Solar Vampire, оптимізатор роботи китайських інверторів

Нічого страшного не буде. Перший тестер LIP інвертора з Вампіром кілька разів туди-сюди дроти міняв під час експерементів. Саме по його результатам я опублікував ту схему кабеля. Взагалі в RS232 завжди є плутанина з контактами 2,3 для роз'єма DB9. В залежності від того ким себе позіціонує пристрій (термінал або модем) ці контакти міняються місцями по TX, RX ...
Перевірка така - у Вампіра ТХ сидить на 2 контакті RJ45. З боку інвертора на цьому контакті має бути біля 0В.
RX у Вампіра сидить на 1 контакті RJ45. З боку інвертора там має бути десь -6...-14В.
Дякую! Вже переробив, невдовзі випробую. Схоже, далі будуть ще питання, бо в питаннях портів, протоколів, обмінів даними... я на нулі. На все добре!

Нічого страшного не буде. Перший тестер LIP інвертора з Вампіром кілька разів туди-сюди дроти міняв під час експерементів. Саме по його результатам я опублікував ту схему кабеля. Взагалі в RS232 завжди є плутанина з контактами 2,3 для роз'єма DB9. В залежності від того ким себе позіціонує пристрій (термінал або модем) ці контакти міняються місцями по TX, RX ...
Перевірка така - у Вампіра ТХ сидить на 2 контакті RJ45. З боку інвертора на цьому контакті має бути біля 0В.
RX у Вампіра сидить на 1 контакті RJ45. З боку інвертора там має бути десь -6...-14В.
Доброго дня! Як вже писав вчора, поміняв місцями дроти, які були під'єднані на 2 і 3 піни DB9, вже сьогодні під'єднав до інвертора, виміряв напругу: чорний щуп мультиметра на 8 пін RJ45, а червоний на 1-й - напруга "-"13,9в, на 2-й -0в, на 14-й - "+"13,9 в. Після цього під'єднав до Вампіра, але на ньому жодної індикації не побачив, зайшов в додаток - теж все не активне. Перепідключив Вампіра до іншого інвертора - працює. Чи маєте варіанти, що з цим робити?

Доброго дня! Як вже писав вчора, поміняв місцями дроти, які були під'єднані на 2 і 3 піни DB9, вже сьогодні під'єднав до інвертора, виміряв напругу: чорний щуп мультиметра на 8 пін RJ45, а червоний на 1-й - напруга "-"13,9в, на 2-й -0в, на 14-й - "+"13,9 в. Після цього під'єднав до Вампіра, але на ньому жодної індикації не побачив, зайшов в додаток - теж все не активне. Перепідключив Вампіра до іншого інвертора - працює. Чи маєте варіанти, що з цим робити?
Інший інвертор це який?
Для LIP інверторів потрібно обрати протокол Anenji 4/6kW.

Власники Anenji 11kw з вбудованим віфі поділіться інфою який шлейф порбіно витягнути з плати та яка саме розпіновка того шлейфа?

Власники Anenji 11kw з вбудованим віфі поділіться інфою який шлейф порбіно витягнути з плати та яка саме розпіновка того шлейфа?
У Аненжі з вбудованим вайфаєм поки є одне робоче рішення - підключатися до RS485, який для батареї. А роботу з батарею налаштовувати по напругам.
До шлейфу теоретично теж можна підключитися, але там буде звичайний uart без гальванічної розв'язки. Не дай бог що, можна легко підсмалити основний процессор. Я не раджу туди лізти.
Я пробував хакнути підключення через вайфай. Поки не виходить, бо там жорстко прив'язано до китайських ІР. Локально не дає читати. Але може якось вдасться обдурити. Пізніше ще спробую поковиряти як буде вільний час...

• Like
Реакції: Karl
Дякую на моїй Деї, працює 485 на розьємі meter. Від чого залежить не знаю.
Так, дійсно трохи дивна ситуація з трифазними Деями. В іншого користувача такий самий інвертор віддає дані з роз'єму ModeBUS як вказано на схемі. Можливо це залежить від протоколу обміну з батареєю(CAN чи RS485) та від прошивки інвертора. Тому якщо Вампір не конектиться, то варто спробувати обидва ці роз'єми.

Знайдене ще одне рішення як підключати Вампіра до Anenji з вбудованим даталогером.

Нагадаю, перше рішення - підключатись до порта RS485, який для зв'язку з батареєю. Через конвертор RS232-RS485. Але при цьому цей порт вже не можна буде використовувати для батареї і інвертор буде потрібно налаштувати на роботу по напругам.

Тепер про друге рішення. З допомогою ChatGPT мені вдалося створити міст WiFi<->UART(RS232 або RS485) на ESP32. Тобто замість вбудованого даталогера ми знову отримуємо послідовний порт, до якого можна підключати Вампіра, Home Assistant або Solar Assistant.
Схема підключення
wifi_rs232_bridge.jpg

Як це працює. Спочатку потрібно створити точку доступа FAKE_CLOUD з паролем 12345678 та шифруванням WPA2, яка має вихід в інтернет. Якщо під це нема окремого девайса, то просто тимчасово поміняйте на своєму роутері ці налаштування на вказані. Далі відкриваємо SmartESS і налаштовуємо даталогер на цей SSID. І даємо сходити йому раз чи два на китайську хмару. Переконуємося, що дані з інвертора з'явилися в застосунку. Після цього вимикаємо цю точку доступа. На даталогері потухнуть світлодіоди Net та Srv.
Далі прошиваемо ЕСП. Файли прошивки в атачі. Потрібно під'єднати плату по USB до комп'ютера та подивитися під яким номером з'явився віртуальний СОМ порт. Далі редагуємо файл write_files.bat під цей порт. І запускаємо bat файл. Після прошивки ESP підніме точку доступу FAKE_CLOUD. Даталогер її побачить, засвітить спочатку Net, а потім Srv. І все, тепер з інвертором можна обмінюватись через UART ESP.

Зверніть увагу, що для китайської хмари інвертор тепер буде недоступний. Але тепер всю статистику можна збирати локально, наприклад на Home Assistant.
Цей спосіб був перевірений мною на новому Anenji 4кВт з вбудованим даталогером. Думаю, що має працювати і на інших з цієї лінійки. Але результат не гарантований і потребує перевірки. Бо наприклад зовнішній даталогер від старого Anenji сюди конектитись не захотів. Думаю в ньому задіяні інші хмарні сервери і інші порти, треба правити під них програму...
Якщо в когось цей спосіб спрацює, відпишіться в темі.

Вкладення

• bridge.zip
    7,6 Mб · Перегляди: 1
Доброго дня всім. Трохи почитав тут на форумі про даний девайс. І дуже маю настрій встановити). Але маю кілька питань.
Інвертор в мене такий srne. Я так розумію ще з таким ніхто не пробував бавитись з встановленням. Ну ок то будем розбиратись разом). Підєднувати хочу до бойлера. Бойлер звичайний з механічним регулюванням.
Отже таке питання.
Бойлер зараз підєднаний не через інвертор. Сам інвертор знаходиться поряд біля бойлера. Як зробити так щоб коли є сонце бойлер грівся від сонця а коли нема грівся таки не через інвертор?
По суті решта я вже думаю діло техніки і налаштувань.

Якщо десь щось недочитав, вибачайте і сильно не бийте а тицьніть носом як кота в миску

Вкладення

• IMG_6737.jpeg
    IMG_6737.jpeg
    1,7 Mб · Перегляди: 12
З якимись інверторами SRNE Вампіра точно юзають.
Стосовно доктрини використання бойлера є різні підходи. В принципі ваш інвертор досить потужний щоб безбоязно включити бойлер після інвертора на постоянку. Далі можете зробити по такій схемі як в мене. Рідний термостат бойлера ставимо на максимум. Далі додаємо зовнішній термостат з Алі і виставляємо його наприклад на 37градусів. Якщо температура стане менша, то реле термостата спращює і бойлер грітимиться від інвертора на 100% своєї потужності. Звідки інвертор братиме ту потужність - з байпасу, з батарей чи від сонця то вже як запрограмуєте інвертор і яка буде ситуція з відключеннями. Далі, паралельно контактам того реле підключається вихід SSR реле від Вампіра. Якщо вдень буде зайва енергія сонця, а термостат вже підігрів бойлер вище 37 градусів, то відкриється SSR рівно на стільки щоб відібрати тільки зайву енергію і бойлер буде грітися далі до 65-75градусів до спрацювання внутрішнього термостату. Тобто при такій схемі бойлер завжди буде прогрітий до 37градусів. А якщо є надлишки, то і більше.

З якимись інверторами SRNE Вампіра точно юзають.
Стосовно доктрини використання бойлера є різні підходи. В принципі ваш інвертор досить потужний щоб безбоязно включити бойлер після інвертора на постоянку. Далі можете зробити по такій схемі як в мене. Рідний термостат бойлера ставимо на максимум. Далі додаємо зовнішній термостат з Алі і виставляємо його наприклад на 37градусів. Якщо температура стане менша, то реле термостата спращює і бойлер грітимиться від інвертора на 100% своєї потужності. Звідки інвертор братиме ту потужність - з байпасу, з батарей чи від сонця то вже як запрограмуєте інвертор і яка буде ситуція з відключеннями. Далі, паралельно контактам того реле підключається вихід SSR реле від Вампіра. Якщо вдень буде зайва енергія сонця, а термостат вже підігрів бойлер вище 37 градусів, то відкриється SSR рівно на стільки щоб відібрати тільки зайву енергію і бойлер буде грітися далі до 65-75градусів до спрацювання внутрішнього термостату. Тобто при такій схемі бойлер завжди буде прогрітий до 37градусів. А якщо є надлишки, то і більше.
Тема цікава, робоча. Але в теперішньому сьогоденні мені чомусь нехочеться щоб бойлер при відключенні світла далі працював від батареї. Розумію, що фізично можна його відключити. Але це людський фактор. Та і на інверторі висить грубо чайник, мікрохвильовка, правлка , посудомийка. Ясно що щоб все це працювало одночасно має скластися купа обставин але всерівно як то кажуть палка і та може встрілити. Того думаю про схему щоб якось перемикалось. Можна автомат трохпозиційний. Але то також людський фактор. От думаю як би то діло автоматизувати.

В ідеалі добре мати в бойлері два незалежні ТЕНи. Один використовуєте як звичайно, а на другий саджаєте Вампіра і туди буде скидатися тільки надлишкове сонце. Це сильно спрощує систему. Трохи гірший варіант цієї доктрини - два бойлери, які включені по воді послідовно. Перший бойлер попереднього нагріву підключаємо до Вампіра. Є сонце, добре - підігріли там воду, нема то нема. Другий бойлер працює як звичайно. Якщо попередній бойлер добре розігрітий, то він не вмикатиметься.

Доброго всім дня ! Напевно сервак вампіра впав ((( Чи то тільки в мене ?

Всім привіт. wifi.solarvampire.net вже не працює, чи це лише в мене 502 Bad Gateway?
І чи можна додати можливість перемикання на диммер і назад через локальний доступ?

Падав, realrabbit вже підняв.

Тихої усім,питання слідуюче-чи можна підключити Вампір до однофазної Деї напряму замість логера?

Тихої усім,питання слідуюче-чи можна підключити Вампір до однофазної Деї напряму замість логера?
Так, можна. Вже були такі інсталяції у користувачів. Інформаційний протокол на тому роз'ємі той самий.

Просто Вампір я придбав,а про плату конвертації завтикав,а кортить спробувати вже,от і вирішив поки пожертвувати логером.

Назад
Угорі