FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

Головне, що закон Ома балансує комірки:)

• Like
Реакції: toyo
Доброго усім дня. Підкажіть будь ласка. Є інвертор DEYE SUN-12K-SG02LP1-EU-AM3.
12 kW 1фаза . Він має 3 mppt контролера по 2 стрінгі на кожен. ( тех дані прикладаю) Вхід постійного струму 26+26+26 А Підкажіть будь ласка: 26А це на 1 mppt разом(тобто на оба стрінгі), чи на стрінг ? На 1 mppt два стрінгі це паралельне підключення, чи послідовне? Дуже дякую.

Вкладення

• IMG_7554.jpeg
    IMG_7554.jpeg
    460 Кб · Перегляди: 9
  • IMG_7553.jpeg
    IMG_7553.jpeg
    2,5 Mб · Перегляди: 9
інвертор DEYE SUN-12K-SG02LP1-EU-AM3.
3 mppt контролера по 2 стрінгі на кожен. 26А це на 1 mppt разом(тобто на оба стрінгі), чи на стрінг ? На 1 mppt два стрінгі це паралельне підключення, чи послідовне?
Це 26 А на один MPPT.
2 стрінга на 1 MPPT - це паралельно

що інвертор насосав з АКБ
От зараз звернув увагу: інвертор періодично бере з батареї 6 Вт, в ToU відключено зарядку від мережі:

Вкладення

• Записати.JPG
    Записати.JPG
    29,8 Кб · Перегляди: 11
Останнє редагування:
Ставите Viktron Smart Shunt и будете видеть реальную картину.
Инвертор на себя берёт ориентировочно 1% от номинала. Для 6кВ Deye это примерно 60Вт.
Дякую за інформацію. Не знав про такий прилад. Обіцяють вимірювання струму з точністю до 50 мА і це при верхній межі струму у 500А. Якби ще його якось до БМС або інвертора приєднати можна було, щоб корегувати SOC... А то коли це окрема система з окремим ПО моніторингу, користь від неї значно зменшується.

При зарядці SOC стає 100% при збільшенні напруги до 54,6 В (3,41 на комірку), а далі топчеться на рівні 53,2-53,6 В (3,325-3,35 на комірку).
Не зовсім я розумію, як при такій напрузі 100% заряду, балансування у вас може вмикатися з 3.6В, як ви пишете вище? Комірки просто не досягають напруги початку балансування. Можливо я щось не вірно зрозумів.

Тоді один часовий проміжок на добу.
Справа не в тому, як і коли заряджати, тут варіанти зрозумілі. Справа в тому, що чим більше з'ясовую особливості системи, тім більше вона стає схожа на якусь ненажеру... Інвертор для свого функціонування бере... но тут хоча б все зрозуміло. Але з'ясувалося що ще і з АКБ він смокче приблизно 1 кВт годину на добу без всякого сенсу. Куди витрачає цей 1 кВт - невідомо. Дуже сумніваюся, що на живлення споживачів... У мене зараз в гаражі 11 градусів, а інвертор внутрішню DC температуру показує 39.7 цілодобово. Мабуть то і є та 1 кВт година.
Навіщо? У вас же активний балансир.
Якщо уважно переглянути наукові матеріали по ліферу, то в них НЕ говорять що він повністю або абсолютно не має ефекту пам'яті. Навпаки, використовують слова "майже", "практично" та подібні.
Також бачив в інеті ролик, де чолов'яга розповідав про ліфер, котрий довго працював при заряді не більше 80%. При спробі зарядити цей ліфер більше 80% АКБ відмовлявся брати струм і на заряднику спрацьовувала відсічка по малому струму, заряд припинявся.
При "ремонті" АКБ з'ясувалося, що АКБ бере струм, але дуже дуже малий. І щоб залити в АКБ паспортну ємність прийшлось його заряджати десятки годин. Причому повторний КТЦ мав такій же ефект. І лише через декілька КТЦ ситуація зі струмом виправилась. Тобто чел повернув втрачені 20% ємності, але добре подовбався!
Можливо це був окремий випадок, а може ні... Я не є великим фахівцем з електрохімії лиферу, тому для себе вирішив - раз на рік, коли перевірятиму комірки/клеми/контакти та ін., буду заряджати до 3.6В з балансуванням комірок. Гірше точно не буде.

Не зовсім я розумію, як при такій напрузі 100% заряду, балансування у вас може вмикатися з 3.6В, як ви пишете вище? Комірки просто не досягають напруги початку балансування. Можливо я щось не вірно зрозумів.
При досягненні повного заряду напруга комірок росте лавиноподібно. Відповідно розбалансування стає значно помітнішим: чим ближче до повної ємності, тим більше напруга комірок "розбігається". На 15-ти комірках може бути 3,40 В, а на 16-й - 3,60 В (теж скріншот). Ось вам 54,6 В сумарно.

Ну і треба зробити поправку на те, що дані, які передаються в хмару, не знімаються всі одномоментно - тіж ними є деякі затримки, а при закінченні зарядки напруга росте досить швидко. Так що реальність може бути дещо іншою, ніж це відображається в хмарі.
Нижче 2 скріншота закінцення зарядки, ключові точки з мінімальною для хмари різницею в часі 2 хвилини.

з АКБ він смокче приблизно 1 кВт годину на добу без всякого сенсу. Куди витрачає цей 1 кВт - невідомо.
Ну 1 кВт*год на добу - це потужність лише 42 Вт. Інвертору потрібна енергія на власні потреби. 100% ККД не буває. 50-100-200 Вт інвертор споживає сам по собі. Чому б їх не брати з батареї? Хоча звичайно доречніше з мережі або від сонця.

Вкладення

• 1.JPG
    1.JPG
    37 Кб · Перегляди: 7
  • 2.JPG
    2.JPG
    37,8 Кб · Перегляди: 7
  • 3.JPG
    3.JPG
    14,5 Кб · Перегляди: 8
Останнє редагування:
Чому б їх не брати з батареї?
Ну хоча б тому, що із-за цього власники лиферу мають проблему з фейковим SOC та непередбачуваним розрядом АКБ. На мою думку досить важлива причина. Або хоча б дати вибір у налаштуваннях, відкіля підсмоктувати...

Я думаю это не фича а бага внутренней архитектуры. Инвертор питается с dc шины акб. Когда туда поддувает зарядка то она компенсирует эти расходы. Когда она не поддувает или дует не достаточно работает товарищ Ом :)

Доброго ранку. Потрібна допомога. Маю 2 шт 3-фазних 12 кіловатних DEYE. Об'єднані в паралель. До них підключені 4 ш Pylontech 5000. Один інвертор (Master) розпізнає акумулятори правильно - PYLON. А інший (SLAVE) пише, що акумулятор - HereYin. Причому деякі параметри в розділі BMS теж неправильні. Наприклад, температура: -100 град С. Може хто стикався з таким? Буду вдячний за допомогу.

Доброго ранку. Потрібна допомога. Маю 2 шт 3-фазних 12 кіловатних DEYE. Об'єднані в паралель. До них підключені 4 ш Pylontech 5000. Один інвертор (Master) розпізнає акумулятори правильно - PYLON. А інший (SLAVE) пише, що акумулятор - HereYin. Причому деякі параметри в розділі BMS теж неправильні. Наприклад, температура: -100 град С. Може хто стикався з таким? Буду вдячний за допомогу.
Только к мастеру нужно подключать акб по can. И только на нём с ними работать и смотреть.

Кстати про MPPT-SCAN на SUN-12K 3фазы
в новой прошиве завезли
обновился, пункт появился, но ещё не проверял

Ещё завезли укр язык, но языковые файлы отсутствуют

1740571553039.png

Ну так что тогда не получается?
Зачем вы на слейве пытаетесь посмотреть информацию о АКБ если АКБ подключен к мастеру только?
Технічний досвід підказує: якщо у нормального виробника десь (на екрані, наприклад) є місце для інформації і ця інформація доступна для споживача, то, як мінімум, вона повинна бути не брєдова. Чи не так?

Кстати про MPPT-SCAN на SUN-12K 3фазы
в новой прошиве завезли
обновился, пункт появился, но ещё не проверял

Ещё завезли укр язык, но языковые файлы отсутствуют

Переглянути вкладення 7015
в вас версія екрану не прошита під Укр мову. Під українську мову має бути 1003-хххх

Вкладення

• Screenshot 2025-02-26 163716.png
    Screenshot 2025-02-26 163716.png
    15,8 Кб · Перегляди: 16
Самое главное что обновление порешало проблему с татчскрином. А значит это софтовый баг, а не железный. Последнее время на нём уже ничего нажать было не реально, кликал где угодно, но только не там где палец. После обновления работает исправно.

Назад
Угорі