Добрий вечір.
В мене Deye 6K SG03 + АКБ 16 комірок LiFePo4 280 Аг (EVE) + JK BMS Inverter 200A (PB2A16S20P). Загалом все працює добре, але є моменти...
1. В налаштуваннях BMS прописано наступне: RCV 3.45, RFV 3.35, soc100% 3.449, soc0 2.64, OVP 3.65 , OVPR 3.44, UVP 2.58, UVPR 2.7. OTP 50, OTPR 45, Start Balance Volt 3.0. Тобто коли комірки набирають 3.45В, інвертор рахує що це 100% заряду припиняє заряд.
Виглядає це так. Струм заряду 50А. Коли комірки набирають 3.42В, інвертор починає поступово зменшувати струм, і поки АКБ набирає останні 3 соті вольта, струм зменшується до 0А.
Але є проблема - балансування!
Коли струм стабільний і АКБ беруть 50А (тобто до 3.42 на комірку), балансувальна частина BMS працює добре, розбаланс як тільки виникає (0.012-0.015В), одразу починається балансування і розбаланс повертається в межі 0.010В, як це встановлено в налаштуваннях BMS.
А вот після 3.42В, коли інвертор починає поступово зменшувати зарядний струм, комірки стають схожі на тарганів на кухні, коли увімкнули світло! Напруги комірок починають розповзатися у різні сторони, BMS балансує але просто не встигає! Поки BMS робить перелив пари комірок, інші розбігаються... Розбаланс по АКБ зростає, зростає... 0.025В... 0.045В... бачив і 0.058В. Додаю скрини з BMS.
Я чого питаю і чого зрозуміти не можу! Коли струм заряду або розряду великий (десятки ампер), значно більший за струм балансування BMS (2А), я можу зрозуміти ситуацію, коли балансир не справляється. Но якого дідька BMS не може вирівняти комірки наприкінці заряду, коли струм зарядний 9-12А? Струм балансу на BMS два ампери, це практично 20% зарядного струму, котрий вливається в АКБ. Так якого лисого комірки розповзаються, розповзаються і розбаланс зростає? Коли струм заряду падає до 3-4А, струм балансира (2А) - це половина від зарядного! Але все рівно утримати комірки балансир не може і розбаланс зростає...
Хтось може це пояснити? І підкажіть, те що я спостерігаю - то у всіх так? Або може потрібно налаштування BMS змінити? Або може потрібно шукати балансир більше ніж на 2А? Я би подумав, що в мене АКБ погані... але я і на інших збірках таке спостерігаю, коли струм заряду падає - комірки розбігаються.
2. Напруга початку балансування. Яку правильно ставити? Бачив в інеті різні думки... хтось пише, що нехай балансує з самого низу, від 2.6-2.7В, начебто це дозволяє при розряді (балансир же і при розряді намагається комірки рівняти) більш повно висмоктувати комірки.
Хтось навпаки пише, що починати балансування потрібно вище 3.3В, тому що зарядна-розрядна крива LiFePo4 в межах 3.0В - 3.3В практично ровна лінія, тому сенсу ганяти балансир до 3.3В начебто немає... Хто що думає з цього приводу? Або може хтось може побачити та підказати, як налаштовані межі балансування в фірмових АКБ, типу Deye, Felicity та ін.