Дякую за добре слово на мою адресу!
Насамперед хочу запевнити Вас, що я ще не є професіоналом та можу(і обов'язково це роблю частіше ніж хотілося б) помилятися та закликаю
перевіряти кожну тезу.
Живучи в окупації під "домашнім арештом", позитивним моментом є те, що є більше вільного часу, тож можна вчитися чомусь новому(коли є доступ до інтернету). Три місяці тому я маже нічого не знав про акуми, автономні/гібридні інвертори і інші суміжні теми. А три роки тому взагалі про СЕС. Але сталося так, що рашисти змусили набувати нових навичок та знань. Дуже багато інфо, що я транслюю, є на цьому форумі і за навності вільного часу та бажання кожен може знайти купу корисної інфомації. Айті галузь стрімко розвивається частково завдячуючи тому, що люди бескорисно діляться знаннями та в редультаті взаємозбагачуються та швидше ростуть професійно. Як казав мій знайомий: "коли я щось комусь пояснюю, то, здається, і сам починаю це розуміти"
Насправді вийшло так, що спілкуючись з Вами, я знайшов деякі помилки в своїх розрахунках придбати інвертор Powmr 3.6 кВт.
От дідько, виявилося, що я вже майже купив
гібридний інвертор, хоча мені потрібен саме
автономний . Ліниві китайці не заморочувалися та просто скопіювали інструкцію для атономних інверторів для 3.2, додавши один пункт про додаткове налаштування обмеження генерації в мережу та ще трохи дрібничок. Натомість потрібно було змінити назву приладу та опис його функціоналу(на початку мануалу), на схемах показати рух струму від/до мережи(по аналогії з акумами) тощо. А я, лінивий, прочитав тільки мануал для 3.2 кВт та коли переглядав 3.6 кВт, то ввівся в оману, що це таж сама автономка, бо інструкція здалася ідентичною, хіба тільки покращений дизайн
Ви врятували мене від халепи
Ліричний відступ завершився нарешті і переходимо до справи!
2. Стосовно байпасу
1.5/2.4/3.2 кВт:
ст. 19: пункт 23 пояснює налаштування ввімкнення/вимкнення можливості байпаса.
ст. 12: індикатор байпаса ввімкнено/вимкнено
ст. 23-24:
chapter
5.6 Operating Mode Description
пояснює логіку поведінки інвертора в залежності від налаштувань, зокрема ситуації з байпасом
В інструкції до 3.6/6.2 кВт така ж(продивився разів 5, але сонний) логіка, але трохи гірше показано на картинках.
Також про байпас додатково читав десь
можлино, на сайтах з описом інверторів.
Стосовно захисного вимкнення при перевантаженні
1.5/2.4/3.2 сторінка
29 Overload protection
3.6/6.2 сторінка
31
Параметри часових інтервалів різняться.
3. Про місце "вклинення" інвертора.
Тут треба ще перевірити інфо. Я не робив такого і маю тільки
сиру теоретичну версію. Викладу на форумі своє бачення схеми та, сподіваюся, хтось підтвердить або спростує/покритикує/відкорегує та наштовхне на правильний шлях
4. Корегування розрахунку перерізу провідника
Якщо навантаження
4 кВт, то для
4 послідовних акумів(
по 12 В) треба брати в розрахунок напругу
48 В.
4000 Вт / 48 В = 84 А.
Насправді більше, бо ККД інвертора, реактивність навантаження, температура, ступінь заряду акумів і багато інших факторів.
Припустимо, що
100 А. А ще запас принаймні
30%.
Гугліть калькулятор перерізу провідника та порахуйте який переріз треба для струму
130 А, довжиною провідника .. м та напругою постійного струму
48 В.
5. Акуми
Ну про акуми літієві я маже нічого не писав. Надав мануали для інверторів тільки. Додам ще один мануал - українською, не зважаючи, що там є деякі косячні моменти
Дійсно, китайці досить багато інфо надають, та і в інеті повно джерел.
----------------------------------
1. Так, Ви маєте рацію,
я помилився! Це дійсно
гібридний інвертор(
3.6-6.2 кВт). Дякую!
ON-GRID = Мережевий (працює тільки коли доступна мережа)
OFF-GRID = Автономний (живить навантаження та має акуми)
GRID-TIE = Гібридний(працює як автономний та надлишки штовхає в мережу, якщо доступна, інакше тільки в режимі автономного)
Китайці в описах буває таку фігню пишуть. Просіть документацію та уважно читайте
2. Що таке “сірчані аккуми”, які ви часто згадуєте? Свинцево-кислотні?
Саме так. Бо кислота сірчана
Це
AGM, GEL та інші.
3. "Хочу такий ватметр"
Я теж хочу таку магічну паличку "все в одному"! Але досі ще не знайшов
Із того, що я знайшов, щоб перекрити всі перечислені вимоги, то треба кілька приладів.
Зі сторони
змінного струму: ватметр із живленням 220 В. Показує напругу, струм, миттєву потужність та має лічильник сумарної кількості Вт*год(а другий ще і частоту, активне-реактивне(power factor) навантаження тощо). Я його "поселив" у колодці подовжувача.
або
Замовив собі ще і готовий розетковий отакий:
або
.
Зі сторони
постійного струму, щоб вимірювати ємність акуму, напругу та струм хочу отакий поставити (можливо через шунт):
Або отакий(і напругу акумів покаже 0-60 В, і струм 0-200 А):
або
Це перекриє практично всі згадані Вами потреби. Якщо хочете ще і струмові лещата, то я замовив(вони ще в дорозі) собі отакі(за $29, вони можуть міряти ще і
постійний струм і напругу):
Міряти опір, то мультиметр... а якщо вн.опір акумів, то можна спец прилад за $40.
Шукайте за
ключовими словами або
картинками(є така фіча) на аліекспресі що подобається
4, 5. Панелі в похмуру погоду "відпочивають".
Тому і рекомендують мати ще і Гєну на підстраховку ))
Вам вирішувати та жити з цим вибором.
6. Панелі.
На
40 кв.м. даху можна поставити
6-7 кВт панелей, якщо з додатковою конструкцією, то більше.
Для такої кількості панелей за умови, що вони навіть усі на південь, то вистачить інвертора
5.5(або навіть 4.2) кВт, але різниця в ціні невелика, тож
6.2 кВт вибір є обгрунтованим.
1 кВт панелей за рік згенерує приблизно
1200 кВт*год енергії.
7 кВт = ~8400 кВт*год/рік.
Якщо ваше споживання
600 кВт*год/місяць, то
за рік це
7200 кВт*год.
За Зеленим тарифом за рік Ви отримаєте тоді
8400 - 7200 = 1200 кВт*год, або
4800 грн/рік...
7. Мито.
Я прочитав нові закони "одним оком та по діагоналі" та більш ретельно перелік товарів, що підпадають під його дію.
Так от хороша новина в тому, що там є
акумулятори(зокрема літієві), а от
інвертор - це не точно.
Розрахувати розмір мита можна так:
Від
вартісті товару(вартість доставки не враховується) віднімається еквівалент
150 Євро. Та від цієї різниці береться
30%. Це і є розмір мита, але можливо ще стягнуть(
~$70 - не знаю скільки зараз) за послуги митного брокера, якщо продавець не вкладе
лист-інвойс, в якому буде вказана
ціна товару. Тож вимагайте в продавця вкласти в посилку ще й всі необхідні документи, щоб було менше проблем. Зазвичай, ця послуга вже врахована в вартісті товару.
Майте на увазі ще таке:
Якщо Ви ставите
гібридний інвертор, то маєте ставити ще і захист(погугліть) між інвертором та "стовпом", [бажано] сонячний кабель(
$1/метр), плюс усілякі дрібнички - автомати, запобіжники тощо. Та оформити ЗТ. Якщо лічильник "не вміє" розрізняти напрямок струму(ви споживаете чи штовхаєте в мережу), то або встановлювати двонаправлений або вимкнути в налаштуваннях інвертора генерацію в мережу. Бо інакше та енергія, що була залита в меежу від вас, буде додаватися до споживання ))
Ще хочу зауважити важливий момент:
при виборі інвертора з акумами слід враховувати те, що для акумів "безболісним" є
тривалий струм розряду не більше
0.2 С, короткочасний(кілька хвилин)
до 0.5 С, і миттєвий(до 3 секунд) аж
5-10 С. Перевищення цих параметрір не критичне одразу, але трохи(або суттєво при значному перевищенні)
зменшує ресурс акумів.
Тобто на кожен кіловат тривалої миттєвої потужності бажано мати 5 кВА*год максимальної ємності акумів.
Наприклад, якщо працює бойлер
1 кВт, то струм розряду акумів при
24 В буде
1000 / 24 = 42 А
Виходить, це має складати не більше ніж
0.2 С, тобто ємність при
24 В має бути
С = 42 / 0.2 = 210 А*годин.
Це так
рекомендують, щоб
не перевантажувати акуми. Але це дофіга як дорого виходить...
При тривалому навантаженні
3 кВт виходить так, що батарея повинна мати "жирок" аж
15 кВт*год (при
24 В це
10050 А*год, а при
48 В це
5025 А*год).
На жаль, я не знайшов в налаштуваннях інвертора
Powmr пункту, що обмежує струм
розряду(тільки зарядний струм). Може Ви знайдете і ткнете мене
Саме зараз я розмірковую як це обійти. Як варіант розглядаю встановлення реле обмеження навантаження(або струму). Логіка така, що коли навантаження перевищує, наприклад, 1 кВт, то реле перемикає на живлення від мережі, щоб не заганяти акуми в могилу. Тобто по суті те ж саме, що робить інвертор при перевантаженні, але значно раніше, бо інвертор не знає, що мене жаба душила поставити достатньо акумів, та буде розряджати акуми занадто швидко.
Ще як варіант, можна бойлер та електродуховку підвісити на окрему лінію живленя в обхід інвертора.
Так, коли будуть працювати сонячні панелі, то це може покращить ситуацію, але коли сонця не видно, то акуми страждатимуть все одно.
Фух, нарешті...
якщо ти, старанний читаче, дочитав до цьго місця і не заснув, то жму Вашу лапку