Зараз в ніч зарядка до 100%, після 7ї розрядка до 20%. На цьому все, батарейка сама себе окупить, колись, в майбутньому, можливо )))
Заряджаєте у ніч... Від мережі? Або у вас вітряк? Якщо від мережі (то ви сплачуєте за електроенергію), декілька фактів для роздумів. Думаю це буде цікаво всім, у кого лише інвертор + АКБ, без панелей або вітряків.
1. Хтось спостерігав, співвідношення енергії, яку АКБ віддає-бере при розряді-заряді? Цифри будь яка програма моніторингу пише, щось типу "Daily scharge/discharge energy". У мене наприклад при розряді від 100% до 90% АКБ віддає біля 1.2 кіловат-часа. А при заряді від 90% до 100% АКБ бере 3-3.1 кіловат-часа. Тобто якщо кожного дня розряджати АКБ а потім заряджати до 100% від мережі, будуть суттєві втрати за які прийдеться сплачувати гроші. Коли заряджаєте АКБ від сонця, на це начхати. А від мережі... Куди йде ця ризниця? Я так розумію, процес заряду має не 100% ККД, комірки при заряді нагріваються на декілька градусів... АКБ не маленький, прогріті його на пару градусів - це багатенько Ватт потрібно.
2. Пропозиція забити на деградацію АКБ та тримати АКБ завжди на 100% також має "свої втрати". Це також буде камінь в огород тих, хто пропонує не морочити яйця з 3.4 - 3.45В на комірку і завжди заряджати АКБ до 3.6-3.65В. Поспостерігайте, скільки ваш повністю (до 100%) заряджений АКБ бере кВт на добу. Якщо тримаєте АКБ при 3.3-3.32В на комірку - то десь 0.1-0.15 кіловат-часа. Якщо тримаєте АКБ при 3.45В на комірку вже буде 0.3-0.5 на добу. А якщо при 3.6В, то до кіловата на добу доходити може. Куди ця енергія уходить? Так комірки після припинення заряду самостійно повертаються на "плато" зарядно-розрядної характеристики, це 3.3В на комірку. Хочете щоб було не 3.3 а більше на комірках - давайте їм на це енергію! І чим більше напруга 100% заряду - тим більше енергії.
Вот така справа. Якщо у вас є панелі або вітряки, все вище написане вам не цікаво.
Але якщо ви "працюєте від мережі" і хочете щоб встановивши інвертор + АКБ рахунки від ДТЕК вас не дуже дивували... оптимальним буде тримати АКБ значну частину часу біля 3.3-3.32В на комірку і лише інколи (в залежності від частоти розряду АКБ) заряджати АКБ до 100% для скидання лічильника SOC та балансування. На зараз, коли відключень немає я заряджаю до 100% раз на пару тижнів, коли напруга на комірках досягає 3.3В або нижче. Якщо будуть відключення, то прийдеться заряджати до 100% частіше. Нажаль робити це приходиться в ручному режимі (змінюючи налаштування % заряду), тому що інвертор не має розкладу на тиждень або місяць. А дуже хотилося б цей процес автоматизувати...