А як відпрацює інвертор?
А у вас реально можуть збігтися всі ці умови з кутом панелей, потужністю, температурою і відсутністю хмар? Опишіть свою систему, якщо хочете розширену відповідь. Крім цього не знаю чим для МППТ трекера буде оптимально мати максимальну напругу. Наскільки мені відома робота трекера, то оптимальна 350В. Китайці можливо і знають про якийсь захист, але у схемах трекерів, які я бачив в інтернеті, такого немає. Можливо попросіть в них схему і подивимося на цей захист

Останнє редагування:
Тому що під час близького розряду на дроти наводиться електромагнітний імпульс з кілоамперами у піку. А кілоампер навіть на ідеальному заземленні з опором у 1 Ом висадить на ньому кіловольт. І все, що сидить паралельно на цьому заземленні випустить чарівний білий дим.
Спірне питання, так як при такому близькому розряду буде наведення й на силові L N PE. Так шо окреме заземлення може зіграти поганий жарт. Всі проблеми з техникою (а мені довелося таке ремонтувати й не раз) виникають на різниці потенціалів. Тобто техніка не зламається, якщо на всіх (L N PE та зовнішніх підключеннях прибора) дротах буде однакові Х кВ напруги. Задача грозозахисту не тільки в перетоку заряду в землю, а ще й вирівнювання потенціалів (якраз на PE), щоб уникнути внутрішніх розрядів. І тут окреме заземлення якраз додає окремий ланцюг, зі своїм опіром, непов'язаний з іншими ланцюгами мережі, які входять до інвертора.
Ще подивився пару док на грозозахіст силових мереж (такіж самі варісторні, як на сонячні панелі ставлять, але на L N PE). Так от по схемам ніякого окремого заземлення нема.

А у вас реально можуть збігтися всі ці умови?
Два стрінга, один 430вт. 9шт 51.7в=465в холостого ходу. Інший 450вт 9 шт 52.99в 476в холостого, зараз при сонці вже видає 480в, але на дворі було +5, при -10 може перевищити допустимі норми.

Два стрінга, один 430вт. 9шт 51.7в=465в холостого ходу. Інший 450вт 9 шт 52.99в 476в холостого, зараз при сонці вже видає 480в, але на дворі було +5, при -10 може перевищити допустимі норми.
Дійсно на холостому може перевищити. Думаю на холостому не згорить нічого. А потужності великої не дасть, бо сонце низько.

Спірне питання, так як при такому близькому розряду буде наведення й на силові L N PE. Так шо окреме заземлення може зіграти поганий жарт. Всі проблеми з техникою (а мені довелося таке ремонтувати й не раз) виникають на різниці потенціалів. Тобто техніка не зламається, якщо на всіх (L N PE та зовнішніх підключеннях прибора) дротах буде однакові Х кВ напруги. Задача грозозахисту не тільки в перетоку заряду в землю, а ще й вирівнювання потенціалів (якраз на PE), щоб уникнути внутрішніх розрядів. І тут окреме заземлення якраз додає окремий ланцюг, зі своїм опіром, непов'язаний з іншими ланцюгами мережі, які входять до інвертора.
Ще подивився пару док на грозозахіст силових мереж (такіж самі варісторні, як на сонячні панелі ставлять, але на L N PE). Так от по схемам ніякого окремого заземлення нема.
У вас буде заземлена вся техніка в будинку і на ці корпуси попадає 1000000В. В них поряд з корпусом є L N. Ви впевнені, що між ними не буде різниці потенціалів достатньої для пробою.

А наведення на силові L N PE якраз при окремій землі, мають шанс бути приблизно одинаковими, чого явно не буде, якщо варістори відкриються на PE

У вас буде заземлена вся техніка в будинку і на ці корпуси попадає 1000000В. В них поряд з корпусом є L N. Ви впевнені, що між ними не буде різниці потенціалів достатньої для пробою.

А наведення на силові L N PE якраз при окремій землі, мають шанс бути приблизно одинаковими, чого явно не буде, якщо варістори відкриються на PE
Ви самі собі суперечите. З одного боку від сонячного дроту буде 1МВ, який проб'є на L або N, з іншого - "наведення на силові L N PE якраз при окремій землі, мають шанс бути приблизно одинаковими" (тут ще те питання, як окрема земля впливає на потенціал LNPE). Так якщо все однакове - нічого не проб'є. І в мене грозозахист є як на LNPE так і на сонце. На загальну землю. Тобто всі ланцюги при перенапрузі замикаються в одну точку і вирівнюються по потенціалу. Інша справа, що швидкість може бути різною, но тут я не можу ніяк вплинути.
До речі, якщо є грозозахист лише на сонце, то інвертор має великий шанс подохнути по потенціалу LN=>внутрішня схема=>сонячний вхід=>грозозахист=>земля (хоч окрема, хоч загальна)

Дуже дивна ситуація, must уходить в захист, а дорожча дея горить, так виходить?
Будь-який захист обмежений у своїх можливостях. Я би не ризикував та відстібнув по одній панелі.

Дуже дивна ситуація, must уходить в захист, а дорожча дея горить, так виходить?
Дивная ситуация когда конечный потребитель не хочет читать инструкцию и наклейку на инверторе где чёрным по белому написано: рабочий диапазон 150-425V и максимальный допустимый 500V. А оптимальное напряжение с наибольшим КПД вообще 370V.

Ви самі собі суперечите. З одного боку від сонячного дроту буде 1МВ, який проб'є на L або N, з іншого - "наведення на силові L N PE якраз при окремій землі, мають шанс бути приблизно одинаковими" (тут ще те питання, як окрема земля впливає на потенціал LNPE). Так якщо все однакове - нічого не проб'є. І в мене грозозахист є як на LNPE так і на сонце. На загальну землю. Тобто всі ланцюги при перенапрузі замикаються в одну точку і вирівнюються по потенціалу. Інша справа, що швидкість може бути різною, но тут я не можу ніяк вплинути.
До речі, якщо є грозозахист лише на сонце, то інвертор має великий шанс подохнути по потенціалу LN=>внутрішня схема=>сонячний вхід=>грозозахист=>земля (хоч окрема, хоч загальна)
Ми мабуть не розуміємо один одного. 1МВ через варістор втік на громовідвід (окрему землю) і в інвертор не поступив, це якщо повезло, що малоймовірно))). Окрема земля не вплине майже на наведення, бо йде окремим дротом подалі від LNPE, лише індуктивний імпульс. Для чого цей 1МВ пускати на PE не розумію і ризикувати виникненням дуги на LN в підключених пристроях.
"в мене грозозахист є як на LNPE так і на сонце" - такий захист спрацює, якщо 1МВ попаде одночасно в LNPE, а ще і буде з однаковим потенціалом, що майже неймовірно.
А щодо "LN=>внутрішня схема=>сонячний вхід=>грозозахист=>земля (хоч окрема, хоч загальна)" , то при попаданні блискавки поблизу в LN інвертор згорить і без грозозахисту, в першу чергу блок AC-DC від мережі. Тому не заперечую доцільності встановлення захисту і на LN, теж з варісторів на громовідвід. Хоча така ситуація менш ймовірна, бо електромережі як правило нижче дахів з панелями, а якщо панелі на землі не в чистому полі, то і грозозахист не дуже потрібний.

Всіх з наступаючим Різдвом!

Останнє редагування:
Дивная ситуация когда конечный потребитель не хочет читать инструкцию и наклейку на инверторе где чёрным по белому написано: рабочий диапазон 150-425V и максимальный допустимый 500V. А оптимальное напряжение с наибольшим КПД вообще 370V.
Процитувати напис з етикетки багато ума не потрібно. Було завдано конкретне питання, не маючи відповіді цитувати надписи, це якась така тактика щоб більше повідомлень написати?

Будь-який захист обмежений у своїх можливостях. Я би не ризикував та відстібнув по одній панелі.
Буде вимикатися сонце коли буде великий мінус, на дах не залізу щоб вимкнути. Дякую

, must уходить в захист,
Там у захист падає силова частина по перевищенню напруги з виходу сонячного контролера на вхід високої DC сторони. Тоб то 450 вольт. Але сам сонячний контролер не маэ ні якого захисту по перенапрузі та витримає не більшу напругу, ніж розраховано компонентами в самому сонячному контролері. А це по даташітам 650 вольт. Витримає чи ні вище обозначених виробником 500 вольт максимум? Я дуже не рекомендую перевіряти, бо в діапазоні під верх своєї напруги транзистори часто гинуть без попережденя. Навіть дуже оригинальні брендові.

Підтримка (Китай) каже, що захист є.
Не логічно питання риторичне. Зараз немає перевищення по вольтажу, а в -10 буде. Грозозахист питання окреме, мене цікавить саме перевищення по вольтажу, так як існує така вирогідність.
На Деє ще не тестував перевищення вольтажу, а от на Люксах інвертор просто виходив в помилку при перевищенні напруги по сонячному полю вище максимальної. При цьому інвертор продовжував працювати і живитися від мережі і показував напругу сонячного вище максимальної. Коли напруга знизилась, він взяв поле в роботу. Важливо додати, що перевищення було на декілька вольт.

вас буде заземлена вся техніка в будинку і на ці корпуси попадає 1000000В.
Заземлювальні пристрої електроустановок будівель і споруд
і заземлювальні пристрої для їх блискавкозахисту, як правило,
мають бути спільними. (ПУЕ п.п 1.7.59)

Заземлювальні пристрої електроустановок будівель і споруд
і заземлювальні пристрої для їх блискавкозахисту, як правило,
мають бути спільними. (ПУЕ п.п 1.7.59)
Там пише як правило...
Це для захисту від попадання блискавки в мережеві дроти. ПЗІП ставите після ввідного автомата на спільну землю.
Для зазисту від попадання блискавки в сонячну панель та дроти, що йдуть від неї в інвертор, а також високовольтні імпульси від влучання десь поряд, ці ПЗІП на мережевих дротах ніяк не захистять інвертор. В цьому випадку ПЗІП краще замикати на додаткову землю, щоб високовольтний імпульс не попадав в обладнання взагалі.
Але кожен сам собі електрик, то ж не маю жодних заперечень, бо так пише книжка))) Правда в книжці про мережі від стовпа, а не від панелей, і в книжці, вважається, що у вас прилади теж в цій же мережі, а не в окремій від інвертора ;)
Але нікого не хочу переконувати, просто рекомендую

• Like
Реакції: toyo
Назад
Угорі