FAQ Огляд інверторів Deye - Загальна тема

Можливо, а може всеж ПЗ інвертора. Проблема дуже проста насправді, інвертор одночасно намагається керувати по V, та по SOC. Зараз ми поставили SOC 98% в розкладі, батарея статична, але при цьому нема ані балансування, ані калібровки батарей. Після першого ж розряду окремі батареї розбігаються по SOC до 10%. Ще варіант - в розкладі SOC 100%, але дісчарж = 0. При цьому торохи ковбасить, але не так агресивно і більш рівномірно по батареях. Але це все костилі.
А в вас керування за замовчуванням, чи Use batt V? Бо бачу, що батареї теж розряджаються в static

В мене вдома щось схоже, енергії з великим запасом, тому стоять дуже лайтові налаштування 3.34 флоат, 3.365 булк на комірку. При цьому воно бовтається десь в районі 80-90 SOC. Інколи для балансування піднімаю до 3.45 на комірку

В мене вдома щось схоже, енергії з великим запасом, тому стоять дуже лайтові налаштування 3.4 флоат, 3.365 булк на комірку. При цьому воно бовтається десь в районі 80-90 SOC. Інколи для балансування піднімаю до 3.45 на комірку
Я використовую щоденно. з 100% до 40-50% Повністю перейшов на нічний тариф, планую наступні 20-30 років в такому режимі тримати.
Балансую повільним заряджанням протягом 8 годин щоночі.
Щодня економія в 14 грн на електроенергії, або 5000 грн в рік. Окупиться через 11 років. без панелей. Або 6 років з сонячними панелями. Якшо ціна світла зросте з 4.32, то окупиться в рази швидше

Пару питань по Deye SUN-20K-SG05LP3-EU-SM2.

На підключення батареї є 2 плюси, 2 мінуси (відповідно 2 двополюсні автомати). Тобто можна двома окремими кабелями підключити 2 пачки батарей. А на якому етапі вони паралеляться? Одразу за автоматами? Чи на кожну "пачку" окрема силова електроніка заряду/розряду, що працюють синхронно? Питаю щоб розуміти наскільки доцільно обидва "плюси" (і відповідно обидва "мінуси") замкнути на зовнішній шині і чи є в цьому сенс.

Окремої електроники нема, там в інверторі ці входи запаралелені шиною . Це зроблено так, щоб можно було зайти на кожні два контакта суммарно більшим січенням. Бо бажано хочаб 150 мм2 мати, якщо бажаєте прокачувати 400А а в піках до 800А

В моєму випадку важливо, наприклад, щоб струм заряду обмежувався, бо в приміщенні прохолодно, десь 12С
Вибачте що втручаюся з питанням не по темі розмови, але...

Але 12 градусів на комірках це вважається низькою температурою та потребує обмеження струму заряду? Я міркував, що якісь обмеження струму потрібно забезпечувати при температурах близьких до нуля або ниже нуля.

Просто в мене зараз 13.6 гр. на комірках і я нічого не обмежую, заряджаю до 0.5С. І до +2...3 градусів температури і не збирався щось обмежувати. В інеті пишуть "Заряджайте від 0 до +45 гр., при температурі нижче нуля, краще не заряджати".

Я помилявся і обмеження потрібні даже при плюсових температурах? Надайте плс посилання на якусь інформацію з цього питання, може графіки або таблиці залежності струму заряду від температури. Тому що я не зустрічав нічого подібного.

Вибачте що втручаюся з питанням не по темі розмови, але...

Але 12 градусів на комірках це вважається низькою температурою та потребує обмеження струму заряду? Я міркував, що якісь обмеження струму потрібно забезпечувати при температурах близьких до нуля або ниже нуля.

Просто в мене зараз 13.6 гр. на комірках і я нічого не обмежую, заряджаю до 0.5С. І до +2...3 градусів температури і не збирався щось обмежувати. В інеті пишуть "Заряджайте від 0 до +45 гр., при температурі нижче нуля, краще не заряджати".

Я помилявся і обмеження потрібні даже при плюсових температурах? Надайте плс посилання на якусь інформацію з цього питання, може графіки або таблиці залежності струму заряду від температури. Тому що я не зустрічав нічого подібного.

для lifepo4 при температурах від 0 до 5 градусів бажано давати на заряд 0.1 - 0.15 С. При +12 я би не заморочувався та давав би 0.5С

Останнє редагування:
Добрий день,
заблукав у трьох соснах, та потребую допомоги у питанні підключення Deye по RS-485/Modbus.

Вихідні дані:
- трифазний гібридний Deye SUN-50K-SG01HP3-EU-BM4
-- ПЗ інвертора : HMI: Ver 2001-C030, Main: 3103-1066-1E08
-- wi-fi адаптер вставлений у інвертор, але не налагоджений, жодного разу до мережі wi-fi не підключався
- сонячні панелі - відсутні
- високовольтна збірка із 12 батарей Deye BOS-GM5.1, які підключені до
- BMS Deye HVB750V/100A-EU

Параметри батареї, виставлені на інверторі:
- Batt Mode - Lithium
- Lithium mode - 00

deye_modb_0.jpg

BMS підключена до порту BMS1 інвертора.
Інвертор батарею бачить і нормально із нею працює.

Намагаюсь підключатись до порту RS485.

- кабель зроблений відповідно до мануалу:
deye_modb_4.jpg

- RJ45 пін 7 -> RS-485A,
- RJ45 пін 8 -> RS-485B.

deye_modb_2.jpg
- адаптер USB <-> RS-485 - робочій
- параметри порта 9600/8/N/1 (згідно п.2.1 опису Modbus протоколу Deye)
- тестове ПЗ - "TERMITE [Modbus RTU Terminal]", нормально працює із цим адаптером при підключенні інших (не Deye) RS-485 пристроїв з такими самими параметрами порта.

На будь-які намагання прочитати по Modbus адресах з 0 до 17, функцією 0х3, вміст регістрів 00 та 01
- жодної відповіді з боку інвертора.
deye_modb_55.jpg
Приклад читання із порта RS485:
- для Modbus адрес 00-03
- функцією 0х3
- починаючи з регистру з адресою 00
- значення двох регістрів
- CRC у режимах:
-- перші 4 спроби- молодший-старший байт
-- останні 4 спроби -старший-молодший байт.

Що робив:
- перевірив кабель - дзвониться нормально
- підключався, по черзі, спочатку на 7,8 потім на 1,2 піни RJ-45
- міняв місцями контакти RS-485A/RS-485B
- змінював порядок формування CRC : молодший/старший байт, на старший/молодший байт
Результату - нуль.

У зв`язку з цим питання:
1 Чи можливо взагалі для цього інвертора отримувати з порту RS485 інформацію про стан інвертора (за яких умов)?

2 Чи потрібно якимось чином активувати порт RS485 інвертора (де/яким чином це робиться)?

3 Як визначити адресу інвертора, як підлеглого пристрою Modbus на шині порта RS485?

В описі протоколу Deye (як і в описі протоколу Modbus взагалі) зазначено, що перший байт будь-якої команди, яку треба посилати на інвертор, має відповідати адресі інвертора, як підлеглого пристрою на шині Modbus.
Але жодних згадок про те - де/як/звідки цю адресу можна дізнатись, або встановити в доступних мені мануалах на інвертор, знайти не зміг....
deye_modb_3.jpg

Ну..., єдине, що цю адресу можна дізнатись прочитавши функцією 0х03 вміст регістру 0х01 інвертора.
Але щоб прочитати цей вміст, треба ВЖЕ знати таку адресу...
deye_modb_65.jpg

І останнє,
4 Хтось знає що не будь про dip перемикач на платі для підключення інформаційних кабелів (перше фото), навіщо він?

Хтось знає що не будь про dip перемикач на платі для підключення інформаційних кабелів (перше фото), навіщо він?
То термінатор на кінець лінії зв'язку
DIP switch: Parallel communicaon resistor
If the number of inverters in the parallel system
is less than or equal to 6, all inverter’s DIP
switch (1&2) need be ON posion.
If the number of inverters in parallel system
exceeds 6, the main 6pcs inverter’s DIP switch
needs to be ON posion. And the other
inverter DIP switch (1&2) needs to be OFF posion.

• Like
Реакції: p37t

Вкладення

• GhTemp.jpg
    GhTemp.jpg
    80,7 Кб · Перегляди: 11
Маю SUN-12K LP3 недавно причепив його до Home Assistant по modbus
1 Чи можливо взагалі для цього інвертора отримувати з порту RS485 інформацію про стан інвертора (за яких умов)?
в мене на платі той порт підписаний "ModeBUS" але в інструкції розпіновка RS485 як і у вас

2 Чи потрібно якимось чином активувати порт RS485 інвертора (де/яким чином це робиться)?
мабуть, ні

3 Як визначити адресу інвертора, як підлеглого пристрою Modbus на шині порта RS485?
в меню Advanced Functions на другій чи третій сторінці поле Modbus SN
як правило там 0 або 1

4 Хтось знає що не будь про dip перемикач на платі для підключення інформаційних кабелів (перше фото), навіщо він?
тут можу помилятись, десь зустрічав, що це адреса пристрою при паралельному їх підключенні

• Like
Реакції: p37t
ні на в меню Advanced Functions на другій чи третій сторінці поле Modbus SN
як правило там 0 або 1
Так, я це бачив, навіть спробував вручну замінити 00 на 02.
Але це нічого не змінило.

За адресою 02 відповіді від інвертора на порту RS485 у мене немає.
(У спойлеру із тестами TERMITE мого поста вище)

Можу зробити припущення, що Modbas адреса в меню Advanced Function стосується питання паралельного підключення інверторів через порти Parallel1/Parallel2 (для завдання унікальної Modbus адреси кожного інвертора, серед тих, які мають працювати разом).
Але до порта RS485, воно, схоже, відношення не має.

А через який адаптер та порт на SUN-12K LP3 ви підключили його до Home Assistant ?
- Modbus SN -> USB -> HA
- Modbus SN -> ESPHome-> WI-FI -> HA
чи, може у якийсь інший спосіб ?

Можливо можна буде спробувати пошукати якусь інформацію з цього приводу (номер порта) у конфігураційному файлі для НА цього адаптера...

Так, я це бачив, навіть спробував вручну замінити 00 на 02.
Але це нічого не змінило.

За адресою 02 відповіді від інвертора на порту RS485 у мене немає.
(У спойлеру із тестами TERMITE мого поста вище)

Можу зробити припущення, що Modbas адреса в меню Advanced Function стосується питання паралельного підключення інверторів через порти Parallel1/Parallel2 (для завдання унікальної Modbus адреси кожного інвертора, серед тих, які мають працювати разом).
Але до порта RS485, воно, схоже, відношення не має.
Ні, до лічильника назвали Meter-485. На тому порті Deye буде поводитися як Master, мабуть
Я підключав саме в "ModeBUS"
Порти підписані як на фото:
1736281837842.png

А через який адаптер та порт на SUN-12K LP3 ви підключили його до Home Assistant ?
- Modbus SN -> USB -> HA
- Modbus SN -> ESPHome-> WI-FI -> HA
чи, може у якийсь інший спосіб ?
друге.
Схемотехнічно - як в проекті ось тут: https://github.com/klatremis/esphome-for-deye
тільки ESP взяв маленький С3, конвертор як там і намальовано (ось він на аліекспрес: item/1005005348367554.html). живлення взяв з самого інвертора (в нього там є 12 вольт на тій сірій колодці)

Можливо можна буде спробувати пошукати якусь інформацію з цього приводу (номер порта) у конфігураційному файлі для НА цього адаптера...
в НА інтегровано через ESPHome, там в конфіг файлі написано:
modbus_controller:
- id: ${modbus_controller_id}
address: 0x0
modbus_id: modbus1

у всіх той "address" 1, а в мене в інверторі було 0. Три вечори ковиряв, міняв ESP контролери і UART-RS485 конвертори поки не знайшов в меню інвертора.

Можливо Дея хоче RS-485 з землею? В мене в конверторі було, то я всі три з'єднував.

Останнє редагування:
Назад
Угорі