Це все я розумію. В мене в бойлері є додатково тен на 2.2 кВт проте час нагрівання ним 6 годин (бойлер на 250 літрів). Думаю, коли є сонечко - то норм.
Можна котел зменшити програмно до 6 кВт і таким чином гріти воду.
А взимку буду використовувати котел вночі та може частково догрівати воду теном з запасу акб.
Я ще буду дивитись по панелям, можливо втисну більше. Проте не бачу сенсу, адже загальну картину воно не змінить.
Загалом це все розумне навантаження, ділюсь власним досвідом по порядку складності реалізації:
1. Підєднання котла перед інвертором і за рахунок функції Zero Export to CT домішувати туди всю енергію сонця, яку в даний момент отримуєте
2. Потрібен смартфон, і потужне(і) wifi реле на 32-64А, для систем tuya/Ewelink/і т.п. Встановлюєте програму IFTTT, налаштовуєте сценарій, якщо на вулиці сонячно, то увімкнути тепловий насос/ходолильник/водонагрівач/тен/рушникосушку, все що захочете, можна не привязуватись саме до нагрівання води
3. Smart load на максималках (саме таке рішення зробив собі). Потрібно Home Assistant і wifi реле. піднімаєте Home Assistant, зараз в ютубі повно відео на цю тему, в тому числі україномовних. Додаєте в нього всі ваші реле, wifi модуль інвертора, встановлюте
Forecast.Solar, це додаток, який надає прогноз виробітки енергії вашими сонячними полями на 1год, на 12год, на сьогодні, на завтра, типу як прогноз погоди.
Додаєте туди автоматизації. Собі додав таке:
- У
23:30 Якщо на завтра проноз виробітки <6квт - увімкнути водонагрівач по нічному тарифу
- Якщо прогноз виробітки на найближчу годину >2квт - увімкнути водонагрівач
- Якщо (прогноз виробітки на зараз - поточна виробітка) >= 500w (тобто є запас) і на вулиці нижче 15°C - увімкнути рушникосушкуҐ
- Якщо споживання з акумулятора або мережі > 1квт - вимкнути водонагрівач на 30хв
Загалом набагато більше, повязані із кондиціонером, поливом(скважиною), великою морозильною камерою і т.п. Це описав як приклад