Чи у всiх в iнверторах вихляють показометри

ntfs1984

Tier2
Реєстрування
15 Тра 2025
Дописи
81
Бали
18
Сонячні панелі
Longi 8x430W
Інвертор
Victor 6.2kW
Вiтаю.
На днях не було чим займатись, зробив невелику системку, щоб мати бiльш точнi метрики.

1. Два неiнвазивних датчику струму, тобто трансформатор з первинною обмоткою у виглядi 1 витку дроту, де вимiрюеться потужнiсть, та з вторинною в 2000 виткiв. Однакових. Дiодний мiст, резистивний дiлитель, кондьор, АЦП - коротше класика жанру.

2. Розрахунки на паперi вирiшив не проводити, а все розрахувати в реалтаймi коефiцiентами.
Пiдвiсив обидва датчика до проводу, по якому втикнутий ваттметр та навантаження 400 Вт (IЧ-обiгрiвач).
Працюють. Обидва синхронно показують 390Вт-420Вт, як i ваттметр.

3. Далi один з них приципiв на 220 з мережi до iнвертора, а iнший на 220 з iнвертора в домашню мережу.

4. Паралельно знiмаю показання з iнвертора по modbus, АЦП у точковому режимi, тобто обчислюе напругу по запросу, час обработки 15мс у кожного, тобто часова рiзниця мiж зняттям показання з iнвертора десь 30мс - згiдно 50 Гц змiнки, це як раз протилежна сторона перiоду, втiм це не важливо бо цi пульсацii зглажуються кондьором.

5. I що ж я бачу.
На входi потужнiсть: 448 Вт.
На виходi потужнiсть: 395 Вт.
Рiзниця в 53 вати - в принципi терпимо, хоча в цьому випадку власне споживання iнвертора - 1860 грн в рiк (можу поспорити, рахувальники окупностi цього не враховують).
Але дещо цiкавiше ось це - показометр iнвертора видае, тадам, 282 Вт.

Думаю: нi, неможливо, моя система бреше, пiдрубаю ватметр перед моiм еталонним нагрiвачем - все одно 395 Вт реальних, 282-288 iнверторних.

Iнвертор - 6 кВт Daxtromn Victor, тобто стандартний.

Цiкаво, це лише в мене така дичина, чи справдi е привiд не довiряти китайчатинi?

Для коректного вимірювання потужностей в колах змінного струму треба враховувати зсув фази між напругою та струмом. Просте вимірюваня окремо напруги та струму дозволить вирахувати тільки так звану Apparent Power. Це векторна сума активної та реактивної потужностей. До речі інвертори вміють віддавати по Модбасу і Active Power, і Apparent Power. Ви яку вичитуєте?
Стосовно показометрів. Так, це проблема у бюджетних китайців. Напруги міряють більш-менш коректно, а з датчиками струму прям біда-біда при малих струмах. Особливо на DC.

власне споживання iнвертора - 1860 грн в рiк (можу поспорити, рахувальники окупностi цього не враховують).
А навіщо? Якщо ставити повноцінну сонячну систему з панелями, а не просто пережити "темні часи", то самоспоживання інвертора нівелюється панелями в ясні пори року, в мене це з початку березня по кінець жовтня - зовсім без мережі. А щодо справжності показань, то статистика в інверторі майже співпадає з показами лічильника на вході мережі. А що там на виході яке споживання, то вже третє питання...

Для коректного вимірювання потужностей в колах змінного струму треба враховувати зсув фази між напругою та струмом. Просте вимірюваня окремо напруги та струму дозволить вирахувати тільки так звану Apparent Power. Це векторна сума активної та реактивної потужностей. До речі інвертори вміють віддавати по Модбасу і Active Power, і Apparent Power. Ви яку вичитуєте?
Ну человек же подключил обогреватель, чисто активная нагрузка. Откуда тут реактивная составляющая?

Ну человек же подключил обогреватель, чисто активная нагрузка. Откуда тут реактивная составляющая?
Як я зрозумів, окремий нагрівач був тільки під час калібровки в п.2. А далі вже вимірювання йшло просто навантаження домашньої мережі.

самоспоживання інвертора нівелюється панелями в ясні пори року,
Не тільки.
Я зараз веду статистику для своєї системи за допомогою зовнішніх ватметрів. Так от з квітня по вересень повністю сидів відключений від мережі. В жовтні з мережі було взято 66% споживання. В листопаді 87%. Самий паганий місяць це грудень. На зараз з мережі взято десь 105% від загального споживання будинка. Але якщо прогноз підтвердиться і буде ще пару сонячних днів, то і в грудні можу вийти на ~100%. Тобто з панелями буде майже повна компенсація втрат власного споживання інвертора та втрат при перезаряжанні батарей.

Останнє редагування:
На зараз з мережі взято десь 105% від загального споживання будинка.
тобто + 5% на батареї

то і в грудні можу вийти на ~100%.
тобто все споживання будинку взято з мережі
тоді як це розуміти?
буде майже повна компенсація втрат власного споживання інвертора та втрат при перезаряжанні батарей.

тобто + 5% на батареї

тобто все споживання будинку взято з мережі
тоді як це розуміти?
Все дуже просто. Енергометри стоять на вході з мережі і на виході інверторів. Я зараз заряджаюсь вночі і вдень сиджу на батареях. Якщо сонце є, то вдень відповідно сиджу на сонці. Далі просто ділю показники енергометра з мережі на суму показників двох енергометрів на виході інверторів. Якби панелей не було, то мабуть там виходило би біля 1.2 (120%). А так трохи сонця все ж таки йде в залік, його в грудні приблизно вистачає щоб покрити втрати перетворень енергії.

Останнє редагування:
а, я зрозумів повна компенсація не всього споживання а тільки споживання інвертора та втрат на перезаряджання
а то вже подумав що в Вас якась чарівна система що в грудні компенсує все споживання :oops:

Назад
Угорі