Инвертор Axpert VM 4 на: 3,6; 4; 5,6 и 6 KVA и SUNON IV моделі 4K / 6K(проблемы)

На фотках в лоті у інвертора отвори грушовидні, а по факту приїхало з круглими отворами. Там у них є примітка, що вислати можуть стару або нову версію випадковим чином. І перелічені невеликі відмінності версій. Мені приїхала нова версія. Мабуть це теж відмінність.

Інвертор сьогодні таки повісив. Розсвердлив отвори в стіні побільше, потім заповнив їх будівельним розчином, повсталяв туди дюбеля і підігнав їхнє положення з точністью до мм. Як розчин затвердів, прикрутив. Коліном підпирав і прикручував :)
Лучше деревянную рейку прикрепить на дюбеля, тогда любой инвертор можно повесить.

На свердловину що встановлено ? Може Вам вистачить і 6 квт інвертор ? Зробіть розрахунок навантажень.
Свердловина не так як всі думають що метрів 20, хотів би я таку але поза 100 метрів.

Підключив інвертор. Щось він не бачить сонячні панелі :(
Правда зараз ранок і панелі в затінку, але напруга на клемах 300В+ є. А інвертор цього не бачить.
Як взагалі зранку він себе зазвичай веде?

Вкладення

• 20240921_072810.jpg
    20240921_072810.jpg
    225,2 Кб · Перегляди: 20
Та вже і тіні нема, а ситуація таж сама. Подивився типові схеми інверторів. Там напруга з панелей дає два керуючі сигнали. Перший - це поділена на резисторах напруга для вимірювання. Другий - іде на оптопару і має вмикати інвертор так само як з іншої оптопари він вмикається від мережі. Так от від мережі він вмикається, а від сонця - ні. Тобто напруга від панелей нікуди не доходить. Може запобіжник згорів, чи щось таке банальне. Руки чешуться відкрити. Але там пломба. Поки написав китайцю, подивимось що відповість.

Написав китайцю. Він позадавав кілька питань і сказав що буде радитися з інженером. А потім у них робочий день скінчився...
Ходив, я ходив навкруги. І таки не витримав і заліз всередину. І все полагодив за 5хвилин :)
Продзвонив сонячні дроти до плати і знайшов, що плюсовий не дзвониться. Виявилося, що я сам дурень. Їхній МС-4 із комплекта має таку конструкцію, що його можна так зібрати з дротом, що отой контакт-трубочка може і не стати на своє місце (стає глибше). Тоді контакта між папою і мамою нема. Хоча сонячна напруга на тих роз'емах ніби і є.
Резюме - сьогодняшній сонячний день я прогавив :)

А це фото для тих, хто жалівся, що їхній інвертор споживає на холостому ході від мережі багато ват.
В мене по АС послідовно ввімкнуті захисне реле і лічильник. Так от, коли є і сонце, і мережа, то реле ніби показує що з мережі споживається під 300Вт. А лічильник показує нуль. Лічильник до того перевіряв - показує вірно. Виходить, що інвертор в такому режимі ганяє по дротах ~300Вт реактивної енергії.

Вкладення

• 20240921_153147.jpg
    20240921_153147.jpg
    242,3 Кб · Перегляди: 17
На фотках в лоті у інвертора отвори грушовидні, а по факту приїхало з круглими отворами. Там у них є примітка, що вислати можуть стару або нову версію випадковим чином. І перелічені невеликі відмінності версій. Мені приїхала нова версія. Мабуть це теж відмінність.

Інвертор сьогодні таки повісив. Розсвердлив отвори в стіні побільше, потім заповнив їх будівельним розчином, повсталяв туди дюбеля і підігнав їхнє положення з точністью до мм. Як розчин затвердів, прикрутив. Коліном підпирав і прикручував :)
Отличие новой версии только в подключении солнечных панелей через МС4.

Сьогодні нарешті заживив будинок від сонця. Перші враження такі:
1.Інвертор у мене стоїть в підвалі, а роутер на другому поверсі. Зв'язку не було. Хоча поруч там в мене є деяка саморобна автоматика на ESP8266, вона вайфай ловить. Прийшлося поставити wifi repeater десь посередені, тоді зв'зок налагодився.
2.Режим SUB якийсь дивний. В ноль там не виходить ніяк. Завжди бере мінімум з мережі 100-140Вт. Поставив SBU, тоді з мережі стало 0.
3.У інвертора явно якісь проблеми з вимірюванням струмів. Наприклад по сонцю показує 0.1А, міряю кліщами - там по факту 0.7А. Через це не сходиться баланс потужностей. Типу показує від сонця 140Вт, а будинок споживає 300Вт. І от далі стає ще цікавіше. Для того щоб видимий баланс зійшовся інвертор схоже починає махлювати - показує типа discharging current 10А. Міряю кліщами, а там 0.2А :oops:

Сьогодні нарешті заживив будинок від сонця. Перші враження такі:
1.Інвертор у мене стоїть в підвалі, а роутер на другому поверсі. Зв'язку не було. Хоча поруч там в мене є деяка саморобна автоматика на ESP8266, вона вайфай ловить. Прийшлося поставити wifi repeater десь посередені, тоді зв'зок налагодився.
2.Режим SUB якийсь дивний. В ноль там не виходить ніяк. Завжди бере мінімум з мережі 100-140Вт. Поставив SBU, тоді з мережі стало 0.
3.У інвертора явно якісь проблеми з вимірюванням струмів. Наприклад по сонцю показує 0.1А, міряю кліщами - там по факту 0.7А. Через це не сходиться баланс потужностей. Типу показує від сонця 140Вт, а будинок споживає 300Вт. І от далі стає ще цікавіше. Для того щоб видимий баланс зійшовся інвертор схоже починає махлювати - показує типа discharging current 10А. Міряю кліщами, а там 0.2А :oops:
При SUb - это подмес, так и будет от сети немного постоянно потреблять. Токи заряда и разряда сначала проверьте в режиме USb. Установил ток заряда 40 А, клещами проверяю почти сходится. Малые токи инвертор не меряет (коряво). Я работаю с 7до 23 в режиме SbU. С любой возможной нагрузкой по дому. Солнца пока хватает.

При SUb - это подмес, так и будет от сети немного постоянно потреблять. Токи заряда и разряда сначала проверьте в режиме USb. Установил ток заряда 40 А, клещами проверяю почти сходится. Малые токи инвертор не меряет (коряво). Я работаю с 7до 23 в режиме SbU. С любой возможной нагрузкой по дому. Солнца пока хватает.
В мене поки стоять дохлуваті акуми - два стареньких стартерних на 90Аг. Тому струм їм виставив мінімальний 10А. І він по факту такий і є, десь в межах 9-11А. Нормальну батарею зроблю як комірки приїдуть з NKON. А це буде ще мінімум через місяць. З того, що сьогодні побачив, в сонячну погоду поки мені треба з ранку і ввечері ставити SUB, вдень SBU. А на ніч можна зовсім вимикати.
Що стосується індикації струма від панелей, переконався, що мій інвертор таки його занижує. Десь на 0.8-1.0А. В результаті і індикація сонячної потужності теж занижена десь на 200-300Вт. Тому вся та статистика сильно спотворена.
Ну і вся ота інша індикація, що на екрані, не завжди співпадає з реальними режимами. Наприклад при навантаженні 2-2.5кВт він інколи починає навіщось смикати туди-сюди батарею. Заряджає-розряджає. На екрані це інтервали майже однакові по кілька секунд. А якщо дивитись кліщами, то вони зовсім нерівномірні і не синхронні з тим, що на екрані.
Ще з цікавого. Пішов подивився на свій міський лічильник. Він мабуть багато чого вміє міряти, але запрограмований показувати мінімум параметрів. Але в нього є два світлодіода. Один 1000imp/kWh, а другий 1000imp/kvarh. Тобто він реагує і на реактивну енергію. Раніше я якось не помічав, щоб другий блимав. А сьогодні, коли інвертор працював в режимі SUB, то вони обидва блимали приблизно з однаковими інтервалами. Активна енергія тоді складала десь 140Вт, виходить, що реактивна була приблизно така ж.

Ще деякі спостереження.
1.Раніше я писав, що на холостому ході мій інвертор споживає від батареї 42Вт. Тепер перевірив скільки він споживає на холостому ході від мережі. Показало 50-55Вт.
2.Ще я писав, що в режимі SUB він бере з мережі біля 100-140Вт. Виявляється це так при споживанні будинка біля 300Вт. Але, якщо сонця вже достатньо і вмикається насос на 1.1кВт, то споживання з мережі падає до 30Вт, а все інше іде від сонця. Насос вимкнувся і споживання з мережі знову збільшується. Це дивно.
3.З'ясувалося, що у того вайфая нема автоконекта. Якщо інвертор вимкнути, а потім ввімкнути то зв'язку не буде. Треба знову додавати новий прилад починаючи з блютуза. Правда система його потім впізнає як знайомого і підтягне стару статистику.

А до комп'ютера пробували підключати? Яка програма потрібна?
Планую, але поки з цим не розібрався. В паперовій інструкції написано, що софт має бути на CD. Ніякого CD в комплекті не було. Спитав в китайця де скачати, він щось морозиться. В інструкції від українського дістрібьютера схожого інвертора, що тут викладали, написано скачати софт по інструкції з їхнього сайту. Сходит туди, такої інструкції не знайшов. Якась інформація наче мені траплялась на закордонних "сонячних" форумах. Пізніше ще пошукаю.

На первой странице ссылки на инструкции...

Назад
Угорі