Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

І вам дякую, оновив на останю через Веб - і теперь wifi працює )
Підскажіть будь-ласка як налаштувати той VaMPPT Start, у мене TargetPV коли паспурно 340-350В, а в спеку - 280В.
все описано там https://greenpowertalk.tech/threads...r-roboti-kitajskix-invertoriv.1698/post-37561
Поступово я додаю туда інфу.

Доброго дня, підкажіть будь ласка, живлення для ESP32 не бажано брати тільки з вампіра, чи взагалі з 12 В інвертора також, бо хотів заживити від DC-DC плати, та якщо так можливо підключити, то який конденсатор треба поставити на виводи 3,3В та GND ESP32. Дякую за підказки.

Доброго дня, підкажіть будь ласка, живлення для ESP32 не бажано брати тільки з вампіра, чи взагалі з 12 В інвертора також, бо хотів заживити від DC-DC плати, та якщо так можливо підключити, то який конденсатор треба поставити на виводи 3,3В та GND ESP32. Дякую за підказки.

Через DC-DC мабуть можна спробувати. Просто у Вампіра дуже невелике власне споживання по +3.3В, тому в ньому стоїть лінійний стабілізатор 12В->3.3В. А ESP32 споживає набагато більше, тому у Вампіра втупу починає грітися стабілізатор до +80градусів і з того інверторного кволого джерела +12В береться зайва потужність. Я собі заживив через type-C від мобільної зарядки. Так спокійніше. І конденсатор не потрібен.

Через DC-DC мабуть можна спробувати. Просто у Вампіра дуже невелике власне споживання по +3.3В, тому в ньому стоїть лінійний стабілізатор 12В->3.3В. А ESP32 споживає набагато більше, тому у Вампіра втупу починає грітися стабілізатор до +80градусів і з того інверторного кволого джерела +12В береться зайва потужність. Я собі заживив через type-C від мобільної зарядки. Так спокійніше. І конденсатор не потрібен.
Справа в тому, що інвертор знаходиться на сходовому майданчику, і встановлювати поруч розетку не дуже хочеться. Думав живити від 12 В інвертора, як модем і даталогер, але якщо ви кажете, що інвертор не витягне, доведеться ставити розетку.

Справа в тому, що інвертор знаходиться на сходовому майданчику, і встановлювати поруч розетку не дуже хочеться. Думав живити від 12 В інвертора, як модем і даталогер, але якщо ви кажете, що інвертор не витягне, доведеться ставити розетку.
Я просто не в курсі за всі інвертори, тому перестраховуюсь.
Теоретично можно і без розетки зробити. Зазвичай в "монтажному відсіку" у інверторів є вільне місце. Можна туди на дротах культурно приколхозити AC/DC на 5В.

Доброго дня, там нічого не зрозуміло як вираховувати ті параметри, ви просто написали що тестуєте на 2-6а, що воно означає? Скільки потрібно для моії панелів та навтаження?
Я поставив все як у вас (було перед редагуванням):
TargetPV = 350, Koeff 1 PV1 = 10 (бо дуже свидко додаються % на реле), VaMPPT Start = 5, VaMPPT TargetMax = 8, VaMPPT adjust = 5%.
Воно скидає TargetPV = 200 а далі шось вираховує.
Але постійно реле набирає % і скидається по запобіжнику батареї. Бо починається розряджання, заряду батареє не дає зарядити, т.к. як на режимі USB, батарея заряджається в останню чергу.

Ось воно набирає % на OUT:
1.jpg

Потім скидає по запобіжнику батареї, тому ще починається розрядка (дуже багато накрутило):
2.jpg

І знову починаю відкривати реле:
3.jpg

Налаштування:
4.jpg

Не вистачає алгоритму розрахунку цих параметрім, вам вже це видається простим, тому що ви кожень день з цим працюєте, а для мене не дуже, я не розумію що таке VaMPPT Start = 5A, тільки що якийсь ток старту = 5А, чому 5, а не 4 або 6?

Дякую.

Загалом потрібно розуміти, як працює MPPT система на вашому інверторі, та що автоматика питається зробити. Можливо за Ваших умов автоматика нічого не зможе зробити, бо алгоритм писався під впливом саме Deye, яка дуже прогнозовано працює з вольтажем MPPT. Я бачу, що всі вольтроніки дуже часто змінюють вольтаж в великих діапазонах, що для автоматики складно. Як їй зрозуміти, чтому з 340 вольт впродовж 30 секунд стало 200, та тримається вже 15 секунд?
Але загалом всеж утілізація зайвої потужності на вольтроніку краще саме автоматично, хоч і є проблемки.

Якщо умови викликають спрацювання запобіжника, який зупиняє Вампіра, то весь час, поки Вампір заново набирає потужність - то втрачена потужність. Спрацювання запобіжника, то вже розряд акб, який тягне за собою заряд акб. А заряд-розряд, то все не до здоров'я акб. Робота в таких імпульсних режимах не оптимальна з будь якого боку.
На розряді-заряді акб побудован алгоритм smart вихіда на Deye.

SHAV - зменшує потужніть вампіра частково, зменшуючи розряд акб великими струмами.
Параметр потужністі Вампіра потрібен для цього регулятора.

По налаштуванням:

TargetPV - вираховується за алгоритмами, описаними на сайті Вампіра. Якщо включено автоматичний режим, то воно все одно змінеться, рахувати потрібно інші параметри.

Koeff 1 та 2 вираховується за алгоритмами, описаними на сайті Вампіра.

VaMPPT Start - це струм панелей. якщо на струмі в Х ампер ви бачите вже холостий хід та підвищення вольтажу панелей (тобто недобор потужності) то виставляти потрібно більше за Х. Але завишати цей параметр - то не давати автоматиці підбірати вольтаж в хмарну погоду, коли саме вольтаж сильно росте, а струми падають. Загалом від третини до половини номінального струму то норм.

VaMPPT TargetMax. соррі, була помилка в тексті, вже виправив, параметр в ВОЛЬТАХ обмежує зверху пошук точки. Саме цей параметр більш-менш дорівнює або чутка більше розрахункового TargetPV. На Дее обмеження зовсім було не потрібно, тому що вона не скаче як скажена по вольтажу. Краще за все, коли автоматика не досягає цього параметра взагалі.
В Вашому випадку там 350-380 вольт, але точніше потрібно дивитись по панелям.

Додатково знизу є обмеження в ВОЛЬТАХ за значенням запобіжника PV (не зважаючи на активність його).

VaMPPT adjust це процент, який додається до знайденного вольтажу MPPT та записується в TargetPV. Чим більший процент, тим менше утілізація зайвої енергії. Але менший процент буде додатково навантажувати акб розрядами та можливо частіше викликати спрацювання запобіжників.

Також на автоматику впливає параметр потужності SHAV (незважаючи на активність), бо одна з умов пошуку mppt - перевищення цієї потужності по розряду акб. Це маркер недостачі потужності в системі, тобто тоді сонячні панелі гарантовано навантажені по максимуму.

Загалом налаштування - то пошук баланса системи та компромісів розряду акб. Найкращій варіант, це коли при невеликих заряд/розрядах акб, запобіжники не спрацьовують, а на зміни генерації/навантаження Вампір встигає корегувати свою потужність.

Ось графік деї з вампіром в складних умовах змінної хмарності. Червона стрілка - заряд акб 100%, початок роботи вампіра. Червоний графік то вампір з домашнім навантаженням. Зелений - струм акб коливающися біля нуля
Screenshot_20250807_150536_Deye Cloud.jpg

А от приклад недобору. Без автоматики. TargetPV був надвеликим, але розахований саме за рекомендаціями.
Screenshot_20250807_175208_Deye Cloud.jpg

Останнє редагування:
Додав підтримку інверторів Jsdsolar.
Інвертор трохи дивний. Він ніяк не показує струм розряду батареї. Ні в себе на екрані, ні в застосунку. Тільки струм заряду.
Тому цей параметр Вампір завжди показує як 0.

Добрий день, можливо придбати вампіра вже з вай фай?

@Karl , @realrabbit
Дякую, з параметрами буду гратися. Але одного не можу зрозуміти як виключити ось цю ситуацію, вона вже трапляється в друге:
1754579736424.png

Кінець дня, сонце вже заходить, а вампір віддає всі 2кВт через інвертор із мережі.

Підключів вампіра за допомогою підтримки модератора . Jsdsolar 4000 працює згідно заявлених можливостей! Рекомендую!

Кінець дня, сонце вже заходить, а вампір віддає всі 2кВт через інвертор із мережі.
TargetPV не може бути константним 200в в вашій системі, коли панелі дають 288в! Судячи з зірочки, включений авторежим. Значить є обмеження зверху до 200в параметром VaMPPT TargetMax. Точніше саме 200 виставляє обмежувач знизу, запобіжник PV1. Інших варіантів не бачу.
Вище я порекомендував
В Вашому випадку там 350-380 вольт, але точніше потрібно дивитись по панелям.
Тобто виставити TargetMax в 350-380.
Ще параметри второго стрінгу (PV2) повинні бути нулями, якщо стрінга нема.

Останнє редагування:
всі 2кВт через інвертор із мережі.
А я і не розумію, звідки та потужність береться. Струму розряду акб нема, але вже SOC не 100%. Думав, може то загадковий jsd без параметру струму розряду...
На жаль через Вампір нема доступу до параметра "потужність мережі". Як і нема такого запобіжника. А інвертор то можна так налаштувати, що жрати почне втиху з мережі :rolleyes:

А я і не розумію, звідки та потужність береться. Струму розряду акб нема, але вже SOC не 100%. Думав, може то загадковий jsd без параметру струму розряду...
На жаль через Вампір нема доступу до параметра "потужність мережі". Як і нема такого запобіжника. А інвертор то можна так налаштувати, що жрати почне втиху з мережі :rolleyes:
Чому ж немае, це можливо порахувати: LOAD - (PV1 * PC1) - (DSC * BAT) = GRID.
Можна зробити запобіжник щоб не бралося із гріда більше чим щось, звісно є похибки при розрахунку споживання з батареї, т.к. як напруга просідає, та то можна ігнорувати.
Або інший запобіжний по часу роботи. У мене наприклад SBU (Solar-Battery-Utility) працює з 8 до 18, далі інвертор перемикається в Solar-Utility-Battery, якщо всього що не вистачає по сонцю - дотягуєм із гріда. Бо батарея мої пікові скачки до 5-6кВт протягне не довго без сонця.

Трошки стало біль зрозуміло по параметрам, дякую. Особливо було смішно що я запхнув в VaMPPT TargetMax, v цифру 8, замість 350-380В.

Було б добре мати якийсь реальний приклад, де зображено на графіках як працюють панелі при різному навантаженні і як ви розраховуєте ці всі параметри базуючись на цей графік.

Дякую за ESP32, керувати стало набагато простіше через Веб!

Чому ж немае, це можливо порахувати: LOAD - (PV1 * PC1) - (DSC * BAT) = GRID.
Можна зробити запобіжник щоб не бралося із гріда більше чим щось, звісно є похибки при розрахунку споживання з батареї, т.к. як напруга просідає, та то можна ігнорувати.
У Вампіра історично немає цього запобіжника тому що у Вольтроників в класичному протоколі PIP Solar банально нема можливості взнати потужність або струм з мережі. Мабуть це тому що це досить старий протокол, а раніше у інверторів не було ніяких підмісів з мережі. Або байпас, або сонце-батарея.
З розрахунком по балансу потужностей в них теж все буде не слава богу. Бо вони мають дуже велику похибку по вимірюванню невеликих струмів. Наприклад мій інвертор клон Axpert може показувати 10А струма з батареї, коли там кліщі показують 0. Також він може навіть показувати одночасно і струм розряду в кілька Ампер, і струм заряду, бо в цих інверторах це різні "регістри". Зі струмом PV в нього біда навпаки - він майже не бачить струми менше 1А.

У інверторів з модбас протоколами з цим вже краще і потужність мережі в деяких є. Може і у всіх. Але опис протоколів є далеко не на всі інвертори. Багато протоколів проходиться вивчати реверс інжинірінгом...

@realrabbit
Доброго дня, можна питаннячко? Як рахуються ці Вати в OUT, вони явно не дивляться на Vampire Power.

1754641166576.png

@realrabbit

Трошки понаблюдав, але мені здається тут якась проблема с автоматичним алгоритмом.
Він сам себе заганяє в мінус по нижній границі вольтажу.

Ось OUT набирає потужність, напруга 327В, та в розрахунок PC1* = 261В це не йде, бо OUT > 0%.

1754643713741.png

Приблизно на 314В, напруга падає до 117В бо вже не вистачає панелей, і ваш алгоритм бере ці 117В до уваги, бо при них OUT = 0%, і там самим ще знижує PC1* = 259В, звістно що TargetPV = PC1 запобіжнику, у мене це 270В.
Поставив 270В, тому що 280В в сонячну жарку погоду то його точка MPPT.

1754643634345.png

Як з цього вилізти я незнаю, мабуть буде краще як би ми списалися з вами десь в месенджері і ми могли понаблюдати як у мене то все працює.
Бо якщо відключити авто регулювання та поставити TargetPV = 340-350 то воно все працює, але дає на OUT = 400-500Вт, замість 2000.

P.S. Якщо не помиляюся у вас був спочатку параметр VaMPPT Reset, але зараз його не находжу. Мабуть він би міг допомгти робити резет калькуляції при низьному рівні PC1*.

Останнє редагування:
@realrabbit
Доброго дня, можна питаннячко? Як рахуються ці Вати в OUT, вони явно не дивляться на Vampire Power.

Переглянути вкладення 8317
Рахується від 0 до "Max reg %" пропорційно (нелінійно) Vampire Power. За налаштувань на скріні повна потужність (2500вт) буде відображатись, якщо Вампір накруте 80%.
Це до алгоритмів Вампіра. Загальне регулювання від 0 до 100%, але параметри реле незбігаються з цим показником зовсім. Мені навіть прийшлося перепаювати Вампіра, бо на 100% дімера реле не давало всю потужність. В вашому випадку повна потужність досягається десь на 43-47%, а далі, скільки не крути дімера, потужність не зростатиме. Тому Max reg % повинен бути саме в тих межах. Точніше підібрати можна або приборами або за певних умов використовуючи інвертор як прибор. Тоді і розрахунок поточної потужності буде більш менш схожий, але лише приблизний, та головне, Вампір буде коректніше реагувати на зміну потужності

Останнє редагування:
@realrabbit

Трошки понаблюдав, але мені здається тут якась проблема с автоматичним алгоритмом.
Він сам себе заганяє в мінус по нижній границі вольтажу.
Вимкніть запобіжник по вольтажу панелей PV1. У алгоритма вікно пошуку лише в 1 сек (коли білим стає PC1 праворуч), постійно після скидання по цьому запобіжнику (а тут якраз напруга стає менше 270в) та старту Вампіра знову. Дайте інвертору поживитись від акб чутка, тоді алгоритм вийде на робочий режим. Якщо доживлювати нестачу потужності буде grid, алго не запрацює! Щоб не всажувати сильно акб Вампіром, можна активувати SHAV. Навіть якщо SHAV вимкнений, він бере участь в авто алгоритмі! В залежності від умов - SHAV 200-400вт, можна починати з 200.

Бо якщо відключити авто регулювання та поставити TargetPV = 340-350 то воно все працює, але дає на OUT = 400-500Вт, замість 2000.
пепреналаштуйте, буде писати більше, але все одно то розрахунковий параметр :)

P.S. Якщо не помиляюся у вас був спочатку параметр VaMPPT Reset, але зараз його не находжу. Мабуть він би міг допомгти робити резет калькуляції при низьному рівні PC1*.
Ні, той параметр працював лише вночі та був необхідний для іншого варіанту авторежима.

Останнє редагування:
Назад
Угорі