Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

Там не дуже видно, але мені здається, що Ви невірно розпаяли роз'єм DB9. На схемі показано підключення до роз'єму RJ45. А далі передбачалося, що буде використаний штатний кабель даталогера. Якщо Ви викинули той кабель, то контакти будуть інші ніж на схемі.
Схема кабеля даталогера така

DB9_____________RJ45
2 TX_________1 RX
3 RX_________2 TX
9 +12V______4 +12V
5 GND_______8 GND

Тобто на DB9 мають бути задіяні 2 та 3 контакти. А по фото здається що підключені 1 та 2.

Останнє редагування:
Так, запаяні 1 та 2. Спробую зробити так як Ви написали. Дякую.

Там не дуже видно, але мені здається, що Ви невірно розпаяли роз'єм DB9. На схемі показано підключення до роз'єму RJ45. А далі передбачалося, що буде використаний штатний кабель даталогера. Якщо Ви викинули той кабель, то контакти будуть інші ніж на схемі.
Схема кабеля даталогера така

DB9_____________RJ45
2 TX_________1 RX
3 RX_________2 TX
9 +12V______4 +12V
5 GND_______8 GND

Тобто на DB9 мають бути задіяні 2 та 3 контакти. А по фото здається що підключені 1 та 2.
У мене цього кабеля не було, даталогер підключається прямо до інвертора easun11 кВт. Спробував перепаяти на 2 та 3, всеодно не працює...(

У мене цього кабеля не було, даталогер підключається прямо до інвертора easun11 кВт. Спробував перепаяти на 2 та 3, всеодно не працює...(
Ну там крім цих контактів і живлення потрібно правильно підключити на роз'ємі DB9. Завтра намалюю...

Для підключення даталогера прямо в DB9 схема буде така DB9_8103.jpg

Для підключення даталогера прямо в DB9 схема буде така Переглянути вкладення 8826
Дякую! Все запрацювало, але я підозрюю що воно працювало і раніше, просто вампір постійно обмінюється даними, а даталогер раз в 5 хв, здається...) от і виходить що лампочки мигають на конверторі раз на 5 хв, а я чекав що буде так як з вампіром (постійний обмін)... Як то кажуть " вік живи - вік навчайся..." Ще раз дякую за допомогу!

Доброго дня. Виникла проблема несумісності інтеграції в НА на ESP32 та SolarVampir. Інвертор Luxpover SNA6000. До порта даталогера підключено роутер YR-8103 на перший порт. На другий порт підключено ESP32, на третій SolarVampir. Якщо ввімкнуто тільки ESP32, то працює без зауважень.
Коли вмикається живлення SolarVampir, то після 3х - 5ти запросів працювати починає тільки він, пакети на інвертор від ESP32 йдуть (дивився осцилографом), але інвертор не відповідае. Коли вимикаємо живлення SolarVampir то після 3х - 5ти запросів від ESP32 інвертор починає знову відповідати.
SolarVampir в парі з рідним даталогером нормально працюють.
Підозрюю, що десь проблема в коді ESP32. Код писав чат джпт. Швидкість на роутері та ESP32 - 19200. Буду вдячний,
якщо вкажете на помилку.
Лог з ESP32 коли нема обміну:
[21:00:57.467][D][modbus_controller:039]: Modbus command to device=1 register=0x62 no response received - removed from send queue
[21:01:01.174][D][modbus_controller:039]: Modbus command to device=1 register=0x04 no response received - removed from send queue
[21:01:02.477][D][modbus_controller:039]: Modbus command to device=1 register=0x62 no response received - removed from send queue
[21:01:06.170][D][modbus_controller:039]: Modbus command to device=1 register=0x04 no response received - removed from send queue
[21:01:07.467][D][modbus_controller:039]: Modbus command to device=1 register=0x62 no response received - removed from send queue

Кусок коду ESP 32
esphome:
name: esphome-web-4c483c
friendly_name: ESPHome Web 4c483c
min_version: 2025.9.0
name_add_mac_suffix: false

esp32:
variant: esp32
framework:
type: esp-idf

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:

# Allow Over-The-Air updates
ota:
- platform: esphome

wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password

substitutions:
name: luxpower
device_description: "SNA6000"
tx_pin: GPIO1
rx_pin: GPIO3

uart:
- id: uart_0
baud_rate: 19200
parity: NONE
stop_bits: 1
tx_pin: ${tx_pin}
rx_pin: ${rx_pin}
#rx_buffer_size: 512

modbus:
- id: modbus0
uart_id: uart_0
send_wait_time: 250ms
flow_control_pin: GPIO21

modbus_controller:
- id: dev3
address: 0x01
modbus_id: modbus0
command_throttle: 250ms
update_interval: 35s

#time:
# - platform: sntp
# id: sntp_time
# timezone: Europe/Kyiv

sensor:

# Напруга АКБ
- platform: modbus_controller
modbus_controller_id: dev3
name: "${name} Напруга АКБ"
address: 4
register_type: read
value_type: S_WORD
unit_of_measurement: "V"
device_class: voltage
state_class: measurement
accuracy_decimals: 1
filters:
- multiply: 0.1

# Струм АКБ
- platform: modbus_controller
modbus_controller_id: dev3
name: "${name} Струм АКБ"
address: 98
register_type: read
value_type: S_WORD
unit_of_measurement: "A"
device_class: current
state_class: measurement
accuracy_decimals: 1
filters:
- multiply: 0.1

Останнє редагування:
Тут наступна проблема. Люкс може працювати з двома наборами команд. Умовно кажучи звичайний модбас, і специфічний люксовський. Чат жпт знає тільки звичайний. А штатний даталогер працює з люксовським. Так от Люкс починає відповідати по іншому протоколу тільки з великою затримкою. Тому для сумісної роботи з даталогером Вампір теж працює з люксовським протоколом. Тому і Вам потрібно переробити під той протокол. Завтра скину файл з тим протоколом.

Ось фірмовий протокол для Люкса. Відмінність в тому, що в запиті та відповіді присутній серійник інвертора. Але я не дуже впевнений, що таку структуру можна реалізувати засобами ESPHome. До того ж ESPHome вичітує регістри по одному, а це помітно збільшує трафік.
Як варіант, можете завантажити в Вампіра прошивку 2.28. Там він спілкується з Люксом ще по класичному Модбасу. По ідеї має ужитися з ЕСП.

Вкладення

• Modbus protocols updated on 2025.03.05.pdf
    581,4 Кб · Перегляди: 2
Дякую. Попробую щось зробити. Заміна прошивки в Вампіра на 2.28 також підходить, поскільки даталогер не використовую. В мене він нової версії з прошивкою 3.01, де трафік шифрований. Порта 8000 нема. З інтеграцією НА не працює.

Доброго дня! @Karl підскажіть, KWS-303L with RS485 не розглядався в якості ватметра чи він не підходить? Чи можливо є список які перевірені що працюють.

Буду готувати батькам на весну підключення бойлера, то розглядаю версію саме через ватметр так як я там буваю рідно, і налаштовувати/підлаштовусати сильно можливості немає.
Для такої ситуації ніби такий варіант оптимальний, тим паче бойлер виведений в щиток.

Доброго дня! @Karl підскажіть, KWS-303L with RS485 не розглядався в якості ватметра чи він не підходить? Чи можливо є список які перевірені що працюють.

Буду готувати батькам на весну підключення бойлера, то розглядаю версію саме через ватметр так як я там буваю рідно, і налаштовувати/підлаштовусати сильно можливості немає.
Для такої ситуації ніби такий варіант оптимальний, тим паче бойлер виведений в щиток.
Вампіру потрібен bidirectional ватметр. Причому не будь- який, а який вміє міряти саме потужність в двох напрямках. Бо деякі такі прилади вміють міряти тільки енергію в двох напрямках. Поки я знайшов два варіанти з бюджетних: TAC1100 та CM7646. З небюджетних ще є різні Chint та Eastron. Поки Вампір їх не підтримує.

Підскажіть хто в темі: річ про Вампіра і додаток в телефоні. Чарез деякий час Вампір відключається від додатка самостійно і щоб його підєднати знову потрібно перегрузити (обезточити) Вампіра і тоді він знову підєднується. В мене два Вампіра і обидва діють однаково. Раніше обидва Вампіри були заживлені від виносного блоку живлення і перегружати їх було відносно просто. Зараз я поміняв один із інверторів і підключив Вампіра до RS 232 і живлення теж з інвертора. Тепер перегружати його стало важче, кожен раз потрібо відключати від інвертора. Можливо є якісь ліки до цієї хвороби?

Підскажіть хто в темі: річ про Вампіра і додаток в телефоні. Чарез деякий час Вампір відключається від додатка самостійно і щоб його підєднати знову потрібно перегрузити (обезточити) Вампіра і тоді він знову підєднується. В мене два Вампіра і обидва діють однаково. Раніше обидва Вампіри були заживлені від виносного блоку живлення і перегружати їх було відносно просто. Зараз я поміняв один із інверторів і підключив Вампіра до RS 232 і живлення теж з інвертора. Тепер перегружати його стало важче, кожен раз потрібо відключати від інвертора. Можливо є якісь ліки до цієї хвороби?
А пропадають як - смартфон взагалі не бачить їнього блютуза і потрібно перепідключати саме блютуз? Чи блютуз видно, але застосунок не хоче конектитись?

А пропадають як - смартфон взагалі не бачить їнього блютуза і потрібно перепідключати саме блютуз? Чи блютуз видно, але застосунок не хоче конектитись?
Вибачте, не зовсім зрозумів як я маю бачити блютуз. Отже після довшої перерви заходжу в додаток, бачу що всі графи пусті, нажимаю BT conect програма пробує підключитися і їй це не вдається, я перегружаю (обзточую на секунду)Вампіра, знову нажимаю BT conect і все загружається. Вибачте за непрофесійність.

Зрозуміло. А пробували закрити застосунок і знову зайти?

Поки нема ідей. Ви використовуєте під це діло свій свій "звичайний" телефон, чи біля Вампірів лежить постійно якийсь старенький, який постійно на зв'язку з одним з них?

Назад
Угорі