Схема подключения солнечных панелей, расчет стринга солнечных батарей

А є 100 відсоткова інформація , що в когось інвертор пустив білий дим тільки через те що він мав , Imax PV -15A а панелі мають при козі струм 20А.
гадаю, мова скоріше про те, що для струму 60А переріз має бути під 10мм2. Чого там майже точно не має.

Я вважаю, що з таким підключенням панелей пустить ваш МUST білий дим... Не зможе він на вході переварити такий струм...
так то воно так, але в характеристиках мого інвертора я можу прийняти "на борт" 80 А та лише 135вольт напруги (купуючи інвертор й гадки не мав, що вони є настільки різні). При цьому МАСТ пропонує дуже схожі інвертори де можна "вдути" 450вольт та лише 18 А .
Тож на сьогодні є два шляхи виходу з ситуації:
1. Купити дроти 10+мм2 як найменьше, поєднати їх на клемніках та сісти штудіювати електротехніку з рівня середньої школи
2. Купити нового інвертора на 10кВт з вхідною напругою під 800 В та поєднати всі 12 батарей послідовно (там дроту й 4мм2 вистачить), та й по тому....

п.с.
Нижче рекомендована схема з інструкції до мого інвертора (там 250Вт панелі, але 7 стрінгів в паралелі, набирають під 60 А)

Вкладення

• изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-038.jpg
    изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-038.jpg
    140,4 Кб · Перегляди: 7
Останнє редагування:
Я б не ставив ці об'єднувачі на сонячні кабелі. З вашим полем панелей струм на них може досягти під 60А. Покажіть фото клем під'єднання сонця на інверторі? Яка довжина кабелів від панелей до інвертора? Собі , я б захист зробив на кожні з чотирьох стрінгів окремо , на фото під два майбутні стрінги. Стосовно оріентації панелей я думаю в майбутньому можливо буде розвернути два середні стрінги , один на схід інший на захід. Поміряйте напругу холостого ходу однієї панелі в сонячну погоду ( особисто для мене ).
будь ласка!
довжина кабелю - 20 м
напругу поміряю (треба придбати мультиметра/вольтметра - бо бачу, що річ конче потрібна в господарстві :) )

Вкладення

• изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-884.jpg
    изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-884.jpg
    247,2 Кб · Перегляди: 7
  • изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-969.jpg
    изображение_viber_2025-05-28_19-08-38-969.jpg
    151,5 Кб · Перегляди: 7
так то воно так, але в характеристиках мого інвертора я можу прийняти "на борт" 80 А та лише 135вольт напруги (купуючи інвертор й гадки не мав, що вони є настільки різні). При цьому МАСТ пропонує дуже схожі інвертори де можна "вдути" 450вольт та лише 18 А .
Щодо прийняти на борт 80А ви глибоко помиляєтеся... Це номінальний струм зарядки від сонця, а не вхідний струм PV.
Китайці не вказують вхідний струм PV в своїх ширпотребівських інверторах однак зазвичай в таких інверторах він не перевищує 16-18 А, якщо не менше...

будь ласка!
довжина кабелю - 20 м
напругу поміряю (треба придбати мультиметра/вольтметра - бо бачу, що річ конче потрібна в господарстві :) )
Кидаєте з кожного стрінгу провода 4 мм2 в ідеалі 6мм2 , під'єднуєте їх до подвійних DC автоматів або запобіжників 20А , а можна і те і інше щей добавити захист від блискавки. вихід з автоматів з'єднати разом (плюси з плюсами , мінуси з мінусами) , і проводами 10мм2 під'єднати до інвертора. Я думаю якщо залудити кінець провода 10мм2 то в клемник PV він влізе. А бо , як ви писали , провід 10мм2 автомат 63А і куча високотокових з'єднань на даху.

так, у вас (бачу, що Мust, але модель мені не відома)27А, але й того мало для хоч-би двох паралелей (якщо струм панельки в 450вт мінімум 14,3А)
То можно взяти Longi https://svoya-energy.com.ua/ru/prod...KzQv5ujI97rnc2EuV5GlDJ0K_y3AZzNNvQiYX48XG_2sa
Якщо вже хочеться так поміж крапельками проскочити. Але ж все одно в фіналі порахується V на І. 430х27 = 11+ Квт. При тому що це 5кВт інвертор.

Щодо прийняти на борт 80А ви глибоко помиляєтеся... Це номінальний струм зарядки від сонця, а не вхідний струм PV.
Китайці не вказують вхідний струм PV в своїх ширпотребівських інверторах однак зазвичай в таких інверторах він не перевищує 16-18 А, якщо не менше...
Тобто я можу на такий інвертор повісити лише 4 панелі (30 Вольтові) послідовно, при амперажі 14.8 А як у мене, або 8 панелей (2 стрінги запаралелити), при умові, що панелі слабкі з амперажем 8 А. Тоді навіщо в інструкції по 8 стінгів в паралель дозволяють (60+ампер). Так, фірма китайська, але навіщо так дезінформувати користувача?

Вкладення

• ТТХ.jpg
    ТТХ.jpg
    226,9 Кб · Перегляди: 3
Тоді навіщо в інструкції по 8 стінгів в паралель дозволяють
НА фініші все одно порахується максимальна потужність інвертора, а це при максимально можливій напрузі якесь обмежене значення ампер вийде.

НА фініші все одно порахується максимальна потужність інвертора, а це при максимально можливій напрузі якесь обмежене значення ампер вийде.
тобто 5000 Вт/120В=42А?
120в - сумарна напруга сонячних панелей

Подскажите ..Если запараллелить одинаковые три однонаправленных поля 14А+14А+14А и подключить к инвертору с входом 22А !!!! Сгорит ??? Да или нет ??? Слава Украине !!!!!

Всіх вітаю. ТІльки почав вивчати інформацію щодо СЕС, хочу для себе гібридний інвертор (дея 6) + акб 5квт/г. Зараз хочу зрозуміти як краще підібрати панелі, бо в мене є місце (червоний скат) і там 7 метрів завдовжки і біля 2 метрів ширина. Тобто панелі 650 під кутом 30 туди стануть як найкраще. Але шось читаю за корректний формат і треба більше ніж 6 панелей.
Підкажіть верній скат під кутом 45*, якщо я візьму 12 панелей 450ват і на червоний і шиферний скат однаково влуплю під 45, чи багато я втрачу? Чернігів 51* широти.
2) І чи правильно я розумію шоб добрати потужності тому мені треба 10 послідовно і дві в паралель закинути (шоб не перевишчувати 500 вольт) ?photo_2025-06-01_08-16-11.jpg

Всіх вітаю. ТІльки почав вивчати інформацію щодо СЕС, хочу для себе гібридний інвертор (дея 6) + акб 5квт/г.
Доброго дня!
Дивіться на інвертор при виборі - щоб був великий вольтаж на вході (та невеликий ампераж), врахуйте мій не досить вдалий досвід.
По ухилу у вас (на мій погляд) вдале розташування виходить - на профлисті буде чудовий літній варіант, а на шифері на зиму саме те (найкращий кут падіння сонячних променів - прямий кут до поверхні панелі, влітку сонце стоїть над горизонтом з кутом 64 град., отже + ваші 30 на навісі - висока ефективність, а взимку 45 град. шифера+ 16 град. сонця=61 град. не 90, але більш-меньш)

Вкладення

• уклон.JPG
    уклон.JPG
    60 Кб · Перегляди: 3
Назад
Угорі