FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

Що буде, якщо при заряді АКБ одна з комірок досягне OVP (3.6В) і BMS вимкне батарею?

Я бачів багато роликів про те, що "відвал" батареї при розряді випалює силову частину інверторів. Тому не можна, щоб АКБ досягав UVP. Але що з зарядом? Також може щось зламатися?
По перше ви питаєте про заряд, а потім приводите приклади про розряд.
Ну то таке.
В мене до Deye було декілька китайських інверторів да декілька вариантів батарей. В тому числі і в ремонті. Іноді беру таку роботу. Нічого не траплялось при відвалі АКБ або при примусовому вимкненні. Нічого не траплялось і при під'єднані. Можлово це були китайські більш менш якістно зроблені. Вигорають інвертори, зроблені з китайських підробок на китайські транзистори. Зроблені качественно та з качественних комплектуючих працюють без проблем.

Deye правильний інвертор. По помилці відключить генерацію. А коли нема мережі просто вимкнеться.
Буквально вчора оновлював прошивки в BMS та відключав як при розряді під навантаженням, так і при заряді. Все спрацювало штатно.

Я чого питаю... Як я писав вище, в мене проблема з АКБ. Коли досягається 3.45в і інвертор знижує струм, в мене починається розбаланс комірок.

В іншому форумі мені порекомендували зробити наступне. Поставити OVP 3.6, OVPR 3.45. Поставити RCV 3.6, та початок балансування 3.45. Дати на АКБ напругу 16*RCV та малий струм біля 5А. І залишити АКБ в такому стані (на години, можливо дні) до вирівнювання комірок.

Працює це так. Комірки заряджаються і коли перша досягає 3.6 БМС перериває заряд. Напруга АКБ повільно падає до OVPR. А балансир і при заряді і при падінні вирівнює комірки...

За деяку кількість таких циклів (OVP... OVPR...OVP) всі комірки збалансуються.

Я вчора таке зробив на маленькому 8S АКБ що дома на ДБЖ стоїть. Результат 100%, Десь 4 години, більше десятка циклів OVP...OVPR і на 3.6В немає розбалансу! А на 3.45 АКБ працює ІДЕАЛЬНО!

Це я так розумію альтернатива заряджанню кожної комірки окремо до 3.6В.

Нажаль коли збирав збірку 16S часу було обмаль і я "з коробки" одразу поставив комірки в роботу. Всі вони були 3.3В, що як розумієте, не гарантує однаковий заряд. Тому зараз маю проблему з розбалансом.

Мене цікавить, чи можна процедуру балансування описано вище провести прямо на інверторі? В процесі БМС буде багато разів від'єднувати АКБ по досягненню 3.6В.

Це не вб'є інвертор?

Нажаль коли збирав збірку 16S часу було обмаль і я "з коробки" одразу поставив комірки в роботу. Всі вони були 3.3В, що як розумієте, не гарантує однаковий заряд. Тому зараз маю проблему з розбалансом.

Мене цікавить, чи можна процедуру балансування описано вище провести прямо на інверторі? В процесі БМС буде багато разів від'єднувати АКБ по досягненню 3.6В.
Я саме на інверторі і робив первинну балансіровку комірок малим струмом. Зібрав дві батареї 16S із комірок 105Аг. Обидві на інверторних JK BMS. Підключив паралельно до Deye, спочатку зарядив струмом 40А, а під верх знізів струм до 5 ампер і залішив на зарядці. Все сбалансувалось за годин 15-20. Тепер працює відмінно.
У BMS усі налаштування напруг залишив по замовчуванню для Lifepo4 окрім напруги початку балансировки, яку встановив 3,42 вольта. Чому по замовчуванню? Тому, що було дуже багато попередніх експериментів, та для мене вони стали показовими, що не буде нормальної балансировки при напругах нижче прописанних при хоч найменьшій розбіжності меж комірками. А ідеально однакових комірок купити неможливо.

Я чого питаю... Як я писав вище, в мене проблема з АКБ. Коли досягається 3.45в і інвертор знижує струм, в мене починається розбаланс комірок.

В іншому форумі мені порекомендували зробити наступне. Поставити OVP 3.6, OVPR 3.45. Поставити RCV 3.6, та початок балансування 3.45. Дати на АКБ напругу 16*RCV та малий струм біля 5А. І залишити АКБ в такому стані (на години, можливо дні) до вирівнювання комірок.

Працює це так. Комірки заряджаються і коли перша досягає 3.6 БМС перериває заряд. Напруга АКБ повільно падає до OVPR. А балансир і при заряді і при падінні вирівнює комірки...

За деяку кількість таких циклів (OVP... OVPR...OVP) всі комірки збалансуються.

Я вчора таке зробив на маленькому 8S АКБ що дома на ДБЖ стоїть. Результат 100%, Десь 4 години, більше десятка циклів OVP...OVPR і на 3.6В немає розбалансу! А на 3.45 АКБ працює ІДЕАЛЬНО!

Це я так розумію альтернатива заряджанню кожної комірки окремо до 3.6В.

Це не вб'є інвертор?
я взагалі заряджаю і балансую взагалі на 3.4 вольтах (54.4V) !. Зарядка з нуля і до повного балансу займає 8 годин нічного тарифу.
Інвертор там нічо не знижує, в плані струму просто комірки повні і тому струм знижується. I=U/R, через внутрішній опір чим менше U тим менший струм. Ті шо неповні добирають і все.
fxxx.JPG

Мій Графік сили струму з 40 ампер до 0.5 ампер. протягом заряджання

Останнє редагування:
і балансую взагалі на 3.4 вольтах!.
То воно у вас так працює тому, що комірки вже більш-менш збалансовані.

А коли ні... То зі зниженням струму більш заряджені комірки стрибають вперед по напрузі і вона на них росте до OVP. А недозаряджені комірки навпаки, просідають по напрузі при зниженні струму і зали7аються в такому стані довго... Тому що струм маленький, а набрати Аг ім потрібно багатенько.

Коли заряджені комірки досягають OVP спрацьовує захист і заряд зупиняється. Все це ще більше затягує процес.

А те що у вас я також бачу зараз на маленькому АКБ 8s про який писав вище. Бачу після доброї його балансировки.

То воно у вас так працює тому, що комірки вже більш-менш збалансовані.

А коли ні... То зі зниженням струму більш заряджені комірки стрибають вперед по напрузі і вона на них росте до OVP. А недозаряджені комірки навпаки, просідають по напрузі при зниженні струму і зали7аються в такому стані довго... Тому що струм маленький, а набрати Аг ім потрібно багатенько.

Коли заряджені комірки досягають OVP спрацьовує захист і заряд зупиняється. Все це ще більше затягує процес.

А те що у вас я також бачу зараз на маленькому АКБ 8s про який писав вище. Бачу після доброї його балансировки.
не у мене, а у всіх. Комірки самі балансуються коли їх тримати на 3.4 float. Ми завдяки закону Ома пасивно балансуємо напругою.
На графіку видно 3 етапи: з 23 до 1 ночі так званий Bulk, з 1 до 5 ранку absorbtion, а з 5 ранку до 7 float, коли комірки автоматично балансуються. І рівно о 7 ранку в мене акумулятор на 100% і заряджений і збалансований.

Спробуйте так як і я заряджати 3.4 вольт на комірку якшо є 8 годин чи 3,42 якшо треба зарядити за 6.
Збільшення вольтажу лише прискорює absorbtion phase, при 3.4 вона 5 годин, при 3.42 десь 3 годиниg cx.JPG

Останнє редагування:
Маю незрозумілу проблему при паралельному з'єднанні. Мастер інвертор рахує куплену в мережі енергію, а слейв інвертор її використовує, виміряє, але не рахує сумарно і передає нулі. Скидування на заводські не помогло. Налаштування обох одинакові крім мастер і слейв. Працюють теж коректно як і повинні. Тільки облік спожитої електроенергії веде тільки головний і виходить приблизно половина від реальної.
Хто має думки як побороти проблему скажіть

Вкладення

• IMG_20241222_145610.jpg
    IMG_20241222_145610.jpg
    2 Mб · Перегляди: 0
  • IMG_20241222_145554.jpg
    IMG_20241222_145554.jpg
    2,3 Mб · Перегляди: 0
Назад
Угорі