Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

Схоже у мене щось с MPPT1, коли є наватаження, все працює, тримається напруга TargetPV = 310B, вона тримається +-10В, і періодично інвертор скидує напругу до 100-200В десь в цьому проміжку.
Я переставив панелі на MPPT2, дав повне навантаженя теном в 2кВт без реле, напруга була 280-300В, та трималася рівно і не було скидання.

Але EPS32 на бачить напругу з PV2, тож навіть без авто режиму не можу спробувати як буде працювати.
@realrabbit , якщо можна - зробіть будь ласка щоб забиралися параметри для PV2 також. Бо там скрізь 0.

Схоже у мене щось с MPPT1, коли є наватаження, все працює, тримається напруга TargetPV = 310B, вона тримається +-10В, і періодично інвертор скидує напругу до 100-200В десь в цьому проміжку.
Я переставив панелі на MPPT2, дав повне навантаженя теном в 2кВт без реле, напруга була 280-300В, та трималася рівно і не було скидання.

Але EPS32 на бачить напругу з PV2, тож навіть без авто режиму не можу спробувати як буде працювати.
@realrabbit , якщо можна - зробіть будь ласка щоб забиралися параметри для PV2 також. Бо там скрізь 0.
всі вольтроніки периодично скидують/піднимають дико напругу PV. я вже писав про це. Deye теж це робить, але в набагато меншому діапазоні.
Так чи інакше, інвертор повинен щось подібне робити, це його алгоритм MPPT.
Перенесення алгоритма на PV2 буде пізніше.
А от те, що PV2 нуль - то може питання до Вампіру? подивіться його додатком. Здається там навіть в назві протокола "1PV"

всі вольтроніки периодично скидують/піднимають дико напругу PV. я вже писав про це. Deye теж це робить, але в набагато меншому діапазоні.
Так чи інакше, інвертор повинен щось подібне робити, це його алгоритм MPPT.
Перенесення алгоритма на PV2 буде пізніше.
А от те, що PV2 нуль - то може питання до Вампіру? подивіться його додатком.

Та я побачив протокол: Voltronic & Clones 1PV, я так розумію Вампір не бере PV2 із вольтроніків, нажаль :(

Якщо є таке скидання, можливо у ваш алгоритм внести деякі коррективи, наприклад саме просте - набрати в розрахунок середної значення менші за запобіжник по PV1. Звістно є біль гарні способи, але вони потребують біль детального аналізу. Наприклад, можна вираховувати stdev і якщо інвертор видає щось за його рамками - то пропускати такі значення для розрахунку середної.

Та я побачив протокол: Voltronic & Clones 1PV, я так розумію Вампір не бере PV2 із вольтроніків, нажаль :(

Якщо є таке скидання, можливо у ваш алгоритм внести деякі коррективи, наприклад саме просте - набрати в розрахунок середної значення менші за запобіжник по PV1. Звістно є біль гарні способи, але вони потребують біль детального аналізу. Наприклад, можна вираховувати stdev і якщо інвертор видає щось за його рамками - то пропускати такі значення для розрахунку середної.
це не допоможе, коли дозвол на розрахунок дається лише на 1 сек.
Для коректної роботи інвертор повинен іноді підрозряджати акб. це єдиний гарантований маркер недостачі потужності, а значить максимального навантаження на панелі. Другий схожий маркер, як з'ясувалося, це grid, але не у всіх, та ще значення недоступне. Також рахується, що на вимкненому Вампірі та струму над "VaMPPT start" панелі навантажені саме на максимальну MPPT (що не завжди так, але інших маркерів не знайшов). Всі інші випадки підрахунку можуть поступово загоняти targetPV далеко вгору з недобором потужності (саме зза цього зроблен обмежувач VaMPPT Max, але при гарних налаштуваннях він неспрацьовує).Ще є дуже складні умови змінної хмарності. Там точка MPPT може упливати на дестки вольт. Ще коливання температури панелей (саме на мінливій хмарності) дають зміну вольтажа. Робота домашніх приладів типу індукціонок на малих потужностях - це імпульсний режим.... Багато проблем.
P.S. Всеж потрібно виставити коректні/рекомендовані дані тут
1754658713924.png
Десь 40, 5 та 48.
Перший коефіцієнт 10 не дає Вампіру реагувати на зміни вольтажу. Третій 70 не відповідає межам реле та теж заважає реагувати вампіру.

Останнє редагування:
Для коректної роботи інвертор повинен іноді підрозряджати акб. це єдиний гарантований маркер недостачі потужності, а значить максимального навантаження на панелі. Другий схожий маркер, як з'ясувалося, це grid, але не у всіх, та ще значення недоступне. Також рахується, що на вимкненому Вампірі та струму над "VaMPPT start" панелі навантажені саме на максимальну MPPT (що не завжди так, але інших маркерів не знайшов). Всі інші випадки підрахунку можуть поступово загоняти targetPV далеко вгору з недобором потужності (саме зза цього зроблен обмежувач VaMPPT Max, але при гарних налаштуваннях він неспрацьовує).
Ще є дуже складні умови змінної хмарності. Там точка MPPT може упливати на дестки вольт. Ще коливання температури панелей (саме на мінливій хмарності) дають зміну вольтажа. Робота домашніх приладів типу індукціонок на малих потужностях - це імпульсний режим.... Багато проблем.

Доки писам вам відповідь що вмене навпаки TargetPV уходить вниз, а не вгору, зрозумів чому так стається.
Підшаманив запобіжники PV1 = 100В, BAT = 50V, SHAV = 200W.
Також поставив VaMPPT start = 8А (із-за: "Також рахується, що на вимкненому Вампірі та струму над "VaMPPT start" панелі навантажені саме на максимальну MPPT"), раніше було 6А.
VaMPPT adjust = 6%.

Зараз працює начеб-то норм, TargetPV навіть вирахувало = 315В (а я вручну ставив 310). Зараз вже сонце сідає та TargetPV підростає.

Велика проблема була в запобіжнику PV1, я його ставив і 200 і 270В, та коли виходить той провал по MPPT а він нижчий за 200В - збивається та калькуляція середньої, бо вимикається вампір и те значення вольтажу берться до розрахунку середної.
Зараз поставив запобіжник 100В, навіть при просіданні - батарея компенсує і вампір продовжує працювати, та те значення ігнорується для середної. Це потрібно було зрозуміти щоб все коректно настроїти :)

Тому я й просив розписати що для чого, бо це дуже важливо. Без розуміння - це магічні числа - які тільки будут заважати робити системі.

Останнє редагування:
Вище я написав, що потрібно би підкорегувати.
Ці зовсім не потрібні: PV1 = 100В, BAT = 50V.
Ну можна перестрахуватись від розряду акб, поставити щось типу SOC=90% та BAT=53-54v (знову ж потрібно дивитись, як просідає напруга на акб, щоб не було зайвих спрацьовувань)
Додатково
VaMPPT start = 8А - Забагато. Точку MPPT буде шукати лише на сонці, бо на хмарах такого струму нема.
VaMPPT adjust = 6% - можливо великувато, буде недобор. але час покаже. потрібно спостерігати.

Останнє редагування:
Для коректної роботи інвертор повинен іноді підрозряджати акб. це єдиний гарантований маркер недостачі потужності, а значить максимального навантаження на панелі. Другий схожий маркер, як з'ясувалося, це grid, але не у всіх, та ще значення недоступне. Також рахується, що на вимкненому Вампірі та струму над "VaMPPT start" панелі навантажені саме на максимальну MPPT (що не завжди так, але інших маркерів не знайшов). Всі інші випадки підрахунку можуть поступово загоняти targetPV далеко вгору з недобором потужності (саме зза цього зроблен обмежувач VaMPPT Max, але при гарних налаштуваннях він неспрацьовує).Ще є дуже складні умови змінної хмарності. Там точка MPPT може упливати на дестки вольт. Ще коливання температури панелей (саме на мінливій хмарності) дають зміну вольтажа. Робота домашніх приладів типу індукціонок на малих потужностях - це імпульсний режим.... Багато проблем.
Переглянути вкладення 8323
Десь 40, 5 та 48.
Перший коефіцієнт 10 не дає Вампіру реагувати на зміни вольтажу. Третій 70 не відповідає межам реле та теж заважає реагувати вампіру.

У мене тен = 2кВт.
По зовнішному лічильнику в режимі DIMMER я проміряв які показники на яких значеннях:
10% - 10Вт
20% - 316Вт
30% - 1100Вт
40% - 1580Вт
50% - 1830Вт
55% - 1900Вт
60% - 1940Вт
70% - 2000Вт.

Тепер питяннячко, який Max reg краще поставити? Я ставив 70%, так як видно зміна дуже не лінійна. Ви рекомендуете близько 48%, та то буде макс потужність ~ 1800Вт.

P.S. Також замітив що при тоці в 5.6А вже вираховується середня, хоча VaMPPT start = 6А, мабуть округлення у вас стандартне. Незнаю так задумано, чи краще використовувати floor(). Щось воно змінюється взагалі при любому тоці, і навіть коли 3А.

1754661550142.png

Останнє редагування:
У мене тен = 2кВт.
По зовнішному лічильнику в режимі DIMMER я проміряв які показники на яких значеннях:
10% - 10Вт
20% - 316Вт
30% - 1100Вт
40% - 1580Вт
50% - 1830Вт
55% - 1900Вт
60% - 1940Вт
70% - 2000Вт.

Тепер питяннячко, який Max reg краще поставити? Я ставив 70%, так як видно зміна дуже не лінійна. Ви рекомендуете близько 48%, та то буде макс потужність ~ 1800Вт.
тут складно... Я не знаю, як закладено в алгоритм Вампіра.
В алгоритмі розрахунку SHAV (в есп32) закладено лінійний розрахунок.
В алгоритмі потужності OUT зараз заклав теоретично правильний алгоритм.

Далі загальна інформація з вищої математики :D :D :D , а потім роздуми, як краще знаходити ті налаштування.
Твердотільні реле регулюють потужність, підрізая по часу кожну хвилю змінного струму.
1754662051907.png
Причому відсоток підрізки (за часом, по осі Х) верогідно й лінійний. Тобто вся регуліровка, з перекладу на тригонометрію (функцію сінуса) від 0 до 100%: це 0 - Pi (на зворотній полухвилі повторюється)
Але потужність - це інтеграл від того сінуса на включеній ділянці, який дорівнює cos(begin=0)-cos(end) = 1-cos(end). Тут не має значення, підрізка з початку чи з кінця хвилі, але не факт, що 0mA дорівнює початку хвилі, але припустимо...
end вирахуємо через співвідношення до повного Pi. end=(потужність%/100)*Pi
На ділянці 0-Pi вся площа графіка дорівнює двум (1-cos(pi)=1-(-1)=2). тому фінальна формула буде
Потужність_Вампіра * ( 1-cos( (потужність%/100)*Pi ) )/2
Потрібно тягнути такий тягар до мікропроцесорів чи ні, питання таке... На сервері це зроблено. Для SHAV це не критично.

Тепер питання, як знайти ті межі. Якщо дивитись лічильником, то під 100% зміни потужності дуже малі та можуть коливатись в межах похибки вимірювань. Змінюєш проценти, а воно майже теж саме. Але можна доволі точно виміряти половину потужності, а далі процент помножити на два. Все б було гарно, якби реле повністю відповідало вишенаписаному. Але там не факт, що є лінійність залежності струма до кута хвилі.

Можна взяти наприклад 28% як 1квт, тобто повна потужність - то буде 56%, та встановити повну потужність Вампіра 1900 вт. Буде красиво рахувати, але не добирати 100 вт. Ну або встановити 70% та не дивитись на ті розрахунки.

P.S. Багато написав, а можна просто пошукати datasheet з графіком)))
1754665269657.png

Останнє редагування:
Маю сонячну станцію під зелений тариф. Сонячні панелі мають запас по потужності. Хотілося б не обмежувати генерацію а використовувати на нагрів бойлера. Чи може вампір працювати з трифазними ваттметрами або з трьома однофазними? Якщо так порекомендуйте який ватметр вибрати з трьохфазних. Також напишіть яку максимальну потужність можна задати для імпорта електроенергії в налаштуваннях

Маю сонячну станцію під зелений тариф. Сонячні панелі мають запас по потужності. Хотілося б не обмежувати генерацію а використовувати на нагрів бойлера. Чи може вампір працювати з трифазними ваттметрами або з трьома однофазними? Якщо так порекомендуйте який ватметр вибрати з трьохфазних. Також напишіть яку максимальну потужність можна задати для імпорта електроенергії в налаштуваннях
Поки не вміє. Навчити можна під будь-який ватметр з Модбасом. Але спочатку треба зрозуміти наскільки воно потрібно у глобальному масштабі. Бо судячи з кількості скачувань прошивки під однофазну версію для ватметра потрібно воно одиницям.

До речі ще схоже питання до "зелених генераторщиків". До мене тут звернувся один австрієць. Каже є така проблема на однофазній Деї. В нього типу слабка мережа. Коли він намагається туди забагато вдути, то в нього піднімається напруга до 253В і захисне реле вимикає йому генерацію. В нього є така гіпотеза - то сусіди мало споживають, тому треба самому споживати побільше щоб не виходити за ті 253В. Теоретично можна запилити такий софт для Вампіра. Але теж потрібно зрозуміти наскільки ця проблема поширена.

Додав посилання на інструкцію по WiFi у саме перше повідомленя топіка щоб було легше шукати.

Поки не вміє. Навчити можна під будь-який ватметр з Модбасом. Але спочатку треба зрозуміти наскільки воно потрібно у глобальному масштабі. Бо судячи з кількості скачувань прошивки під однофазну версію для ватметра потрібно воно одиницям.

До речі ще схоже питання до "зелених генераторщиків". До мене тут звернувся один австрієць. Каже є така проблема на однофазній Деї. В нього типу слабка мережа. Коли він намагається туди забагато вдути, то в нього піднімається напруга до 253В і захисне реле вимикає йому генерацію. В нього є така гіпотеза - то сусіди мало споживають, тому треба самому споживати побільше щоб не виходити за ті 253В. Теоретично можна запилити такий софт для Вампіра. Але теж потрібно зрозуміти наскільки ця проблема поширена.
Прикро. У зеленотарифщиків часто запас потужності по панелях є. Але експорт обмежується договором. Деякі інвертори наприклад huawei можуть генерувати більше від номінальної потужності але в мережу віддавати її не можна. Готових рішень по адекватній ціні для вирішення цього не знайшов. Я вже лічильник для цього підібрав EA777. Добре буду чекати може щось зміниться у Вас

Якщо інвертор вміє обмежувати саме експорт, то поточна версія Вампіра повинна працювати. Лише додати протокол.

@realrabbit
1754737158963.png

Мені здається всеж таки ще потрібен параметр VaMPPT TargetMin, v. Бо вмене по вчорашнім налаштуваннях увечері все працювало гуд, сьогодні на сонці TargetPV утягнуло вже меньше 200В. Із-за ціх постійних скидів напруги.
І я так не зрозумів чому PC1* рахуэться при любому струмі, а не при > VaMPPT Start.

Ось стало паспурно, напруга впала, струм 3А, і PC1* почав корегуватися з урахуванням цих 135В, хоча не повинен це робити.

1754737385777.png

Ось стало паспурно, напруга впала, струм 3А, і PC1* почав корегуватися з урахуванням цих 135В, хоча не повинен це робити.
при >= VaMPPT Start або в цей момент є розряд акб, тобто в системі нестача потужності, хоч невеличка, але більша за SHAV (9а, 495w > 200w). Це друга окрема умова для рахування мппт. логічно припустити, що панелі навантажені по максимуму, коли інвертор тягне з батки.
Так чи інакше, в вашому випадку, на той момент, значення таргета не має значення, аби був меншим за поточну напругу. Бо зайвої енергії богато та утілізація йде на дуже ефективному рівні! А от коли зайвої стане мало, тоді більш важливе точне значення target. але там зміняться умови і підрахунок стане іншим. Можете подивитись зараз ;), там вже target 280. Але я спробую змінити алгоритм, стане швидше коригувати. але не факт, що в потрібний час спрацює передбачено.

@Karl потрібно вже робити Вампірний телеграм чат :)

Останнє редагування:
Прикро. У зеленотарифщиків часто запас потужності по панелях є. Але експорт обмежується договором. Деякі інвертори наприклад huawei можуть генерувати більше від номінальної потужності але в мережу віддавати її не можна. Готових рішень по адекватній ціні для вирішення цього не знайшов. Я вже лічильник для цього підібрав EA777. Добре буду чекати може щось зміниться у Вас
Подивився доку на цей лічильник - підходить, можна легко додати його протокол до протоколів Вампіра.
Але спочатку потрібно зрозуміти як саме обмежують генерацію мережеві інвертори. Якщо для цього використовуються виносні трансформатори струму, то дійсно задача легко вирішується. Потрібно буде поставити баластне навантаження під керуванням Вампіра після інвертора, але до трансформаторів струму. У якості реле потрібно буде використати SSR з характеристикою 0-10В виробника LeiChuangTEC. Зараз спеціально розібрав таке реле. Там по перше стоїть "чесний" симістор, по друге вхідне коло має високий опір і таких реле можна підключити до Вампіра більше 3шт. Так що можна спробувати.

Нова версія ESP32 20250809_2.
Алгоритм підрахунку target змінено (пришвидшено). Додано обмеження не рахувати значення PV, якщо воно менше за запобіжник PV1 (активність запобіжника не потрібна). Сам запобіжник БАЖАНО вимкнути!!! Вампір самостійно вимкне потужність. Загалом всі запобіжники зайві, якщо все гарно налаштовано та адекватно працює.
За поведінкою потрібно поспостерігати. Теперь target може в плюс улетіти на хмарах.

Останнє редагування:
@Karl потрібно вже робити Вампірний телеграм чат :)
Я вже писав про своє не дуже позитивне ставлення до телеграм чатів.
Вони вбивають "світове знання" тому що вони для вузького кола обраних.
Інформація з них не потрапляє у пошук Гугла і по ній не навчається штучний інтелект.
На відміну від тематичних форумів.
Як варіант под wifi можна відкрити окрему гілку на цьому форумі.

В нього є така гіпотеза - то сусіди мало споживають, тому треба самому споживати побільше щоб не виходити за ті 253В. Теоретично можна запилити такий софт для Вампіра. Але теж потрібно зрозуміти наскільки ця проблема поширена.
Так, ця проблема поширена 253 вольта це ще не межа - 264 бачив на власні очі. Старі мережи по дачним кооперативам та селам...

Так, ця проблема поширена 253 вольта це ще не межа - 264 бачив на власні очі. Старі мережи по дачним кооперативам та селам...
Тут більше питання чи потрібно воно власникам інверторів. Бо може вийти така картина. Наприклад є від сонця 6кВт. Інвертор може генерувати в мережу 3кВт, далі напруга підвищується і реле відмикає інвертор від мережі. Вампір може забрати залишкові 3кВт в якесь баластне навантаження. Тоді буде гнати 3кВт в мережу, 3кВт щось гріти і реле не відключиться. Причому така пропорція показана умовно. Вона може бути любою, Вампір виставить її автоматично.

Назад
Угорі