FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

Я би не рекомендував заряджати постійно до 100%. Після 3,34В на елемент напруги на елементах різко розповзаються і до 100% може бути значна різниця. Я навіть бачив від 3.4 до 3.57. Це вже на межі процесу швидкої деградації. Балансування при швидкому заряджанні не встигає. Рекомендую дивитися по напругах на елементах. Нормальне використання від 3В до 3.36В. А це в мене від 12% до 96%. У вас можуть бути інші проценти, дивіться по BMS.
Щодо необхідності зарядки до 100%, то на окремих моделях BMS дійсно для визначення точки повного заряду їм потрібно до неї дійти. Однак на мою думку достатньо це робити раз чи два на місяць, а не кожен день, якщо звичайно вас турбує довговічність батареї. Та і в сонячні дні заряд від панелей часто сам дійде 100%.
а я з розумом виставив 54.4 вольта заряджання. з таким вольтажем воно і балансує до 100% і не перевалює за 100% в окремих комірках. Час зарядки зростає до 6-8 годин, але в мене по нічному тарифу часу стільки і є.

IMG_1533.JPG

Я би не рекомендував заряджати постійно до 100%. Після 3,34В на елемент напруги на елементах різко розповзаються і до 100% може бути значна різниця. Я навіть бачив від 3.4 до 3.57. Це вже на межі процесу швидкої деградації. Балансування при швидкому заряджанні не встигає. Рекомендую дивитися по напругах на елементах. Нормальне використання від 3В до 3.36В. А це в мене від 12% до 96%. У вас можуть бути інші проценти, дивіться по BMS.
Щодо необхідності зарядки до 100%, то на окремих моделях BMS дійсно для визначення точки повного заряду їм потрібно до неї дійти. Однак на мою думку достатньо це робити раз чи два на місяць, а не кожен день, якщо звичайно вас турбує довговічність батареї. Та і в сонячні дні заряд від панелей часто сам дійде 100%.
Проблема в тому, що при використанні АКБ у діапазоні до 3.4В на комірку, практично не працює балансування. До 3.4В у лифера ровна лінія у розрядній-зарядній характеристиці, тому при заряді або розряді розбалансу між комірками немає (або дуже малий) і балансир просто не вмикається. А комірки мають різний опір, відповідно при розряді-заряді кожна віддає-бере дещо різну кількість ампер-годин.

Через деякий час (в залежності від різниці опору комірок, це можуть бути як місяці так і тижні), при роботі комірок "до 3.4В" отримаємо ситуацію, коли напруга на всіх комірках то однакова... але комірки мають різний заряд, можливо до десятків відсотків ємності.

Щоб виправити цю ситуацію, потрібно іноді все ж заряджати комірки до 3.45В. Після напруги 3.4В починається розбаланс комірок. Більше заряджені вириваються уперед по напрузі, меньш заряджені відстають. Коли закінчується етап заряду СС і починається етап СV, розбаланс стрибає "у небо" тому, що при СV івертор починає знижувати струм заряду, і комірки котрі недозаряджені скидають напругу на більшу величину. Різниця напруг запускає балансир, котрий вирівнює ємність комірок, переливаючи струм з більш заряджених у меньш заряджені.

Тому маємо "вилку". Хочете поберегти комірки - нехай працюють до 3.4В, але в залежності від якості вашої збірки вона буде потребувати іноді ручного втручання, виставляння напруги заряду що відповідає 3.45В на комірку, і у такому режимі потрібно потримати комірки деякий час, щоб відбулося балансування. Або можна забити на збереження комірок, поставити 3.45В на комірку і нехай працюють... Анди з офф грид гараж так і пропонує зробити. Режим Float на JK BMS робе цей режим досить щадним до АКБ. При тисячах циклів заявлених для лівера, комірки скоріше загинуть від часової деградації, чим ви вб'єте їх підвищеною напругою.

Ще додам. Не знаю що за струми балансування на брендових АКБ (Deye, Felicity та ін.), а наприклад балансир в JK BMS Inverter (струм балансування 2А), при ємності комірок 200-300 Аг - це не балансування, а мертвому припарка. Після 3.4В комірки розповзаються... балансир балансує... результату не видно. Поставив кліщі на балансувальні проводи та поржав. Воно балансує... даже струм відповідає заявленому (бачів до 1,98А), але цей струм подається на комірку імпульсами, меньше секунди довжиною. А потім балансир знову заряджає іоністори від перезарядженої комірки, щоб дати короткий импульс струму на недозаряджену. І працює балансир одночасно з 1 парою комірок.
Якщо комірки мають розбіжність по ємності у 10-20Аг, то такими імпульсами збірка може балансуватися тижнями...
Тому дуже рекомендується перед використанням вирівняти всі комірки у збірці, зарядивши іх окремо до 3.6В. Це дозволить деякий час збірці мати однакову ємність комірок і калечного балансиру JK BMS буде вистачати якісь час...

Я зараз переглядаю на ALI балансири, шукаю щось багатоканальне (щоб одразу декілька комірок балансувало, а не пару) та високо струмове (струм балансування 8-10А). Там э таке... якісь трансформаторні балансири, конденсаторні... Але великі струми балансування вони видають при розбіжності комірок 1В та більше. При звичному для ліферу розбалансі у соті-десяті вольта, струми у тих балансирів як у JK, тобто 1-2А. Мабуть сенс в тих балансирах є для литій-йона, у котрого характеристика більш крута.

Смотрел в сторону пасивних балансирів... так вони ж якщо високо струмові, гріються як утюг, до 100+ градусів резистори нагріваються...

Вот така картина... Якійсь час пошукаю, а потім забью. Буду раз на рік рівняти комірки "вручну", заряджаючі кожну до 3.6В, благо шафу для АКБ зробив легко розбірну. Маю надію влітку перебоїв зі світлом не буде.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Romm
Проблема в тому, що при використанні АКБ у діапазоні до 3.4В на комірку, практично не працює балансування. До 3.4В у лифера ровна лінія у розрядній-зарядній характеристиці, тому при заряді або розряді розбалансу між комірками немає (або дуже малий) і балансир просто не вмикається. А комірки мають різний опір, відповідно при розряді-заряді кожна віддає-бере дещо різну кількість ампер-годин.

Через деякий час (в залежності від різниці опору комірок, це можуть бути як місяці так і тижні), при роботі комірок "до 3.4В" отримаємо ситуацію, коли напруга на всіх комірках то однакова... але комірки мають різний заряд, можливо до десятків відсотків ємності.

Щоб виправити цю ситуацію, потрібно іноді все ж заряджати комірки до 3.45В. Після напруги 3.4В починається розбаланс комірок. Більше заряджені вириваються уперед по напрузі, меньш заряджені відстають. Коли закінчується етап заряду СС і починається етап СV, розбаланс стрибає "у небо" тому, що при СV івертор починає знижувати струм заряду, і комірки котрі недозаряджені скидають напругу на більшу величину. Різниця напруг запускає балансир, котрий вирівнює ємність комірок, переливаючи струм з більш заряджених у меньш заряджені.

Тому маємо "вилку". Хочете поберегти комірки - нехай працюють до 3.4В, але в залежності від якості вашої збірки вона буде потребувати іноді ручного втручання, виставляння напруги заряду що відповідає 3.45В на комірку, і у такому режимі потрібно потримати комірки деякий час, щоб відбулося балансування. Або можна забити на збереження комірок, поставити 3.45В на комірку і нехай працюють... Анди з офф грид гараж так і пропонує зробити. Режим Float на JK BMS робе цей режим досить щадним до АКБ. При тисячах циклів заявлених для лівера, комірки скоріше загинуть від часової деградації, чим ви вб'єте їх підвищеною напругою.

Ще додам. Не знаю що за струми балансування на брендових АКБ (Deye, Felicity та ін.), а наприклад балансир в JK BMS Inverter (струм балансування 2А), при ємності комірок 200-300 Аг - це не балансування, а мертвому припарка. Після 3.4В комірки розповзаються... балансир балансує... результату не видно. Поставив кліщі на балансувальні проводи та поржав. Воно балансує... даже струм відповідає заявленому (бачів до 1,98А), але цей струм подається на комірку імпульсами, меньше секунди довжиною. А потім балансир знову заряджає іоністори від перезарядженої комірки, щоб дати короткий импульс струму на недозаряджену. І працює балансир одночасно з 1 парою комірок.
Якщо комірки мають розбіжність по ємності у 10-20Аг, то такими імпульсами збірка може балансуватися тижнями...
Тому дуже рекомендується перед використанням вирівняти всі комірки у збірці, зарядивши іх окремо до 3.6В. Це дозволить деякий час збірці мати однакову ємність комірок і калечного балансиру JK BMS буде вистачати якісь час...

Я зараз переглядаю на ALI балансири, шукаю щось багатоканальне (щоб одразу декілька комірок балансувало, а не пару) та високо струмове (струм балансування 8-10А). Там э таке... якісь трансформаторні балансири, конденсаторні... Але великі струми балансування вони видають при розбіжності комірок 1В та більше. При звичному для ліферу розбалансі у соті-десяті вольта, струми у тих балансирів як у JK, тобто 1-2А.

Смотрел в сторону пасивних балансирів... так вони ж якщо високо струмові, гріються як утюг, до 100+ градусів резистори нагріваються...

Вот така картина...
балансир активний потрібний лише якшо час абсорбції малий. Коли абсорбцією по 3-4 години тримати в 3.4 то воно всьо само збалансується. В стаціонарних системах час абсорбції може бути і до 12 годин поки сонце світить, тому це все непотріб.
Ось приклад пасивного балансування з вольтажем 54.4 вольт протягом 8 годин.744.JPG

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: Romm
Проблема в тому, що при використанні АКБ у діапазоні до 3.4В на комірку
Поставив початок балансування на 3.39В і розповзання не починається, якщо струм заряду не дуже великий. Але я підтримую, що час від часу потрібно зарядити повністю до 3.42-3.45

Останнє редагування:
Коли абсорбцією по 3-4 години тримати в 3.4 то воно всьо само збалансується.
Я так розумію, абсорбцією ви називаєте ситуацію, коли напруга АКБ досягла напруги заряду ( наприклад 3.4В на комірку) і інвертор починає знижувати струм заряду, тобто потужність яку АКБ бере від інвертора падає... падає... поки не досягне нуля. Це довготривалий (години) процес.

Я згоден, якщо напруга до якої заряджається АКБ не більше за 3.4В на комірку, так і буде. Напруга комірок вирівняється, струм заряду вийде "у ноль". Але чому ви впевнені, що після падіння струму у всі комірки залита однакова ємність?

І ще питання. При роботі АКБ "до 3.4В на комірку" яку напругу ви задаєте як 100% SOC?

Я так розумію, абсорбцією ви називаєте ситуацію, коли напруга АКБ досягла напруги заряду ( наприклад 3.4В на комірку) і інвертор починає знижувати струм заряду, тобто потужність яку АКБ бере від інвертора падає... падає... поки не досягне нуля. Це довготривалий (години) процес.

Я згоден, якщо напруга до якої заряджається АКБ не більше за 3.4В на комірку, так і буде. Напруга комірок вирівняється, струм заряду вийде "у ноль". Але чому ви впевнені, що після падіння струму всі комірки залита однакова ємність?
не інвертор починає, а самі комірки знижують бо вони заряджені і вже не сприймають. Інвертор подає то шо зазначено хоч 20 хоч 100 ампер. Комірка сама не може сприймати коли вона заряджена.
То як аналогія з відрами. Батарея це 16 маленьких відерок по 3.4 вольти з'єднані послідовно. частина відерок вже 3.4 і повні, кілька шо трохи менше будуть з часом сприймати поки всі не наповняться.

U 3.375 це і є 100%. 3,37 це 98%
3.4 це трохи вище за 100% тому воно заряджає на 100 з запасом.

Плюс такого заряджання - нульова деградація бо комірки ніколи не виходять за пороги, ніякі BMS ніколи не рвануть коло, ніякого стресу на систему і батарея служитиме довго і нудно, лише буде часова деградація. З заряджаннями легко прослужить 6000 + циклів

Останнє редагування:
U 3.375 це і є 100%. 3,37 це 98%
3.4 це трохи вище за 100% тому воно заряджає на 100 з запасом.
Чому ваші вказані цифри зовсім не співпадають з цифрами у даташітах виробників та наукових данних для данного типу хімії?
Навіщо ви видаєте свої думки за правила?

Чому ваші вказані цифри зовсім не співпадають з цифрами у даташітах виробників та наукових данних для данного типу хімії?
Навіщо ви видаєте свої думки за правила?
це по моєму даташиту в інструкції на 12 вольт батареї.
13.5 - 100%
13.4 - 99%
13.3 - 90%

IMG_1534.JPG

і я розібрався вздовж і впоперек бо мої батареї без can шин і бмс комунікацій, тому знаю фізику всіх процесів.

Останнє редагування:
В інструкції на китайську батарею не буває даташітів.
Вам би для початку підручник прочитати. Або загальні положення.

Останнє редагування:
це по моєму даташиту в інструкції на 12 вольт батареї.
13.5 - 100%
13.4 - 99%
13.3 - 90%

Переглянути вкладення 5929

і я розібрався вздовж і впоперек бо мої батареї без can шин і бмс комунікацій, тому знаю фізику всіх процесів.
Вибачте шановний, а ця табличка вище - то точно для лиферу? Тому що 13.5 - то стандартна буферна напруга свинцю, при якій він дійсно 100% заряджений. А нижня межа у вас там 9.5В. Для АГМ свинцю це норм. А для ліферу (12В ліфер - це 4 комірки) це 9.5/4=2.27В на комірку. І це при тому, що загально відомо, ліфер не можна нижче 2.5В на комірку розряджати...

Якщо то дійсно лифер у вас такий чудернацький, то думаю його параметри не можна розповсюджувати на "звичайний" ліфер....

Вибачте шановний, а ця табличка вище - то точно для лиферу? Тому що 13.5 - то стандартна буферна напруга свинцю, при якій він дійсно 100% заряджений. А нижня межа у вас там 9.5В. Для АГМ свинцю це норм. А для ліферу (12В ліфер - це 4 комірки) це 9.5/4=2.27В на комірку. І це при тому, що загально відомо, ліфер не можна нижче 2.5В на комірку розряджати...

Якщо то дійсно лифер у вас такий чудернацький, то думаю його параметри не можна розповсюджувати на "звичайний" ліфер....
саме так це звичайний lifepo4 вольтаж в стані спокою. який є у вас у всіх і у мене. І ваш lifepo4 теж на 13.5 повністю заряджений. А чому ви заряджаєте саме до 14.6 бо шоб швидко йшла зарядка має бути дельта, а дельта це 1 вольт..
В стані спокою потім ваша батарея з 14.6 опустить напругу до 13.5 за 30 хвилин.
Нажаль усі взагалі не розуміють шо у них там під капотом і як працює.

Дуже погано, коли люди, дуже далекі від предмету, получили знання від профанів з роліків у ютубі. Ще гірше, коли такі люди вчать інших та не хочуть вчиться самі по підручникам, ну і зовсім не слухають людей з профільною освітою та практикою.
Ала саме найпоганіше, коли вони важають свою думку самою самою и дуже не люблять коли іх трохи поправляють.

Дуже погано, коли люди, дуже далекі від предмету, получили знання від профанів з роліків у ютубі. Ще гірше, коли такі люди вчать інших та не хочуть вчиться самі по підручникам, ну і зовсім не слухають людей з профільною освітою та практикою.
Ала саме найпоганіше, коли вони важають свою думку самою самою и дуже не люблять коли іх трохи поправляють.
чому ви так про себе? Можливо саме моя правильна, а не ваша в плані фізики.
Я не збираюсь визнавати помилки коли мені на 2+2 пояснюють шо 5.

чому ви так про себе?
Я не про себе. Як що я щось не знаю, або не розумію, я вивчаю для початку сам предмет по підручникам, данним від виробника, перевіряю та перепровіряю. Це я роблю для себе. Та не переходжу на обговорення особистостей, як це зараз робите ви. Так діалоги не складаються. Так в інтернеті піпіськи вимірюють.

Можливо саме моя правильна, а не ваша в плані фізики.
В плані фізики є закони і вони не дозволяють їх трактувати на свії або чужий розсуд.

Я не про себе. Як що я щось не знаю, або не розумію, я вивчаю для початку сам предмет по підручникам, данним від виробника, перевіряю та перепровіряю. Це я роблю для себе. Та не переходжу на обговорення особистостей, як це зараз робите ви. Так діалоги не складаються. Так в інтернеті піпіськи вимірюють.
так отож, останній місяць вивчив тему вздовж і впоперек, останні 2 тижні на практиці все підтвердив, а ви кажете шо я взагалі нічого не знаю. Система 10 день працює як годинник без жодного збою, з 4 бемеесками і всіма жахіттями які мені розказували.
Я цілодобово це вивчаю. Я така людина яка якшо чимось захоплена то розбирається 16 годин на добу і я за місяць мінімум 400 годин провів у вивченні цієї теми.

так отож, останній місяць вивчив тему вздовж і впоперек, останні 2 тижні на практиці
Тоб то багаторічний труд інших вам до дупи? ;)
Я не про роліки та страшилки з ютуба.

Тоб то багаторічний труд інших вам до дупи? ;)
я тонну дезінформації перечитав теж. 90% речей пишуть люди які взагалі не розуміють шо і до чого
з 10 статтей 1 максимум знаходиться на вагу золота.
Кажуть заряджай так а чому так, шо якшо не так, шо якшо менше, шо якшо більше, шо і де і як працює. Ніхто не вникає. Вбивають налаштування і надіються шо BMS їм всьо зробить за них. І виходять пилки коли їм рве, розбалансовує, тощо.

90% речей пишуть люди які взагалі не розуміють шо і до чого
Пробачте. Але ви самі належите до них у данному питанні.
Давайте закриєму питання про батареї та їх налаштування. Для них тут є іншій розділ. Там є з ким поспілкуватись та навчитись.
Це розділ по інверторам Deye.

Залишу про всяк випадок сбірник даташітів на комірки від виробників. Типу підручника для 90%

Останнє редагування:
Для них тут є іншій розділ. Там є з ким поспілкуватись та навчитись.

О! Велике дякую за посилання. Нещодавно шукав де до людей по приставати стосовно балансирів і не міг знайти форум з великим відвідуванням...
А на цьому ж в іншому розділі пошукати не здогадався...

Назад
Угорі