Чи у всiх в iнверторах вихляють показометри

ntfs1984

Tier2
Реєстрування
15 Тра 2025
Дописи
90
Бали
18
Сонячні панелі
Longi 8x430W
Інвертор
Victor 6.2kW
Вiтаю.
На днях не було чим займатись, зробив невелику системку, щоб мати бiльш точнi метрики.

1. Два неiнвазивних датчику струму, тобто трансформатор з первинною обмоткою у виглядi 1 витку дроту, де вимiрюеться потужнiсть, та з вторинною в 2000 виткiв. Однакових. Дiодний мiст, резистивний дiлитель, кондьор, АЦП - коротше класика жанру.

2. Розрахунки на паперi вирiшив не проводити, а все розрахувати в реалтаймi коефiцiентами.
Пiдвiсив обидва датчика до проводу, по якому втикнутий ваттметр та навантаження 400 Вт (IЧ-обiгрiвач).
Працюють. Обидва синхронно показують 390Вт-420Вт, як i ваттметр.

3. Далi один з них приципiв на 220 з мережi до iнвертора, а iнший на 220 з iнвертора в домашню мережу.

4. Паралельно знiмаю показання з iнвертора по modbus, АЦП у точковому режимi, тобто обчислюе напругу по запросу, час обработки 15мс у кожного, тобто часова рiзниця мiж зняттям показання з iнвертора десь 30мс - згiдно 50 Гц змiнки, це як раз протилежна сторона перiоду, втiм це не важливо бо цi пульсацii зглажуються кондьором.

5. I що ж я бачу.
На входi потужнiсть: 448 Вт.
На виходi потужнiсть: 395 Вт.
Рiзниця в 53 вати - в принципi терпимо, хоча в цьому випадку власне споживання iнвертора - 1860 грн в рiк (можу поспорити, рахувальники окупностi цього не враховують).
Але дещо цiкавiше ось це - показометр iнвертора видае, тадам, 282 Вт.

Думаю: нi, неможливо, моя система бреше, пiдрубаю ватметр перед моiм еталонним нагрiвачем - все одно 395 Вт реальних, 282-288 iнверторних.

Iнвертор - 6 кВт Daxtromn Victor, тобто стандартний.

Цiкаво, це лише в мене така дичина, чи справдi е привiд не довiряти китайчатинi?

Для коректного вимірювання потужностей в колах змінного струму треба враховувати зсув фази між напругою та струмом. Просте вимірюваня окремо напруги та струму дозволить вирахувати тільки так звану Apparent Power. Це векторна сума активної та реактивної потужностей. До речі інвертори вміють віддавати по Модбасу і Active Power, і Apparent Power. Ви яку вичитуєте?
Стосовно показометрів. Так, це проблема у бюджетних китайців. Напруги міряють більш-менш коректно, а з датчиками струму прям біда-біда при малих струмах. Особливо на DC.

власне споживання iнвертора - 1860 грн в рiк (можу поспорити, рахувальники окупностi цього не враховують).
А навіщо? Якщо ставити повноцінну сонячну систему з панелями, а не просто пережити "темні часи", то самоспоживання інвертора нівелюється панелями в ясні пори року, в мене це з початку березня по кінець жовтня - зовсім без мережі. А щодо справжності показань, то статистика в інверторі майже співпадає з показами лічильника на вході мережі. А що там на виході яке споживання, то вже третє питання...

Для коректного вимірювання потужностей в колах змінного струму треба враховувати зсув фази між напругою та струмом. Просте вимірюваня окремо напруги та струму дозволить вирахувати тільки так звану Apparent Power. Це векторна сума активної та реактивної потужностей. До речі інвертори вміють віддавати по Модбасу і Active Power, і Apparent Power. Ви яку вичитуєте?
Ну человек же подключил обогреватель, чисто активная нагрузка. Откуда тут реактивная составляющая?

Ну человек же подключил обогреватель, чисто активная нагрузка. Откуда тут реактивная составляющая?
Як я зрозумів, окремий нагрівач був тільки під час калібровки в п.2. А далі вже вимірювання йшло просто навантаження домашньої мережі.

самоспоживання інвертора нівелюється панелями в ясні пори року,
Не тільки.
Я зараз веду статистику для своєї системи за допомогою зовнішніх ватметрів. Так от з квітня по вересень повністю сидів відключений від мережі. В жовтні з мережі було взято 66% споживання. В листопаді 87%. Самий паганий місяць це грудень. На зараз з мережі взято десь 105% від загального споживання будинка. Але якщо прогноз підтвердиться і буде ще пару сонячних днів, то і в грудні можу вийти на ~100%. Тобто з панелями буде майже повна компенсація втрат власного споживання інвертора та втрат при перезаряжанні батарей.

Останнє редагування:
На зараз з мережі взято десь 105% від загального споживання будинка.
тобто + 5% на батареї

то і в грудні можу вийти на ~100%.
тобто все споживання будинку взято з мережі
тоді як це розуміти?
буде майже повна компенсація втрат власного споживання інвертора та втрат при перезаряжанні батарей.

тобто + 5% на батареї

тобто все споживання будинку взято з мережі
тоді як це розуміти?
Все дуже просто. Енергометри стоять на вході з мережі і на виході інверторів. Я зараз заряджаюсь вночі і вдень сиджу на батареях. Якщо сонце є, то вдень відповідно сиджу на сонці. Далі просто ділю показники енергометра з мережі на суму показників двох енергометрів на виході інверторів. Якби панелей не було, то мабуть там виходило би біля 1.2 (120%). А так трохи сонця все ж таки йде в залік, його в грудні приблизно вистачає щоб покрити втрати перетворень енергії.

Останнє редагування:
а, я зрозумів повна компенсація не всього споживання а тільки споживання інвертора та втрат на перезаряджання
а то вже подумав що в Вас якась чарівна система що в грудні компенсує все споживання :oops:

Стосовно показометрів. Так, це проблема у бюджетних китайців. Напруги міряють більш-менш коректно, а з датчиками струму прям біда-біда при малих струмах. Особливо на DC.
1) есть реактивка а есть активная мощность
2) устройство ТС это нечто среднее (больше в сторону активной)
3) инвертор показывает активную (по умолчанию)
клик на кнопке и он может показать полную (VA т.е. вольт-ампер)
При этом надо смотреть на PF который гуляет (какая ща нагрузка?)

Пример(фото сейчас)
1) ввод в дом со столба

1766685798150.png

2) на инверторе режим Ватты
1766685833546.png

3) режим ВА
1766685849892.png

4) выход с инвертора (счетчик-показометр) D52
1766685879200.png

показания прыгают чуть (нагрузка дома гуляет плюс минус)

Из сети 620Вт (рубеж полагаю полную показывает)
Инвертор показывает 352Вт или 516ВА
D52 показывает 361Вт (при PF 0.8) выходит 450Вт
Разница примерно 170Вт (инвертор пусть 50Вт) куда остальное - дурной у меня инвертор. Жрёт на тепло. Если Солнце-Инвертор-Акб-Дом то ничего лишнего не жрет. А в работе из сети оно тупо жрёт в себя.
При этом до D52 (слева на фото) видно 225В*1,9А=427ВА.
Так что, надо брать эталон (поверенный прибор) и делать замер чтобы понять кто брешет) т.к. через ВА можно точнее считать. Но разнится очень, хотя, пусть КПД инвертора 80% в данный момент (по спеке от 90+%), выходит 412ВА, ближе к правде.

PS А что меня бесит так это то что в режиме байпас (есть сеть) оно жрёть и жрёть. А так не жалуюсь.

Останнє редагування:
Насправді в режимі байпасу порахувати власне споживання інвертора досить проста задача. Щоб не гадати що показують всі ті показометри-ватметри, треба рахувати через активну енергію. На вході її вже рахує дтековський лічильник. Потрібно поставити ще один на виході інвертора. БУшний на ОЛХ можна навіть за 100грн купити. А потім порівняти їх показники за якийсь час.

я не парюсь, я ділю на 0.83, оскільки ККД моєї системи 83%.
Відповідно купівля з мережі = 2.60 грн замість 2.16.

Мда уж. Какая-то печальная статистика у меня вырисовалась.

За вчера, 29 декабря, до инвертора было принято 9.4 кВт, инвертором было отдано 6.1 кВт (6.0 по инвертору). Электричества не было 4.5 часа. Солнечные панели были присыпаны снегом, ими можно пренебречь, система в режиме SUB ИБП.

Да, возможно измерялка не считает реактивную мощность, возможно она не точна в показаниях, хотя я считаю погрешность для Апельсины+i2c-ADS1115 в 100 Вт за сутки приемлемой.

Однако навешанные на один и тот же провод две измерялки показывали одинаковые значения, значит вышло действительно в полтора раза меньше, чем зашло.

Хорошо, допустим 53 Вт своего потребления * 24 часа = 1.2 кВт.
На зарядку судя по логам инвертора ушло 0.9 кВт.

А еще 1.2 кВт куда могли деться? :mad:

И еще, это уже с логов самого инвертора (я их раньше не смотрел, было не интересно): с батареи было потреблено 578 Вт. Причем именно тогда, когда не было электричества - с 12 по 15 дня.

Но на батарею ушло 913 Вт с сети и 102 Вт от солнца - 1015 Вт. Львиная доля заряда от сети, 796 Вт - в 15 дня, оно и понятно - электричество дали. Остальное - по 5-15 Вт на протяжении всех суток.

Получается в сухом остатке, что батарея всасывает в себя в два раза больше мощности, чем отдает?!

Останнє редагування:
Мда уж. Какая-то печальная статистика у меня вырисовалась.

За вчера, 29 декабря, до инвертора было принято 9.4 кВт, инвертором было отдано 6.1 кВт (6.0 по инвертору). Электричества не было 4.5 часа. Солнечные панели были присыпаны снегом, ими можно пренебречь, система в режиме SUB ИБП.

Да, возможно измерялка не считает реактивную мощность, возможно она не точна в показаниях, хотя я считаю погрешность для Апельсины+i2c-ADS1115 в 100 Вт за сутки приемлемой.

Однако навешанные на один и тот же провод две измерялки показывали одинаковые значения, значит вышло действительно в полтора раза меньше, чем зашло.

Хорошо, допустим 53 Вт своего потребления * 24 часа = 1.2 кВт.
На зарядку судя по логам инвертора ушло 0.9 кВт.

А еще 1.2 кВт куда могли деться? :mad:

И еще, это уже с логов самого инвертора (я их раньше не смотрел, было не интересно): с батареи было потреблено 578 Вт. Причем именно тогда, когда не было электричества - с 12 по 15 дня.

Но на батарею ушло 913 Вт с сети и 102 Вт от солнца - 1015 Вт. Львиная доля заряда от сети, 796 Вт - в 15 дня, оно и понятно - электричество дали. Остальное - по 5-15 Вт на протяжении всех суток.

Получается в сухом остатке, что батарея всасывает в себя в два раза больше мощности, чем отдает?!
У Вас тут суцільна каша. Все вимірюєте у Ватах. І потужність, і енергію.
Якщо для Вас це не принципово, то не дивно що і результати такі. Нема фундаментальності у підході. Як правильно міряти я вже писав.
Стосовно батареї. Щоб по ній дивитися баланс на коротких інтервалах потрібно враховувати скільки було, скільки зайшло, скільки вийшло і скільки залишилось. На довгих інтервалах припустимо міряти тільки скільки зайшло і вийшло. І точно не треба для цього використовувати сенсори інвертора, сенсори БМС набагато точніші. Із власного досвіду. В Home Assistant є така вкладка "Енергія". Там наглядно рахуються всі баланси. Для батареї в мене використовуються там саме сенсори БМС. Для минулого місяця маю такий баланс: зайшло 215kWh, вийшло 209кWh.

Да, пользователь ntfs1984 написал так что и я не понял)
То лишнее, что жрется (как многие думают) это плата за скорость перехода на АКБ.
Пишу так потому что уверен (не разбирался в схемотехнике гибридов) но мне очевидно, чтобы успеть перейти на акб за 10(20)мс - не более а 10мс это ровно полупериод сетевого, надо чтобы DC/AC постоянно работал. странно что жреть много как по мне.
Если бы не работал - то в момент пропадания сетевого микроконтроллер подал бы команду на запуск DC/AC однако, входные (возможно) и выходное (точно) ёмкостя разряжены (плюс индуктивности конечно же). Время на инициализацию всего явно превышало бы эти 20мс, как итог, при переходе на акб моргнет не только лампочка (у меня моргает, LED что с неё взять, там емкость до 10мкф) но и телек, и холодильник и вообще всё.

Для справки, если есть сеть и акб (панелей нет) то в режиме OSO с акб тянется примерно 1.5А и не просто так.

Якщо для Вас це не принципово, то не дивно що і результати такі. Нема фундаментальності у підході. Як правильно міряти я вже писав.
Стосовно батареї. Щоб по ній дивитися баланс на коротких інтервалах потрібно враховувати скільки було, скільки зайшло, скільки вийшло і скільки залишилось. На довгих інтервалах припустимо міряти тільки скільки зайшло і вийшло. І точно не треба для цього використовувати сенсори інвертора, сенсори БМС набагато точніші. Із власного досвіду. В Home Assistant є така вкладка "Енергія". Там наглядно рахуються всі баланси. Для батареї в мене використовуються там саме сенсори БМС. Для минулого місяця маю такий баланс: зайшло 215kWh, вийшло 209кWh.

На самом деле не имеет значения в каких именно единицах я измеряю, хоть в попугаях - важно то, что метрика одинаковая. Да, считаю я активную мощность - среднее значение мгновенных произведений напряжения и тока, U*I как и положено. Ну и в инверторе само собой мониторю активную мощность, а не полную.

Меня интересуют не абсолютные числа, а разница между входом и выходом. Будет это 1000 единиц против 500, или 2000 единиц против 1000 - в моем случае не столь важно. Равно как и не важно, ватты это или вольт-амперы.

Собственно для этого я откалибровал датчики при помощи стендовой нереактивной нагрузки и заводского прибора так, чтобы они показывали одинаковое значение на одной и той же нагрузке. Так что к измерению у меня вопросов нет.

Насчет батареи вы частично правы, только у меня BMS глупые, поэтому максимум что я могу видеть - это Battery Voltage и Charge Current \ Discharge Current в инверторе, от них и отталкиваюсь.

Да, пользователь ntfs1984 написал так что и я не понял)
То лишнее, что жрется (как многие думают) это плата за скорость перехода на АКБ.
Пишу так потому что уверен (не разбирался в схемотехнике гибридов) но мне очевидно, чтобы успеть перейти на акб за 10(20)мс - не более а 10мс это ровно полупериод сетевого, надо чтобы DC/AC постоянно работал. странно что жреть много как по мне.
Если бы не работал - то в момент пропадания сетевого микроконтроллер подал бы команду на запуск DC/AC однако, входные (возможно) и выходное (точно) ёмкостя разряжены (плюс индуктивности конечно же). Время на инициализацию всего явно превышало бы эти 20мс, как итог, при переходе на акб моргнет не только лампочка (у меня моргает, LED что с неё взять, там емкость до 10мкф) но и телек, и холодильник и вообще всё.

Для справки, если есть сеть и акб (панелей нет) то в режиме OSO с акб тянется примерно 1.5А и не просто так.

Окей, постараюсь понятнее:

Поставил два датчика активной мощности на 220В перед инвертором, и на 220В после инвертора.
В инвертор вошло 9.4 кВт, из инвертора вышло 6.1 кВт. Разница в полтора раза. Ищу куда пропали остальные 3.3 кВт :)

Инвертор потребляет 53 Вт плюс минус на свои нужды. Даже когда нет нагрузки. По любому доступному измерительному прибору - хоть ваттметру, хоть амперметру. Но этим объясняется лишь 1.2 кВт из пропавших 3.3 кВт. Осталось 2.2 необъяснимо утерянных кВт.

Электричества не было 4.5 часа за сутки, за это время из батареи ушло 0.57 кВт. Чтобы их вернуть в аккум, пусть с учетом КПД понадобится 0.7 кВт. Солнцем пока пренебрежем.

Полтора киловатта куда-то необъяснимо исчезли. Ищу - вкуда.

У потужності і енергії метрикі різні. Енергія це інтеграл від потужності.
Тепер стосовно того, що Ви вимірюєте. У Вас там у вимірювачах стоїть конденсатор, який усереднює на досить великому інтервалі, і Ви ніяк не вимірюєте зсув фаз. Тому Ви вимірюєте не активну потужність, а саме повну потужність. А в інверторах на вході стоять конденсатори фільтрів, тому по входу вони можуть споживати реактивну потужність. Ось прямо зараз сходив подивився в себе на Аторчі, який стоїть перед інверторами. Інвертори зараз в режимі SBU. Аторч показує напругу 222В, струм 0.15А, активну потужність 3.22Вт. Тобто повна потужність по входу 222*0.15=33,3Вт. Різниця в 10 разів! В інших режимах інвертор мабуть може споживати ще більшу реактивну потужність. Міряйте нормальними пристроями і баланс зійдеться.
В инвертор вошло 9.4 кВт, из инвертора вышло 6.1 кВт.
Якщо в Ваш інвертор "ввійде" 9,4кВт, то він сгорить. Якщо Ви маєте на увазі енергію, то вона вимірюється в кілоВатгодинах.

В инвертор вошло 9.4 кВт, из инвертора вышло 6.1 кВт. Разница в полтора раза. Ищу куда пропали остальные 3.3 кВт :)
Мы гадаем и вы гадаете)
1) за какой период вы потратили 9.4кВт ?
2) характер нагрузки за этот период?
3) какой PF в среднем ?
4) почему вы не берете в расчет домовой счетчик ?

Апельсины+i2c-ADS1115 в 100 Вт сами разработали или как ? схему в студию.

Варика два, либо вы жарите яичницу на инверторе) либо неправильно считаете. Сами подумайте, 3.3кВт в нагрев это и без пирометра было бы заметно.

Электричества не было 4.5 часа за сутки, за это время из батареи ушло 0.57 кВт. Чтобы их вернуть в аккум, пусть с учетом КПД понадобится 0.7 кВт. Солнцем пока пренебрежем.
КПД чего ? марса?) я вот про что
1767099847717.png
по вашим прикидкам это 50%+, откуда??? КПД зарядного 90%+ плюс потери на заряд (читай скриншот).
Уберите снег и тогда вы больше запутаетесь) :)

Назад
Угорі