crowl
Tier1
- Реєстрування
- 5 Гру 2024
- Дописи
- 331
- Бали
- 28
ну так, треба для своєї збірки експериментальним шляхом все порахувати і потім їздити в правильних діапазонах.Я так розумію ви стверджуєте, що у ліфера є залежність падіння напруги на АКБ під навантаженням, в залежності від залишкової ємності? Тобто чим менша залишкова ємність АКБ, тим більше буде падіння напруги при навантаженні АКБ одним і тим же струмом... Да, це логічно. І це дійсно можна використовувати для визначення залишкової ємності. І дійсно, коли добре знаєш свій АКБ, то можна "на глазок" визначати ємність. Але...
1. Я впевнений, що це падіння напруги залежить від температури АКБ. Ліфер це хімічний істочник струму, температура впливає на швидкість хімічних реакцій. Тому АКБ якій ви знаєте при 25 гр. перетвориться на зовсім "незнайомий" для вас АКБ наприклад при 5-10 градусах. Це перша причина, чому цей метод визначення ємності не набув поширення.
2. Другі причина непоширення цього методу це те, що залежність Напруга-Струм-Температура-Ємність будут індивідуальні для кожного виробника ліферу. Тому що швидкість хімічної реакції також залежить від концентрації реагентів. Тобто будь які зміни у складі електроліту залитого у комірки, будуть впливати на залежність. А заливають дуже різне. У когось 4К циклів, у когось 6К заявлено...
3. Третя причина в тому, що площа контакту реагентів також впливає на швидкість хімічних реакцій. Тому є підозра, що залежність Напруга-Струм-Температура-Ємність буде індивідуальна для комірок різного розміру.
4. Думаю фахівці в області електрохімії легко сформулюють ще декілька причин...
А SOC рахується звичайним кулометром/кулонометром. Задаємо емність АКБ і рахуємо час та ампери. На основі їх розраховуємо остаточну ємність як різницю заданої ємності АКБ і спожитої ємності у ампер-годинах. Да, температура впливає... Але кулометру байдуже на хімію електроліту та площу контакту (розмір комірок).
Саме тому зараз всюди на ліфері SOC по кулометрам, а не ваш метод, нехай і більш точний для окремого АКБ.
Більшість людей якраз заморочуються батареями, знайти правильні значення туди сюди, то якшо вони проінвестують свій час і ентузіазм у вивчення вольтажів для кожного С своєї батареї, матимуть все точно і гарно. А не тратити пів року рік у приборкання балансирів, оновлення BMS прошивок, тощо...
Мені пішло 1 місяць на вивчення усього в теорії і 1 місяць практики, шоб вивчити усе і дослідити бездоганно, тепер моя система
працюватиме 20-30 років без жодних сюрпризів.