Выжимаем максимум с домашней СЭС

Я може не до кінця розумію механізм обрізання, але по моїх спостереженнях, як раз він зменшує напругу в тому числі? Що в теоріі мало б привести до меншого нагріву? За умови що там було не 400В в стрінгу звичайно.
Зменьшуючи навантаження на поле, тобто зменьшуючи коєфіцієнт заповнення ШИМ, МППТ зменшує струм, при зменьшені струму напруга росте. Коли росте напруга, step down перетворювач спалюэ в реакторі більше енергії, а це нагрів. Тобто, все є в графіках ККД.

Подивився. На різних інверторах воно трохи по різному виглядає.
Але типовий літній сценарій, старт ~650, плавне падіння до ~580-590 потім набір до 620-630
Тобто обрізання призводить до люфту в 40В, в мому випадку (30% перевантаження)

Ті хто поставив на 1 панель менше, чи більше будуть мати більші наслідки навіть без обрізання. Ідеал він завжди напевно є, але не досяжний.

Німці он на фото ставлять поля вже в такій орієнтації.
У мене 2 входи вільних на інверторі, хочу один спробувати весною навантажити 16 панелями в ряд. Єдина проблема що у нас повноцінних двосторонніх панелей немає. Ті що є мають лицеву і тильну сторону, так у тильної коефіцієнт потужності тільки 70-75% від лицьової.

Останнє редагування:
Інвертор методом зміщення МППТ отримає на вході всі ті самі +- 30,5 кВт, як від 37 так і 60 кВт панелей, і це йому абсолютно не шкодить. Твердження про втрату ресурсу нонсенс.
Можна сказати, що користуючись річчю ви витрачаєте її ресурс. Але так буде завжди. Розтягнувши навантаження в часі, я вам більше скажу, ви ще більше зменшите ресурс ))). От якби він коробці лежав, то зберіг би свій ресурс. І то, до пори до часу.

Я маю надію у вас є життєвий досвід і здоровий глузд, які мали би вам підказати: якщо щось розраховано на перевезення наприклад 1000 кг а ви на ньому систематично перевозите 1500 кг то воно вийде з ладу швидше ніж ви б возили на ньому розрахункову вагу. Я вже не кажу наскільки швидко воно вийде з ладу якщо ви почнете возити 2000 кг.
І це стосується не тільки механіки, провід і інші електричні компоненти теж мають свої оптимальні параметри. Я гадаю вам не потрібно пояснювати, що наприклад, провід 1,5 мм кв. при напрузі 220 В може пропускати через себе і 30 ампер але дуже недовго, а от 5 ампер в тисячі разів довше. І від цього залежатиме надійність системи чи приладу до якого він входить.
Куди ж на вашу думку інвертор буде скидати надлишок з 60 квт панелей якщо він може перетравити тільки 30 ? в тепло? 30 квт в тепло? ви впевнені? При тому що на вулиці в той момент може бути температура повітря 30-35 градусів.

Я маю надію у вас є життєвий досвід і здоровий глузд, які мали би вам підказати: якщо щось розраховано на перевезення наприклад 1000 кг а ви на ньому систематично перевозите 1500 кг то воно вийде з ладу швидше ніж ви б возили на ньому розрахункову вагу. Я вже не кажу наскільки швидко воно вийде з ладу якщо ви почнете возити 2000 кг.
І це стосується не тільки механіки, провід і інші електричні компоненти теж мають свої оптимальні параметри. Я гадаю вам не потрібно пояснювати, що наприклад, провід 1,5 мм кв. при напрузі 220 В може пропускати через себе і 30 ампер але дуже недовго, а от 5 ампер в тисячі разів довше. І від цього залежатиме надійність системи чи приладу до якого він входить.
Куди ж на вашу думку інвертор буде скидати надлишок з 60 квт панелей якщо він може перетравити тільки 30 ? в тепло? 30 квт в тепло? ви впевнені? При тому що на вулиці в той момент може бути температура повітря 30-35 градусів.

то ви щось перегнули......

МППТ трекер розрахований на струм і напругу. Далі крапка. Допоки Ви не перевищите ці показники то воно в штатному режимі. Друга справа що ми таким чином трохи більше гріємо інвертора, але на справді, ніхто не знає від чого він помре і коли. Може завтра його вкрадуть, або в нього влучить сила небесна.... Хто зна.... Я б так не парився. На все воля синього диму.

Ну а як ви 60 кВт панелей підключите до 33КТЛ-А щоб не перевищити напругу або струм в стрінгах в дні і години макс освітленості ?
Яка буде схема - скільки панелей в стрінгах і яка буде напруга чи сила току? Просвітіть.

От на фроніусах перевантаження з коеф 1,5 рахується допустимим, але там комплектуючи покраще ніж на хуавеях і відповідно практичний запас по потужності перевантаження вищий.

Ну а як ви 60 кВт панелей підключите до 33КТЛ-А щоб не перевищити напругу або струм в стрінгах в дні і години макс освітленості ?
Яка буде схема - скільки панелей в стрінгах і яка буде напруга чи сила току? Просвітіть.

да снизойдет просветление от меня)))

там оф. дав листа що 500Вт на стрін аж бігом. Так от, не будем дуже в наглу, віьмемо номінал 620В на трекер. Струм у 500В десь 11,6А*8=93А *620В=57,5кВт. Мало? Ну ок. Нагліємо, пвдвищуємо до 15 панелей на стрінг = 15*500*8=60кВт.. А можна і трохи більше)))

Тільки толку з того нуль.

пысы. я не рахував оптимальну кількість, а просто на око потужність яку можна навісити з огляду на лист від оф. Там будуть в реалії нюанси , але по панелях аж бігом вішається. Ну а хто за то відповість? Дак той хто листа писав що можна)))

Ну так ми ж і говоримо про практику. Чого ж ніхто не вішає по 60 кВт панелей на даний інвертор? Гроші нікому не потрібні при відсутності затрат на підвищення потужності, на інвертор? Докупив панелей і металу на столи і ось тобі щастя - заробляй рази в півтора більше. Чи ні ? Чи взагалі не заробляй бо інвертор почне глючити а може й згорить не дивлячись на "нерозтратний вічний ресурс"?

Ну так ми ж і говоримо про практику. Чого ж ніхто не вішає по 60 кВт панелей на даний інвертор? Гроші нікому не потрібні при відсутності затрат на підвищення потужності, на інвертор? Докупив панелей і металу на столи і ось тобі щастя - заробляй рази в півтора більше. Чи ні ? Чи взагалі не заробляй бо інвертор почне глючити а може й згорить не дивлячись на "нерозтратний вічний ресурс"?

ви мабуть просто не можете зрозуміти, що на все є розум, значне перевищення потужності не дає вже того результату в грошах, тому і не сталять, да і вибачте, Ви про що, 500Вт панелі в Україну заїхали два тижні як, про яку практику річ?

От на фроніусах перевантаження з коеф 1,5 рахується допустимим, але там комплектуючи покраще ніж на хуавеях і відповідно практичний запас по потужності перевантаження вищий.

Я лично считаю, что 33KTL-A, 36KTL, 42KTL скорее всего идут с одной начинкой, только софтом душат. И Фрониусу с его начинкой, ух как далеко до Хуавея.

а вы разбирали 42 КТЛ? Не поделитесь, есть ли отличия от 33?

Так я не писав про 500 Вт панелі, це ви вирішили свої розрахунки на них побудувати. Можете їх на 330 Вт побудувати, я ж не проти. Кількість панелей збільшиться а Вольт- Амперні характеристики системи будуть приблизно ті самі. Я говорю про практику яку СУКУПНУ потужність панелей на КТЛ-33А можна підключити і щоб при цьому інвертор працював довго і без проблемно.
І я все можу зрозуміти, але люди ставили станції для отримання прибутку а не для милування ними. І якщо можна прибуток збільшити з відносно невеликими витратами то люди так і будуть робити. І просто доставити більше панелей - це самий простий, дешевий і на перший погляд очевидний шлях.
Чому ви вважаєте що ця тактика не діє? Он на сусідній гільці форуму людина розповідає як навісила на 2 станції на фроніусах по 45 кВт на кожну і виробила в серпні 2020 більше 7,2 мегавата на кожній станції, то чому ж не діє?
І взагалі я не до вас апелював а до людина яка каже, що інвертору буде норм 60 квт повісити у південні орієнтації. І працюватиме усе чітко.

Так я не писав про 500 Вт панелі, це ви вирішили свої розрахунки на них побудувати.

тю, яке питання, така і відповіть, чес слово.

Можете їх на 330 Вт побудувати, я ж не проти.
до чого це?

І я все можу зрозуміти, але люди ставили станції для отримання прибутку а не для милування ними. І якщо можна прибуток збільшити з відносно невеликими витратами то люди так і будуть робити. І просто доставити більше панелей - це самий простий, дешевий і на перший погляд очевидний шлях.
от в тому то і проблема, що не можете зрозуміти, тоді беріть олівець і рахуйте різні варіанти , і да допоможе вам калькулятор.

І взагалі я не до вас апелював а до людина яка каже, що інвертору буде норм 60 квт повісити у південні орієнтації. І працюватиме усе чітко.
ну то не читайте і не відповідайте, хай йому грець.....

І все ж таки, працюватеме, і чітко, а про ефективність, то інша тема.

Так я не писав про 500 Вт панелі, це ви вирішили свої розрахунки на них побудувати. Можете їх на 330 Вт побудувати, я ж не проти. Кількість панелей збільшиться а Вольт- Амперні характеристики системи будуть приблизно ті самі. Я говорю про практику яку СУКУПНУ потужність панелей на КТЛ-33А можна підключити і щоб при цьому інвертор працював довго і без проблемно.
Чому ви вважаєте що ця тактика не діє? Он на сусідній гільці форуму людина розповідає як навісила на 2 станції на фроніусах по 45 кВт на кожну і виробила в серпні 2020 більше 7,2 мегавата на кожній станції, то чому ж не діє?

Гарантійні умови вважаються дотримані, якщо на Хуавей навісити 60 кВт панелей. Економічна доцільність цього експерименту - залежить від багатьох умов. Наприклад при розташуванні станції в північних областях України.
Але є програми, які все рахують за нас, і вже неодноразово вказувалось, що з точки зору максимізації виробітки, доцільніше ставити все на південь. Хочете винайти свій лісапет - будь ласка. Всі вам будут вдячні за ваші досліди. Ви не до кінця розумієте процеси, які відбуваються при перевантаженні інвертора.

Інвертор бере необхідну потужність від панелей , коли панелі видають більше 30.5 квт інвертор зменше силу струму. При 100% інсоляції будемо мати 6а×8стрінгів×635в=30.48 і ніяких 30кв на нагрів.

Останнє редагування:
Але є програми, які все рахують за нас, і вже неодноразово вказувалось, що з точки зору максимізації виробітки, доцільніше ставити все на південь.
Програми рахували для односторонніх панелей і так воно і є - односторонню найоптимальніше орієнтувати на південь.
А двостороння при встановленні схід-захід і майже тій же вартості що і одностороння працює 2 рази в день і в самі сонячні дні коли виробітка максимальна але в районі обіду інвертор ріже все що більше 30 квт вона якраз працює в протифазі з південноораєнтованими панелями що і дозволить системі в цілому виробляти протягом дня більше енергії а не тренувати інвертор.
От наприклад буде 36,9 квт на південь а ще 13,1 двосторонніх на схід-захід стояти і повинно ж доволі ефективно працювати, тому що потужність двосторонніх в обід не буде обрізатись а вранці і ввечері будуть працювати наповну доповнюючи не зовсім ефективні в ці часи доби південно орієнтовані.

Вкладення

• grafiken-bifacial2.png
    grafiken-bifacial2.png
    28,6 Кб · Перегляди: 40
  • 1600262600613.jpg
    1600262600613.jpg
    28,8 Кб · Перегляди: 37
Останнє редагування:
Програми рахували для односторонніх панелей і так воно і є - односторонню найоптимальніше орієнтувати на південь.
А двостороння при встановленні схід-захід і майже тій же вартості що і одностороння працює 2 рази в день і в самі сонячні дні коли виробітка максимальна але в районі обіду інвертор ріже все що більше 30 квт вона якраз працює в протифазі з південноораєнтованими панелями що і дозволить системі в цілому виробляти протягом дня більше енергії а не тренувати інвертор.
От наприклад буде 36,9 квт на південь а ще 13,1 двосторонніх на схід-захід стояти і повинно ж доволі ефективно працювати, тому що потужність двосторонніх в обід не буде обрізатись а вранці і ввечері будуть працювати наповну доповнюючи не зовсім ефективні в ці часи доби південно орієнтовані.
Односторонні взимку + весна осінь будуть знаходитись під кутом 45° до сонця, на мою думку з жовтня до квітня пікова потужність цих стрінгів сягатиме до 7 квт , але влітку віддача буде добра.

Графік дуже гарний, і я скоріше всього за. Але з свого досвіду, можу сказати, що тіні зранку та ввечері просто жахливі. Тільки одна станція, розташована геть далеко в полі, не має затінення. Всі решта - мають. І навіть в літку, ранкові та вечріні години то тінь всюди майже.

Назад
Угорі