Я би не рекомендував заряджати постійно до 100%. Після 3,34В на елемент напруги на елементах різко розповзаються і до 100% може бути значна різниця. Я навіть бачив від 3.4 до 3.57. Це вже на межі процесу швидкої деградації. Балансування при швидкому заряджанні не встигає. Рекомендую дивитися по напругах на елементах. Нормальне використання від 3В до 3.36В. А це в мене від 12% до 96%. У вас можуть бути інші проценти, дивіться по BMS.
Щодо необхідності зарядки до 100%, то на окремих моделях BMS дійсно для визначення точки повного заряду їм потрібно до неї дійти. Однак на мою думку достатньо це робити раз чи два на місяць, а не кожен день, якщо звичайно вас турбує довговічність батареї. Та і в сонячні дні заряд від панелей часто сам дійде 100%.
Проблема в тому, що при використанні АКБ у діапазоні до 3.4В на комірку, практично не працює балансування. До 3.4В у лифера ровна лінія у розрядній-зарядній характеристиці, тому при заряді або розряді розбалансу між комірками немає (або дуже малий) і балансир просто не вмикається. А комірки мають різний опір, відповідно при розряді-заряді кожна віддає-бере дещо різну кількість ампер-годин.
Через деякий час (в залежності від різниці опору комірок, це можуть бути як місяці так і тижні), при роботі комірок "до 3.4В" отримаємо ситуацію, коли напруга на всіх комірках то однакова... але комірки мають різний заряд, можливо до десятків відсотків ємності.
Щоб виправити цю ситуацію, потрібно іноді все ж заряджати комірки до 3.45В. Після напруги 3.4В починається розбаланс комірок. Більше заряджені вириваються уперед по напрузі, меньш заряджені відстають. Коли закінчується етап заряду СС і починається етап СV, розбаланс стрибає "у небо" тому, що при СV івертор починає знижувати струм заряду, і комірки котрі недозаряджені скидають напругу на більшу величину. Різниця напруг запускає балансир, котрий вирівнює ємність комірок, переливаючи струм з більш заряджених у меньш заряджені.
Тому маємо "вилку". Хочете поберегти комірки - нехай працюють до 3.4В, але в залежності від якості вашої збірки вона буде потребувати іноді ручного втручання, виставляння напруги заряду що відповідає 3.45В на комірку, і у такому режимі потрібно потримати комірки деякий час, щоб відбулося балансування. Або можна забити на збереження комірок, поставити 3.45В на комірку і нехай працюють... Анди з офф грид гараж так і пропонує зробити. Режим Float на JK BMS робе цей режим досить щадним до АКБ. При тисячах циклів заявлених для лівера, комірки скоріше загинуть від часової деградації, чим ви вб'єте їх підвищеною напругою.
Ще додам. Не знаю що за струми балансування на брендових АКБ (Deye, Felicity та ін.), а наприклад балансир в JK BMS Inverter (струм балансування 2А), при ємності комірок 200-300 Аг - це не балансування, а мертвому припарка. Після 3.4В комірки розповзаються... балансир балансує... результату не видно. Поставив кліщі на балансувальні проводи та поржав. Воно балансує... даже струм відповідає заявленому (бачів до 1,98А), але цей струм подається на комірку імпульсами, меньше секунди довжиною. А потім балансир знову заряджає іоністори від перезарядженої комірки, щоб дати короткий импульс струму на недозаряджену. І працює балансир одночасно з 1 парою комірок.
Якщо комірки мають розбіжність по ємності у 10-20Аг, то такими імпульсами збірка може балансуватися тижнями...
Тому дуже рекомендується перед використанням вирівняти всі комірки у збірці, зарядивши іх окремо до 3.6В. Це дозволить деякий час збірці мати однакову ємність комірок і калечного балансиру JK BMS буде вистачати якісь час...
Я зараз переглядаю на ALI балансири, шукаю щось багатоканальне (щоб одразу декілька комірок балансувало, а не пару) та високо струмове (струм балансування 8-10А). Там э таке... якісь трансформаторні балансири, конденсаторні... Але великі струми балансування вони видають при розбіжності комірок 1В та більше. При звичному для ліферу розбалансі у соті-десяті вольта, струми у тих балансирів як у JK, тобто 1-2А. Мабуть сенс в тих балансирах є для литій-йона, у котрого характеристика більш крута.
Смотрел в сторону пасивних балансирів... так вони ж якщо високо струмові, гріються як утюг, до 100+ градусів резистори нагріваються...
Вот така картина... Якійсь час пошукаю, а потім забью. Буду раз на рік рівняти комірки "вручну", заряджаючі кожну до 3.6В, благо шафу для АКБ зробив легко розбірну. Маю надію влітку перебоїв зі світлом не буде.