оновити до V15,35
B2A8S20P на сколько я помню не перешиваются.

в мене на самому дешевому не запрацювало
Плюсую, в мене на самому дешевому працювало тільки якщо адресу в 0000 виставити і з форс апдейтом. А коли виставляв адресу нічого не виводило (хоча данні приходили), можливо він просто не вмів працювати з modbus. Купив від waveshare (при чому на різних чіпах FT232RNL та CH343G) - все ок працює.

Добрий вечір.
Для інвертора Deye 6K сам зробив збірку з 16 комірок EVE 280 Ah + JK BMS Inverter 200А (2А баланс). Налаштування БМС як рекомендує Анди з офф грид гараж (заряд до 3.45В на комірку, старт балансування з 3.45В та ін.). Все працює вже декілька місяців, але в роботі батареї я спостерігаю незрозумілі речи. Може хтось зможе мені це пояснити, або порекомендувати як це усунути... Справа в наступному.

Заряджаю АКБ струмом 40А до 100% (до 3.45В). Після досягнення середньої напруги комірок приблизно 3.41В з'являється розбаланс більше 10 мВ, комірки 8, 9, 10 та 16 вириваються вперед по напрузі (набирають більше 3.45В), всі інші комірки відстають і напруга на них знаходиться приблизно на однаковому рівні, БМС починає балансувати АКБ. Балансує... але результату не видать. Розбаланс потрохи збільшується...

Коли середня напруга комірок досягає 3.44В (це 55.05В на АКБ), інвертор починає потрохи знижувати струм заряду. І вот тут починається незрозуміла для мене фигня!

Комірки котрі відставали по напрузі (а це всі, окрім 8, 9, 10 та 16) поступово наздоганяють комірки 8, 9, 10 та 16. Переганяють їх, і йдуть далі, тобто підвищують свою напругу. А (і оце саме дурне і незрозуміле для мене) комірки 8, 9, 10 та 16 починають втрачати напругу! Напруга на них падає, починає йти вниз! Балансир працює, він переливає з комірок що попереду струм у комірки 8, 9, 10 та 16, котрі втрачають напругу. Але походу балансир у БМС не справляється/не встигає.

Якщо почекати, то напруга на комірках 8, 9, 10 та 16 падає все нижче, на всіх інших комірках напруга росте все більше і більше. Розбаланс також зростає. Приблизно коли розбаланс стає 50 мВ (струм заряду к цьому часу падає до 2А), АКБ досягає напруги 55.2В (дотягає за рахунок того, що хоча комірки 8, 9, 10 та 16 у провали по напрузі, однак всі інші комірки перевищують 3.45В і загальна напруга АКБ зростає), включається режим FLOAT на БМС, котрий скидає напругу АКБ до 3.35В на комірку, при якій розбалансу немає.

Якщо відключити режим FLOAT на БМС (я пробував), то описана ситуація йде далі і розбаланс зростає і зростає... я за пару годин чекання досягав розбалансу 80 мВ. Балансування працювало, в комірки що падають струм переливало... але ефекту це не давало. Тобто якоїсь надії, що "якщо зачекати, то воно збалансує" на мій погляд немає.

Ще хочу сказати, що напругу на комірках я перевіряв мультиметром, БМС не бреше, напруги що вона пише відповідають дійсності. Як і кліщі ставив на балансувальні проводи комірок, які падають. Також БМС не бреше, і коли показує що вливає струм у комірку - то кліщі це підтверджують (1.8-1.98А показують). Правда вливає БМС струм щось зовсім короткими імпульсами, як би не меньше 1 секунди. Але вливає...

Для підтвердження зробив скріншоти на яких видно падіння напруги комірок 8, 9, 10 та 16 наприкінці заряду, хоча струм на АКБ з інвертора надходить. Перший скрін при струмі заряду 5.8А, комірки 8, 9, 10 та 16 мають напругу біля 3.43+В. Другий скрін коли струм заряду впав до 2А, напруга комірок 8, 9, 10 та 16 впала к цьому часу до 3.42В. Розбаланс як раз досяг при цьому 50 мВ.

Якщо хтось розуміє та може пояснити таку дивну поведінку комірок (з падінням напруги, хоча струм заряду надходить) поясніть плс. А то я нічого не розумію :( І підкажіть, як це можна побороти.

P.S. Одразу скажу. Поради типу "Використовуй збірку в діапазоні до 3.4В і не буде проблем" мені не потрібні. Я це знаю все. Я хочу розібратися і заставити норм працювати при 3.45В.

Вкладення

• БМС1.jpg
    БМС1.jpg
    161,9 Кб · Перегляди: 20
  • БМС2.jpg
    БМС2.jpg
    161,1 Кб · Перегляди: 19
Поставте старт баланса на 3,4В, заряд до 3,55В хай нормально збалансуються при 3,55в, а ще краще відбалансуйте при 3,6В один раз. Час від часу прийдеться балансувати при 3,6, тіки при такій напрузі вони всі нормально балансуються. Якщо заряджати до 3,4 то після багатьох циклів з'являється розбаланс який вилазить при розряді нище 3в, тому періодично нада заряджати на повну 3,6в і балансувати там.

Останнє редагування:
Час від часу прийдеться балансувати при 3,6

В мене на 3.6В стоїть OVP у БМС. Як тільки перша комірка досягне 3.6В, спрацює захист і БМС від'єднає АКБ від інвертора. Я чув, що дуже не бажано щоб під час роботи (заряд або розряд) відключався АКБ, тому що у інвертора при відвалі АКБ вмирає силова частина...
Я вважав, що надо не допускати щоб АКБ перетинав межи OVP або UVP.

Я помилявся?

Тому я не розумію, як зробити то балансування при 3.6В. Можна звісно відключити АКБ від інвертора і заряджати його від ЛДЖ, що може видати 57.6В. Але це морока. Та і ЛДЖ такого в мене немає...

Час від часу прийдеться балансувати при 3,6, тіки при такій напрузі вони всі нормально балансуються. Якщо заряджати до 3,4 то після багатьох циклів з'являється розбаланс який вилазить при розряді нище 3в, тому періодично нада заряджати на повну 3,6в і балансувати там.
Та ладно=)
1734832435365.png
P.S. Ніколи налаштування не змінював, 2.5 місяці працюють на 3.45/3.42 (грався і так і так) balance start та 3.45 RCV.
Поставте старт баланса на 3,4В, заряд до 3,55В
Вангую тільки збільшення розбалансу, але я за будь який "двіж". Автор, летс гоу!)

я за пару годин чекання досягав розбалансу 80 мВ. Балансування працювало, в комірки що падають струм переливало... але ефекту це не давало.
Який при цьому загальний струм заряду був, так і тримався на 2А?
Який виставлений Balance trig volt. ?

Та і ЛДЖ такого в мене немає...
А якийсь є? Я б окрему комірку підключив до лбж з напругою 3.45 і подивився коли струм впаде до 0(і чи взагалі впаде). Перед цим відключивши клеми інвертора та вимкнувши бмс.

Назад
Угорі