Без BMS і CAN напряму до Інвертора - Батарея 16s 314 Ah

У мене 24в 3квт инвертор. Він так працює. Тому тут багато варіантів та інверторів та налаштувань
ні, він так не працює, фізика так працює, він задає лише напругу, а I вже сам по собі знижується

бо не треба балансувати на 3.5
Тобто твоя теорія балансування працює до 3.4? А можна математичне обгрунтування чому саме 3.4 а не 3.41?)

буде знижуватися струм
Опа, ше один інвертор знижує струм.
Він не написав що інвертор знижує, він сам по собі знижується через I=Uінвертора-Uзбірки/Rзбірки тому що Uінвертора статичне а U збірки росте через поглинання енергії.

крізь першу більший крізь другу менший бо різниця потенціалів U на другій менша.
це все динамічні, а не статичні величини і з часом спадають.
на графіках залежність струму від часу. Вісь X - час вісь Y струм
Струм буде однаковий при послідовному з'єднані. Немеліть дурниць.
Ви с законом Ома задурили собі голову та забули про залежність потужності від струму та напруги, а далі вже йде таке поняття як ємність. Вона вимірюється у ампергодинах або у ваттгодинах.
Ви валите все до купи та тільки через закон Ома.
Вчіть щось більше продвинуте ніж фізика за 7-й класс. Ну хоча б у 8-й класс сходіть. Там як раз починають вивчати потужність.

Останнє редагування:
  • Like
Реакції: toyo
Внутрішній опір комірки змінюється в залежності від soc.
Мені ліньки зараз міряти на збірці. Що було під рукою : 18650 li ion.

Коли Soc збільшується, внутрішній опір зменшується - це балансуючий фактор в послідовній збірці. Завдяки цьому є ефект самобалансування.
Росте soc в одній , зменшується опір , вимушує інші з більшим опіром заряджатися і так далі підтягують одна іншу.
Звісно є рамки та умови
Залежність опіру від SOC складніше.
Але і це некоректне вимірювання, тому що змінним струмом на заряд/розряд

Вкладення

• Screenshot_2024-12-31-18-28-16-897_com.google.android.apps.docs.editors.sheets-edit.jpg
    Screenshot_2024-12-31-18-28-16-897_com.google.android.apps.docs.editors.sheets-edit.jpg
    257,2 Кб · Перегляди: 9
Останнє редагування:
Напруга на більш розряджених менша. По мірі зарядки вони всі синхронізуються. шо за дитячі питання
Дайте мені 16 комірок з різними напругами, через 20 годин я вам ідеально синхронізовану батарею з похибкою 0.001 вольт видам.
Припустимо, що перша комірка розряджена (1 % soc) та має малий внутрішній опір на зарядку, а інші 15 "заряджені до 3,4 та пройшли стадію абсорбції" ( 100% soc в Вашому вимірі) та мають великий внутрішній опір на зарядку.
Після того, як на збірку подати струм 10А на зарядку, перша комірка почне заряджатися і напруга на ній буде близько 3в. На інших комірках напруга почне різко зростати, їх внутрішній опір на зарядку буде також різко зростати ( стадія додаткової абсорбції 3,4в -3,45в, яку Ви вже спостерігати) при цьому умова про струм 10А на зарядку зберігається.
На заряджених комірках напруга буде продовжувати підвищуватися 3,55в ....3,65в ..4,0 в на комірку .....
В таких умовах поки перша заряджається інші підуть в стадію руйнування.
Змоделюйте сітуацію коли перша 100% SOC , інші 1% soc. Або одна комірка втратила ємність.

Це приклад критичного дисбалансу коли ні зарядити ані розрядити нормально неможливо. Різний SOC .
І тут збірка без балансира стає в тупік

Останнє редагування:
Коли Soc збільшується, внутрішній опір зменшується - це балансуючий фактор в послідовній збірці. Завдяки цьому є ефект самобалансування по напрузі
Росте soc в одній , зменшується опір , вимушує інші з більшим опіром заряджатися і так далі підтягують одна іншу.
Звісно є рамки та умови
Тут я заплутався . Спочатку думав про опір, який можна швидко заміряти за допомогою battery tester , але це некоректне вимірювання і не має сенсу.
Внутрішній опір треба вимірювати окремо на зарядку і розрядку.

Яскравий випадок дисбалансу SOC та роль балансира

Останнє редагування:
3 дні тестування самобалансування. День 1 — 54,4 В, дрейфери більш помітні. День 2 — 54,3 В, менше дрейферів, більш стабільна крива. День 3 — 54,2 В, майже немає дрейферів, графік майже ідеальна лінія.
uub.JPGd2.JPG

d3.JPG
Щоб повністю усунути дрейфери та досягти балансу, я можу або збільшити час заряджання, або зменшити напругу. Це дуже делікатний процес.
У моєму 8-годинному вікні зарядки ~54,2 В — це ідеальна напруга для балансування/зарядки.

Я вважаю акумулятор на 314 А·год зарядженим на 100%, як тільки крива зарядного струму досягає 1 А, що становить 0,03% ємності на годину або 99,9% загального рівня заряду (SOC).

Щодня я досягаю ~100% SOC із ідеально збалансованим акумулятором.

В ідеальній комірці на 100% SOC струм заряджання мав би стати 0 А.
Але в реальності:
1,3 А струм заряджання протягом декількох годин . Це досить великий струм. Скоріше за все цей струм йде вже не на заряд комірок , а на руйнування.
Сумніваюся, що за 2 години зі струмом 1,3А комірка отримала плюс 2,6 Ампер*години заряд

Вкладення

• IMG_20250103_113611.jpg
    IMG_20250103_113611.jpg
    183,4 Кб · Перегляди: 3
Останнє редагування:
Ось тут мабуть бмс запобігла зайвому заряджанню(чи то руйнуванню)

Вкладення

• IMG_20250103_115850.jpg
    IMG_20250103_115850.jpg
    50 Кб · Перегляди: 3
Останнє редагування:
Назад
Угорі