FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

Може насправді причина такої "пилки" не в прошивках і алгоритмах, а банально в опорі кабелів та конекторів?

У мене не фірмова батарея, сам збирав на жк бмс, але щоб я спробував на вашому місті.

Кабелі та їх длина впливають на напругу пропорційно струму. Чим більше струм - тим більше просадка напруги на кабелях. Якщо струм малий, то що 2 метри кабелю, що 0.5 метрів... різниця напруги за рахунок опору самого кабелю буде мізерна. Я так розумію, у вас різна напруга на АКБ наприкінці заряду і струми що надходять на АКБ повинні бути не великі. Тому навряд це кабелі... Але...

Я би поміряв струм на кожному АКБ струмовими кліщами. Це покаже, в кабелях може бути справа чи ні.

І ще одно. Може я пропустив... Но ви показуєте скрини з моніторингу. А ви мультиметром напругу на АКБ зі стрибками перевіряли? Дійсно стрибає?

В інший темі тут на форумі я писав... В мене здохла маленька жк бмс на 40А без зрозумілих причин. Симптоми незвичні... почала стрибати напруга на комірках. 3.4...3.4...3.57...3.4...3.4...3.52...3.4...
І так на всіх комірках. Походу щось з АЦП в контролері на платі БМС. Загальна напруга АКБ при цьому також стрибала в залежності від комбінації напруг на комірках. Мультиметр звісно ніяких стрибків не бачів. Поміняв БМС і все стало нормально.

Останнє редагування:
Чим більше струм - тим більше просадка напруги на кабелях. Якщо струм малий, то що 2 метри кабелю, що 0.5 метрів... різниця напруги за рахунок опору самого кабелю буде мізерна. Я так розумію, у вас різна напруга на АКБ наприкінці заряду і струми що надходять на АКБ повинні бути не великі. Тому навряд це кабелі...
Максимальний струм, що я бачив підчас тіїє "пилки" - десь 6-8 А заряд і 20 А розряд. Тобто явно на 1,5 метрах 25 кв.мм та двох конекторах не назбираються 2-3 В напруги...
Я би поміряв струм на кожному АКБ струмовими кліщами. Це покаже, в кабелях може бути справа чи ні.
Спробую. По показам бмс при сумарному навантаженні 290 А бачив розбаланс струмів по окремим батареям в межах 20%.
І ще одно. Може я пропустив... Но ви показуєте скрини з моніторингу. А ви мультиметром напругу на АКБ зі стрибками перевіряли? Дійсно стрибає?
Хм..... А є підстави не вірити бмс? Вона ж міряє напругу прямо на комірках, а мультиметром поміряю аж на виході батареї, де показники будуть явно згладжені... Спробую мультиметром потицяти.

Дякую за ідеї!

Максимальний струм, що я бачив підчас тіїє "пилки" - десь 6-8 А заряд і 20 А розряд. Тобто явно на 1,5 метрах 25 кв.мм та двох конекторах не назбираються 2-3 В напруги...
Найкращий індикатор втрат - тепловізор. Навіть самий простий на китайському смартфоні. При таких струмах розряду втрати добре нагрівають проблемний вузол. Я би подивився на роз'єми та болти. Бо 20% різниці у струмові розряду це забагато.

Найкращий індикатор втрат - тепловізор. Навіть самий простий на китайському смартфоні. При таких струмах розряду втрати добре нагрівають проблемний вузол. Я би подивився на роз'єми та болти. Бо 20% різниці у струмові розряду це забагато.
нашо тепловізор, коли є фізика і можна порахувати, шо втрати в межах похибки.
R=0.0000684 опір для 25 мм 2 метрового мідного кабелю десь 0 Вт для 20 Ампер
P = I*I*R, відповідно 400*0.0000684 = 0,027 Вт.
Для 100 Ампер = 0.684 Вт
Далі для конекторів, припустимо, шо вони взагалі не докручені і гріють як батарея,
P = I*I*R = 400*0,002, то навіть тут втрати на них будуть 0.8 Вт.

Для 290 Ампер сумарні втрати 168 Вт.

Але навіть ці втрати не є суттєвими для 40 кВт*год збірки.

Теоретично якшо різниця велика при 200+ Амперних навантаженнях може свідчити шо 8 батарей не достатньо збалансовані і ті окремі батареї які просідають менш заряджені.

А струм навантаження 290 Ампер на 8 шаф не великий, всього 36 Ампер на 1 шафку, шо всього 1800 Вт навантаження на неї, шо відповідає приблизно 0.3C.

Можна ше поміряти кліщами чи дійсно кожна шафка навантажена на 36 ампер і звідти відштовхуватись, бо вони мають бути всі на 36 ампер навантажуватись при паралельному з'єднанні.

Якщо кожна на 36 Ампер - у автора розбаланс. Якшо різне навантаження на кожну - у автора неправильне якесь підключення і треба там копати.

В мене вся батарея з 16 елементів і конекторів для них опір має всього 0.003 Ом.

В крайньому випадку береться палець і мацається конектор чи він теплий :) Там де теплий, просто докручується гайка і він перестає бути теплим. Для постійного струму більш менш безпечно можна мацати всі з'єднання до 100 Вольт

Останнє редагування:
Хм..... А є підстави не вірити бмс? Вона ж міряє напругу прямо на комірках, а мультиметром поміряю аж на виході батареї, де показники будуть явно згладжені...
То в мене маленький АКБ на ліфері 40135 8S, він без корпусу, тому міряв напруги саме на комірках. БМС показує стрибки, мультиметр ні. Та і здоровий глузд каже, що не може на комірці ліферу напруга стрибати при відсутності заряду та навантаження. Це фізично не можливо тому що даже самий вбитий ліфер буде все згладжувати як конденсатор дуже великої ємності.

Тому скаче саме на БМС. Я з таким зустрічався коли займався промисловими контролерами. Термопара -> недорогій тайванський АЦП, що перетворює мілівольти у RS485 і стрибки показів на виході АЦП +-2-3 градуси в обидві сторони від реального значення температури при кожному опитуванні датчика. Графік температури був схожий на скажену пилу з різними зубцями.
Міняли АЦП і все ставало норм. Або якщо вимірювальний параметр не дуже важливий, в налаштуваннях контролера підключали згладжування сигналу, експоненційне, або по 4 точкам. І це давало рівний сигнал без стрибків, але звісно з додатковою інерційністю. І працювали потім ці "стрибучи" АЦП роками без проблем...

Але на БМС алгоритм згладжування не підключиш. Шось ремонтувати/паяти на БМС за 1000гр. економічно недоречно. Тому лише міняти.

8 батарей не достатньо збалансовані і ті окремі батареї які просідають менш заряджені.
Десь так воно і є.... Але амплітуда пилки лише 1% SOC - від 99 до 100.
Коли були відключення більш-менш регулярні - жодних проблем.
Коли відключення припинилися (тоді ще було 6 батарей) - вони іноді по півгодини-годину балансувалися.
Додав ще 2 батареї - через 2-3 дні почалася "пилка" по 4-8 годин, найчастіше на 3-х з цих 8-ми батарей (нових серед них нема).
Вимикаю мережу (переходжу на батарею), висаджую трохи батареї (відсотків до 80-90), потім повертаю мережу, батареї заряджаються, десь півдоби все ок - а далі знова "пилка" на 4-8 годин на якійсь з тих 3-х батарей....
Таке враження що їм сумно без роботи і вони починають від нюньги робити мені нерви
На "старих" батареях по 6 циклів, на "нових" по 1. Постачальник той самий, на коробках дата виготовлення однакова.
Може завтра попрошу сюпорт оновити прошивки, але впевнений що це не допоможе.
Як рішення бачу вмикання Time Of Use і налаштування розряду хоча б на пару годин на добу...

В крайньому випадку береться палець і мацається конектор чи він теплий
Пальцем все потицяв - все тепленьке як і все навкруги.
На тривалих невеликих (пару кВт) навантаженнях по логах батарей розбаланс струмів десь 5%.
Великі струми зараз зловити нема можливості, але впевнений там так само буде (вищезазначені 20% були на 6-ти батареях, з того часу все перекомутовував. коли ще 2 додавав).

Цікаво, а які "пригоди" в високовольтних системах Deye, де майже такі самі акуми підключено послідовно
Мало хто HV інсталював вже, якоїсь статистики не знаходив....

P. S. В квартирі рік стоють 24-вольтовий лфп акум з 3 кВт інвертором Must - так там пилка на +/-2 А прям постійна і нескінченна

Цікаво, а які "пригоди" в високовольтних системах Deye, де майже такі самі акуми підключено послідовно
Мало хто HV інсталював вже, якоїсь статистики не знаходив....

P. S. В квартирі рік стоють 24-вольтовий лфп акум з 3 кВт інвертором Must - так там пилка на +/-2 А прям постійна і нескінченна
Пригод нема, коли правильно виставити вольтажі, можна масштабувати і до 1000 Вольт. Треба брати досвід з малої і екстраполювати на великі, відповідно, я маючи досвід з 50В системи, можу з точністю до 1 вольта працювати з системами 100, 200, 400, 800...
Робота і балансування відбувається законами Ома і правилами Кірхгофа

Останнє редагування:
Тому зараз я керую інвертором у ручному режимі. Тиждень на 95 SOC і на вихідних один раз ставлю заряд до 100% SOC.
В Time of Use на следующей странице уберите галочку с нужного дня недели и будет вам 100%.

В Time of Use на следующей странице уберите галочку с нужного дня недели и будет вам 100%.
Ні, не буде. Я вище писав, що з "Time of Use" заряджає точно до напруги RCV, тобто до 100%. А без галки "Time of Use" заряджає лише до RCV-0.1В і за лічильником SOC це 99%. Тому на жаль не буде 100%, не буде...

Ні, не буде. Я вище писав, що з "Time of Use" заряджає точно до напруги RCV, тобто до 100%. А без галки "Time of Use" заряджає лише до RCV-0.1В і за лічильником SOC це 99%. Тому на жаль не буде 100%, не буде...
Вы проверили? Или просто поговорить?
При снятии чекбокса с нужной недели устройство в этот день работает как бесперебойник, т.е. всегда заряжено и ждёт отключения.

Вы проверили? Или просто поговорить?
При снятии чекбокса с нужной недели устройство в этот день работает как бесперебойник, т.е. всегда заряжено и ждёт отключения.

Вибачте шановний, але "просто поговорить" це скоріше про вас. Бажано прочитати тему перед тим, як писати...
У повідомленні 2357 я розписав, що саме перевірив ситуацію з RCV-0.1В за межами розкладу. Там і скрини я додав, де при RCV 55.2В без розкладу (Time of use) інвертор заряджає лише до 55.1В.

На випадок якщо ви недовірливий, вот посилання на "кино" де все що я описав, іншими людьми на відео знято. Тобто проблема "RCV-0.1В без Time of use" не лише в мене.

Останнє редагування:
Не хотів вже продовжувати спір. Але таки напишу.

Фаза це фаза, а мережа це лінія і нуль. Або три лінії і нуль.
В трифазній роботі просто кожен з трьох інверторів робить свою фазу і працюють як один трифазний

Стояло питання про роботу від двох ліній одночасно двох інверторів

Зазначу, мається на увазі, що ці дві лінії мають одну фазу

Тому весь цей переполох розділився на два варіанти.

Перший неправильний
Підключити одну лінію до одного інвертора а другу до другого і залишити їх обох в single mode. Як не дивно це буде працювати))) Але поки є мережа в обох лініях. Як тільки в одній пропаде, то цей інвертор не буде знати точку відліку фази і на його виході синусоїда перестане співпадати з іншим інвертором. Тому такий варіант звичайно ніхто не розглядав, але він теж як не дивно працюючий до моменту пропадання мережі. Тому і необхідно, щоб головний інвертор передавав другому момент синхронізації фази, а це вже другий варіант. Або розділити виходи і половину будинку підключити до одного, а іншу до іншого

Другий правильний) з натяжкою)
При підключенні однієї лінії до одного, а другої до другого інвертора і при переведенні першого в master, а другого в slave все буде працювати! Але є два нюанси, які виникли через недоопрацьоване ПЗ
1. При встановленні датчика СТ, він зчитується тільки головним інвертором і цей один датчик буде стояти на одній з ліній, бо закоротити їх обі не можна. Потужність миттєвого споживання кожен з інверторів мірятиме сам. А от кількість спожитої електроенергії і напрямок струму тільки головним через СТ. Виникне ситуація, що при надлишковій енергії сонця на другому інверторі, вона буде передаватися в мережу і крутити лічильник, якщо у вас не двонаправлений і немає зеленого тарифу. Плюс до того в програмах для моніторингу виробленої та спожитої енергії не буде враховуватися енергія, спожита по другій лінії взагалі.
2. При встановленні zero export to load теж все буде працювати. Але в цьому випадку в мережу надлишкова не буде поступати з обох інверторів. Однак проблема з неправильним обліком теж залишиться і другий інвертор буде показувати в себе на екрані 0 спожитої електроенергії з мережі. Але цей варіант цілком робочий.

Про зазначений казус розробників ПЗ я повідомив і можливо колись щось зміниться.

А наразі в паралельному режимі все працює ідеально лише від однієї лінії з датчиком СТ.
З двома лініями робота цілком можлива і технічно ніяких аварійних ситуацій не бачу. Лише проблема програмна з обліком енергії в додатках на смартфоні. Якщо не звертати увагу, а тільки дивитися на лічильники, то все працює
Для другого варіанту планую інше рішення. Замінив базовий трансформатор СТ на лічильник EASTRON 3-ф з власними трансформаторами СТ (як на доданому фото) та відповідно змінити налаштування в Advanced Function. Такий варіант є в манулі. Дані (в т. ч. в програмі обліку почало показувати набагато коректніше. Поки інвертори в дорозі для підключення у паралель, на двох обʼєктах, у різних режимах: один буде по одній фазі, один на три ділити. По факту завершення відпишусь. Бо після прочитаної переписки стосовно того є забагото сумнівів між теорією і практикою

Вкладення

• IMG_6157.jpeg
    IMG_6157.jpeg
    488,7 Кб · Перегляди: 11
  • IMG_6155.jpeg
    IMG_6155.jpeg
    576 Кб · Перегляди: 11
При першому варіанті, коли обидва інвертори в single mode, на одній збірці АКБ не працюватиме BMS а може й інвертори, так як не розумітимуть як розряжати/заряджати батареї ( та як їх налаштувати?..)

Для другого варіанту планую інше рішення. Замінив базовий трансформатор СТ на лічильник EASTRON 3-ф з власними трансформаторами СТ (як на доданому фото) та відповідно змінити налаштування в Advanced Function. Такий варіант є в манулі. Дані (в т. ч. в програмі обліку почало показувати набагато коректніше. Поки інвертори в дорозі для підключення у паралель, на двох обʼєктах, у різних режимах: один буде по одній фазі, один на три ділити. По факту завершення відпишусь. Бо після прочитаної переписки стосовно того є забагото сумнівів між теорією і практикою
Я так зрозумів ви плануєте таки дві ліній підключити? Ви впевнені, що на них ніколи не буде різних фаз? Бо якщо впевненості нема, то треба робити додатковий захист, який буде відключати хоча б одну з них від інвертора, якщо буде хоч незначна різниця фаз

Я так зрозумів ви плануєте таки дві ліній підключити? Ви впевнені, що на них ніколи не буде різних фаз? Бо якщо впевненості нема, то треба робити додатковий захист, який буде відключати хоча б одну з них від інвертора, якщо буде хоч незначна різниця фаз
Все одно не розумію в чому може виникнути проблема при різниці фаз при паралельній роботі двох інверторів. Паралельна робота при трифазному підключенні ж можлива і працює. А для додаткового захисту не поєднувати виходи LOAD в одну лінію, а підключити на дві різних групи споживачів

Ну так, не зовсім паралельна, але ж працюватиме на одній збірці АКБ

І ще одне дурне питання до знаючих людей - чи можливо підключити вхід другої лінії до входу GEN та в якому режимі, генератора чи мікроінвертора?

Ну так, не зовсім паралельна, але ж працюватиме на одній збірці АКБ
У вас так працювати нічого не буде. Якщо включаєте паралельний режим, то головний інвертор керує і входом через СТ, і фазою, яку бере з лінії, і передає цю фазу через мережевий кабель в підлеглий інвертор, і бмс батареї він зчитує тільки і всі параметри підлеглого інвертора і його роботу теж визначає він, і навантаження має бути спільне, бо інакше він не зможе його розподіляти між обома. То ж якщо ваші вхідні лінії не є на підстанції на одній шині, то забудьте за паралельний режим.

Якщо ви називаєте паралельним режимом просто дві повноцінні сонячні станції, на різних входах з різним навантаженням, то так буде працювати, тільки акумулятори тоді теж окремо

Назад
Угорі