Схема подключения солнечных панелей, расчет стринга солнечных батарей

Ви щось плутаєте. Rated PV Input Voltage (оптимальний вольтаж для найбільш ефективної роботи) не може бути в діапазоні. І для Вашого інвертора складає 370V (https://www.deyeinverter.com/deyein...eet_sun-3.6-8k-sg05lp1-eu-am2-p_241021_en.pdf). А MPPT Voltage Range в районі 150-425В - це вольтаж при якому інвертор буде працювати з панелями (ефективно/неефективно - але буде). Max. PV Input Voltage 500V - ЦЕ МАКСИМАЛЬНИЙ ВОЛЬТАЖ, ЯКИЙ Є КРИТИЧНИМ. Як на мене беріть STC панелей з поправочним коефіцієнтом на температуру при мінімально можливій у вашому регіоні і не перевищіть 500V. Якщо темп. коефіцієнт напруги (VOC)=-0,24 то ясного сонячного дня при -25 коефіцієнт буде 1,12 ((50*0,24)/100+1) + не зрозуміло якої потужності панелі. Я далеко не експерт, тому перепровірте моє судження.
Панелі вибирав на 440 Вт + Я такий же не експерт, але з того, що знаю - за ефективність роботи відповідає МППТ контролер, який підстроює ВАХ для найбільш ефективної в даний момент виробітки. Також вище писали що для розрахунків треба брати NOCT, бо STC - це лабораторні "ідеальні" умови. Але в будь якому разі дякую за відповідь.

Вітаю.буду радий за рекомендації та порадам.хочу поставити під зелений тариф сес на 30квт.
Є ділянка з будинком 24 сотки,Київська область. вже заведена потужність 30.5квт 380 вольт автомат 63а.до трансформатора по кабелю на стовбах 150-200 метрів.
Планую придбати:
Мережевий інвертор Deye SUN-30K-G04
Longi Solar LR7-72HTH-610M HPBC Hi-MO 6Max 44шт по 22 на стрінг зведені по 11штук паралельно 52.44вольт х 14.65а +11.7% температурний коефіцієнт.
кут нахилу панелей 38 градусів.наземна конструкція в 2 ряди.

чи все я правильно розрахував?)

Останнє редагування:
Вітаю.буду радий за рекомендації та порадам.хочу поставити під зелений тариф сес на 30квт.
Є ділянка з будинком 24 сотки,Київська область. вже заведена потужність 30.5квт 380 вольт автомат 63а.до трансформатора по кабелю на стовбах 150-200 метрів.
Планую придбати:
Мережевий інвертор Deye SUN-30K-G04
Longi Solar LR7-72HTH-610M HPBC Hi-MO 6Max 44шт по 22 на стрінг зведені по 11штук паралельно 52.44вольт х 14.65а +11.7% температурний коефіцієнт.
кут нахилу панелей 38 градусів.наземна конструкція в 2 ряди.

чи все я правильно розрахував?)
Якщо 12 панелей послідовно, то це
52,44 В х 12 = 630 В
працюватиме непогано, проте якщо є можливість, то набирати стрінг на 700-800 В, з урахуванням 20% на температуру, тоді напруга не перевищуватиме 1000 В. В описі інвертора вказано, що це в межах норми. Допускається навіть стрибки до 1100 В.
Якщо ставити 15 шт, то напруга ХХ складатиме 786 В.
В даташиті на панелі NOCT 42.14V - максимальна напруга при макс потужності.
42,14 х 15 = 630 В. Тобто буде максимальний ККД(для інвертора на вході 600 В то буде найкращий ККД). Це за сонячної погоди в неспекотний день. Зазвичай напруга ще нижча в більшості днів.

Якщо коротко, то собі я би в один стрінг ставив навіть 16 панелей, але якщо не собі, то рекомендую 15 :)

Якщо 12 панелей послідовно, то це
52,44 В х 12 = 630 В
працюватиме непогано, проте якщо є можливість, то набирати стрінг на 700-800 В, з урахуванням 20% на температуру, тоді напруга не перевищуватиме 1000 В. В описі інвертора вказано, що це в межах норми. Допускається навіть стрибки до 1100 В.
Якщо ставити 15 шт, то напруга ХХ складатиме 786 В.
В даташиті на панелі NOCT 42.14V - максимальна напруга при макс потужності.
42,14 х 15 = 630 В. Тобто буде максимальний ККД(для інвертора на вході 600 В то буде найкращий ККД). Це за сонячної погоди в неспекотний день. Зазвичай напруга ще нижча в більшості днів.

Якщо коротко, то собі я би в один стрінг ставив навіть 16 панелей, але якщо не собі, то рекомендую 15 :)
дякую,буду собі ставити.це мені потрібно 64 панелі,по 32 на стрінг і 16х16 послідовно-паралельно в одному стрінгу.вірно?)

Останнє редагування:
дякую,буду собі ставити.це мені потрібно 64 панелі,по 32 на стрінг і 16х16 паралельно в одному стрінгу.вірно?)
Я маю на увазі собі, щоб не виникло питань, що я порекомендую комусь щось, а інвертор згорів через високу напругу, та не отримати прокльонів мішок ))
Я на півдні(Херсонська обл) СЕС ставив, тож для наших зим температура не ниже -15 град.
Якщо іншим людям, для впевненості то рекомендую трохи із запасом.
Для Вашого випадку я би ставив по 15 шт і спав спокійніше.
Там два трекера і кожен по 40 А може прийняти, то так, це чотири стрінги по 15(16) панелей: по два стрінга паралельно на кожен трекер. По струму на кожен трекер:
12(13)А х 2 = 24(26)А < 40А взагалі без проблем.
Але для всії паралельних стрінги на одному трекері бажано створити однакові умови(в одній або паралельній площині, така ж тінь тощо). Аварій не буде, не критично, але працюватиме як найгірший із стрінгів, ККД буде трохи нижчим.
Якщо панелей не вистачає, щоб зробити "ідеальними", то всі "ідеальні" вішаються на один трекер паралельно(не перевищуючи струм допустимий), а "неідеальний стрінг", що лишився неповним або в непаралельній площині - на окремий трекер.

Можете поставити по 16 шт і спостерігати моніторити напругу. Найвища напруга може з'явитися в холодний зимовий день (-25 гр) опівдні коли панелі були холодні(хмарне небо) а потім різко сонце з'явилося. Хоча враховуючи кут 38град то це додатковий запас є. Якщо б кут був 50-60град, то напруга була б вищою.
Якщо брати 64 панели, а не 60 то ще й буде запасні на випадок пошкодження якоїсь панельки. Усяке буває, може за декілька років якась панель вийде з ладу, наприклад камінцем ворона розіб'є :) Таку саму панель вживану знайти практично нереально. Плюс те, що в кожним роком панелі деградують(1-2%) тож буде запас на перспективу.

Останнє редагування:
дякую,буду собі ставити.це мені потрібно 64 панелі,по 32 на стрінг і 16х16 послідовно-паралельно в одному стрінгу.вірно?)
стрінг - це ланцюжок послідовно з'єднаних панелей. Трекер - це вхід(пара+- або декілька паралельних пар) інвертора. Трекерів зазвичай більше одного.
15(16)+15(16) це два стрінги, що з'єднали паралельно для збільшення(подвоєння) струму. І це підключається на один із трекерів. Аналогічно і для другого.
15(16) панелей підлючаєте послідовно, це:
"+" наступної панелі до "-" попередної панелі. і так 15(16 панелей) набираєте. Крайні виводи незадіяні втикаєте на один із входів трекера.
Подивився картинку інвертора. Там два трекери(DC1 та DC2) і в кожного по три паралельних входи. Тобто Ви можете 4 стрінги підключати по два на трекер і по одному вільному входу ще лишиться.

Останнє редагування:
стрінг - це ланцюжок послідовно з'єднаних панелей. Трекер - це вхід(пара+- або декілька паралельних пар) інвертора. Трекерів зазвичай більше одного.
15(16)+15(16) це два стрінги, що з'єднали паралельно для збільшення(подвоєння) струму. І це підключається на один із трекерів. Аналогічно і для другого.
15(16) панелей підлючаєте послідовно, це:
"+" наступної панелі до "-" попередної панелі. і так 15(16 панелей) набираєте. Крайні виводи незадіяні втикаєте на один із входів трекера.
Подивився картинку інвертора. Там два трекери(DC1 та DC2) і в кожного по три паралельних входи. Тобто Ви можете 4 стрінги підключати по два на трекер і по одному вільному входу ще лишиться.
дякую за розлоге пояснення,якраз не розумів чи подвоється струм при підключенні двух стрінгів в один трекер.тепер ясно)
є ще одне питання.для панелей потрібно заземлення окреме?чи можна підключитись до заземлення будинку?

дякую за розлоге пояснення,якраз не розумів чи подвоється струм при підключенні двух стрінгів в один трекер.тепер ясно)
є ще одне питання.для панелей потрібно заземлення окреме?чи можна підключитись до заземлення будинку?
Рекомендовано панелі заземляти окремим(від інвертора або ж будинка) точковим заземленням. В ідеалі кожну панель(на панелях навіть зроблений отвір із маркуванням відповідним) треба з'єднати та вивести на заземлення. Можна і до заземлення будинку, але є якісь обмеження, не пам'ятаю точно яке, здається не більше 20м має бути довжина до заземлення.
Проте на практиці мало хто робить заземлення панелей. Бо морочно та й дороговато все це проводом(не менше 10мм2, здається) обійти. До речі, необхідно встановлючати(пошукайте інфо на форумі захист панелей) ще й УЗІП, плавкі запобіжники тощо. Всі питання які у Вас виникли(та ще виникнуть точно) вже неоднократно обговорювалися на форумі, тож шукайте: кнопка пошуку справа :)

Послідовне з'єднання:
росте напруга(треба скласти напруги кожної з панелей), струм без змін.

Паралельне з'єднання:
напруга без змін, росте струм. Сума всіх гілок, що сходяться в один вузол. Два стрінга, тобто два доданки по 12А кожен.

Панелі фізично можна уявити як просто батарейки. Наприклад, по 1.5 вольта. Дві батарейки поставити одна на одну вертикально послідовно(дупа верхньої ставиться на піпку нижньої) - напруга між їхніми незадіяними полюсами становитиме 1.5В х 2 = 3В.
Якщо поставити дві батарейки паралельно на стіл та з'єднати дупки, та піпки відповідно, то напруга незмінна(1.5В), а струм ця пара батарейок зможе видати вдвічі більший.

Вітаю) Підкажіть яка оптимальна кількість панелей на один стрінг на пд. потрібна для SUN-6K-SG03LP1-EU?
Я нарахував що можна 11шт максимум, напруга хх 498В при -25*)

Вкладення

• sun.png
    sun.png
    164,1 Кб · Перегляди: 9
Вітаю) Підкажіть яка оптимальна кількість панелей на один стрінг на пд. потрібна для SUN-6K-SG03LP1-EU?
Я нарахував що можна 11шт максимум, напруга хх 498В при -25*)
38,98 V * 11 = 429 V
429 V * 1.2 = 514 V > 500 V
Для спрощення розрахунку береться коеф 1.2, тобто 20% запас на температурну залежність напруги. Але якщо дивитися даташит на конкретні панелі та розрахувати різницю 25 град та найнижчої температури в вашому регіоні, то, ймовірно, можна зменшити цей коеф. Влінь вираховувати, тож беру 1.2. Припускаю, що Ви порахували саме так і розрахунок правильний. Я би не радив орієнтуватися на 500 В, бо це вже виходить за межі норми для інвертора. Для інвертора вказана верхня межа 450 В, тоді як 500 В то перестраховка.
38,98 V * 10 = 390 V
390 V * 1.2 = 468 V
450 V < 468 V < 500 V
Це вкладається в допустимі межі.
Я би ставив не більше 10 панелей.

Останнє редагування:
всім привіт. допоможіть не професіоналу по сонцю, но професіоналу в дуже суміжній роботі. що таке В\А\Вт і т.д. розумію чудово.
Ситуація:
1) Попросив знайомий поставити йому СЕС на склад, де в нього 5000-6000 кват в місяць на РЕМ бігає
2) Він собі самий привіз з Голандії інвертор дею 50кват високовольтну, 3 фази , 4 трекера по 2+2+2+2
тех.характеристики інвертора:
2.1) Max DC input V = 1000v
2.2) MPPT range = 150-850v
2.3) Full load DC voltage Range = 450-850v

3) також привіз 12 акумів по 5 кват + БМС, все то гарно в стійку змонтували, там все ок
4) також привіз 220 панелей 450ват\32,8в\13,71А (це на 2 склада)

Змонтували це все на криші ,яка гарно вигладає на ПД, кут криші не великий, градусів 20, змонтували наступним чином:
1) схема 4 ряди по 28 панелей, щоб вмістити 112 панелей, потужністю 50.4кват
2) зробили 8 стрінгів по 14 панелей, що є 14*32,8=459v , що по ідеї вписується по всіх характеристикам

Питання\проблема:
1) Сьогодні був гарний сонячний день, і на обід МАКСИМУМ що видавало це рівно 24.7кват, що є рівно половина!
2) на сайті деї передивився всі зведені данні, ніби і вольтаж 465в був , но струм не більше 13,8а...таке враження, що трекер не паралелить нормально стірнги і не додає їх струм....або десь щось не доналаштував або нада піднімати вольтаж або ще щось інше...
1738007794636.png

Чому підозрюю, що щось не добре:
1) В мене вдома китайський інвертор 10кват
2) 1-й стрінг 9 панелей на 580 ват, що є 5220 ват, но вугол криші 43 градуса - на Пд-Сх
3) 2-й стрінг 9 панелей на 580 ват, що є 5220 ват, но вугол криші 43 градуса - на Пд-Зх

Сьогодні в цей самий час мій Пд-Сх видавав 3,8 кват, що є 3,8*100/5,2=73% проти вищеописаного обєкту, де видавало рівно 50%
1738007916897.png

Нада практикантів, щоб зрозуміти де проблема)))

Думаєте все діло в куті?

всім привіт. допоможіть не професіоналу по сонцю, но професіоналу в дуже суміжній роботі. що таке В\А\Вт і т.д. розумію чудово.
Ситуація:
1) Попросив знайомий поставити йому СЕС на склад, де в нього 5000-6000 кват в місяць на РЕМ бігає
2) Він собі самий привіз з Голандії інвертор дею 50кват високовольтну, 3 фази , 4 трекера по 2+2+2+2
тех.характеристики інвертора:
2.1) Max DC input V = 1000v
2.2) MPPT range = 150-850v
2.3) Full load DC voltage Range = 450-850v

3) також привіз 12 акумів по 5 кват + БМС, все то гарно в стійку змонтували, там все ок
4) також привіз 220 панелей 450ват\32,8в\13,71А (це на 2 склада)

Змонтували це все на криші ,яка гарно вигладає на ПД, кут криші не великий, градусів 20, змонтували наступним чином:
1) схема 4 ряди по 28 панелей, щоб вмістити 112 панелей, потужністю 50.4кват
2) зробили 8 стрінгів по 14 панелей, що є 14*32,8=459v , що по ідеї вписується по всіх характеристикам

Питання\проблема:
1) Сьогодні був гарний сонячний день, і на обід МАКСИМУМ що видавало це рівно 24.7кват, що є рівно половина!
2) на сайті деї передивився всі зведені данні, ніби і вольтаж 465в був , но струм не більше 13,8а...таке враження, що трекер не паралелить нормально стірнги і не додає їх струм....або десь щось не доналаштував або нада піднімати вольтаж або ще щось інше...
Переглянути вкладення 6690

Чому підозрюю, що щось не добре:
1) В мене вдома китайський інвертор 10кват
2) 1-й стрінг 9 панелей на 580 ват, що є 5220 ват, но вугол криші 43 градуса - на Пд-Сх
3) 2-й стрінг 9 панелей на 580 ват, що є 5220 ват, но вугол криші 43 градуса - на Пд-Зх

Сьогодні в цей самий час мій Пд-Сх видавав 3,8 кват, що є 3,8*100/5,2=73% проти вищеописаного обєкту, де видавало рівно 50%
Переглянути вкладення 6691

Нада практикантів, щоб зрозуміти де проблема)))

Погугліть під яким кутом сонце вчора було опівдні в районі де сес стоїть.
Згадайте геометрію: накресліть як промені падають і як панелі відносно землі(20 град) розташовані.
Отримаєте певний кут. Порахуйте коефіцієнт яка площа відповідає тій, якщо промені падали б під прямим кутом.
Гадаю, приблизно від макс площі половина і вийде :)
В квітні-травні та вересні-жовтні має бути повна потужність протягом 4-5 годин щодня. А в січні...самі бачите що...

Друге і важливіше запитання:
чому в характеристиках інвертора вказана напруга 850 В та допустима 1000 В а ви зробили стрінги на 459 В?
Я не дивився даташит інвертора, але впевнений, що макс ККД він досягає на рівні 550-600В. Погугліть графіки ККД інвертора.
Раджу перезібрати стрінги, щоб отримати в кожному 700-750 В на ХХ.
Немає різниці як панелі розташовані на даху. Головне, щоб в однакових умовах: одна чи паралельна площина. Не обов'язково панелі мають триматися за руки, можна вставочки робити із провода(МС-4 коннектор на кінцях провода).

Для розрахунку береться ХХ, але фактично в роботі при навантаженні буде по 32.82(та навіть трохи нижче) та 590 В.
Для інвертора для оптимального ККД буде 18 панелей в стрінг.
39.30 В х 18 = 707 В
707 В х 1.2 = 848 В < 850 < 1000 В

Я би ставив по 18 або по навіть 19* панелей в стрінг.
* - умовно можна, але треба враховувати інші фактори.

Питання третє:
Якщо є можливість, то краще поставити схід-захід панелі. Це безсумнівно краще(якщо для самоспоживання) та згладить денний баланс генерація-споживання.

П.С. Якщо правильно все зробити, то ці панелі легко покриють потребу 80% днів в році. 1-2 місяці взимку може не вистачатиме.

Останнє редагування:
Погугліть під яким кутом сонце вчора було опівдні в районі де сес стоїть.
Згадайте геометрію: накресліть як промені падають і як панелі відносно землі(20 град) розташовані.
Отримаєте певний кут. Порахуйте коефіцієнт яка площа відповідає тій, якщо промені падали б під прямим кутом.
Гадаю, приблизно від макс площі половина і вийде :)
В квітні-травні та вересні-жовтні має бути повна потужність протягом 4-5 годин щодня. А в січні...самі бачите що...

Друге і важливіше запитання:
чому в характеристиках інвертора вказана напруга 850 В та допустима 1000 В а ви зробили стрінги на 459 В?
Я не дивився даташит інвертора, але впевнений, що макс ККД він досягає на рівні 550-600В. Погугліть графіки ККД інвертора.
Раджу перезібрати стрінги, щоб отримати в кожному 700-750 В на ХХ.
Немає різниці як панелі розташовані на даху. Головне, щоб в однакових умовах: одна чи паралельна площина. Не обов'язково панелі мають триматися за руки, можна вставочки робити із провода(МС-4 коннектор на кінцях провода).

Для розрахунку береться ХХ, але фактично в роботі при навантаженні буде по 32.82(та навіть трохи нижче) та 590 В.
Для інвертора для оптимального ККД буде 18 панелей в стрінг.
39.30 В х 18 = 707 В
707 В х 1.2 = 848 В < 850 < 1000 В

Я би ставив по 18 або по навіть 19* панелей в стрінг.
* - умовно можна, але треба враховувати інші фактори.

Питання третє:
Якщо є можливість, то краще поставити схід-захід панелі. Це безсумнівно краще(якщо для самоспоживання) та згладить денний баланс генерація-споживання.

П.С. Якщо правильно все зробити, то ці панелі легко покриють потребу 80% днів в році. 1-2 місяці взимку може не вистачатиме.

Вкладення

• Screenshot_20250127_231940.jpg
    Screenshot_20250127_231940.jpg
    726,7 Кб · Перегляди: 11
так, згоден, левова доля - це кут.
Я би отак розподілив:
якщо прийняти теоретичну потужність, що видають панелі навесні/восени за 100%, то:
зимовий кут: -40%
неоптимально зібрані стрінги: -10%
і сьогодні потужність складає 50% від максимальної.

Гаразд, тоді 18 панелей або 17 якщо буже холодно та в мануалі інвертора вказано, що не можна перевищувати 850 В (порахуйте через темпетатурний коеф із даташита панелей множити на абсолютне значення - різницю між мін темп та 25 град).

Апдейт:

1000 В не можна перевищувати, тож
39.3 В х 20 = 786 В
786 В х 1.2 = 943 В < 1000 В

Виходить, що можна ставити навіть по 20 панелей. Якщо вагаєтеся, то по 19.
Маєте 220 панелей, то можна 11 стрінгів зібрати однакових.
По струму КЗ навіть 3 стрінга в паралель на один трекер:
14.48 А х 3 = 43.44 А < 55 А
АЛЕ НЕ МОЖНА, бо перевищує робочий 36 А:
13.71 А х 2 = 27.42 А < 36 А
! ТРИ в паралель вже перевищить 36 А

На кожен трекер можна по 2 стрінга в паралель.
3 в паралель вже не можна, бо перевищить робочий струм 36 А.

5 трекерів по два стрінга + 1 трекер з одним стрінгом

В такій конфігурації всі стрінги рівні між собою, зайвих панелей немає. Один стрінг на окремому трекері, можна брати його як еталонний та порівнювати роботу інших пар. Якщо що, то можна його зменшувати, якщо потрібно десь замінити панельку на іншому стрінзі.

П.С. Перечитайте мої повідомлення ще, бо я вносив правки.

Останнє редагування:
Ось даташит,
1)чому ви кажете що ккд максимпльний при 550-600в? Ніби там написано 450-850...
2) зібрали по 14 панелей,бо криша 7.5м на 37м, що рівно 4 ряда по 28 шт виходить

28шт × 33в =924в,що є за багато, тому вирішили пополам,що теж вписується в 450-850
3)850 допустима,а 1000 макс,бо не всі враховуюють коефіцієнт при мінусовій температурі,коли панелі видають більший вольтаж(перестраховка я так розумію)

4) інший склад в нас получається 3 ряди на 23...там плануємо 3 стрінга по 23шт:
Вийде 23шт×33в=759в,що теж є в норм діапазоні....от якраз побачимо чи діло в вольтажі чи в вуглі(інший склад +- такий ж вугол)

Ось даташит,
1)чому ви кажете що ккд максимпльний при 550-600в? Ніби там написано 450-850...
2) зібрали по 14 панелей,бо криша 7.5м на 37м, що рівно 4 ряда по 28 шт виходить

28шт × 33в =924в,що є за багато, тому вирішили пополам,що теж вписується в 450-850
3)850 допустима,а 1000 макс,бо не всі враховуюють коефіцієнт при мінусовій температурі,коли панелі видають більший вольтаж(перестраховка я так розумію)

4) інший склад в нас получається 3 ряди на 23...там плануємо 3 стрінга по 23шт:
Вийде 23шт×33в=759в,що теж є в норм діапазоні....от якраз побачимо чи діло в вольтажі чи в вуглі(інший склад +- такий ж вугол)
1) Rated DC Input. 600 V. - оптимальний ККД.
450-850 - це просто більш-менш конфортний робочий діапазон інвертора.

2) там де 28 панелей на одному даху - то робиться 20 + 8 окремих, які через перемичку з'єднується з іншими 12 панелями на іншому даху, але якщо ті в паралельній площині. Або знімаються просто.
більше 20(21) шт точно не можна, бо перевищите 1000 В (21 панель приблизно 990 В буде з коеф 1.2 запасу на температуру). Я би більше 20 не радив, на крайній випадок 21 шт.

3) всі хто грамотний, ті враховують. Для простоти береться коеф запасу 1.2 - середньоукраїнський :).

4) 23 панелі - очікуйте бабах інвертора... Може не одразу, може ніколи, а може в першу ж холодну зиму сонячний день після хмарки. І ніяка гарантій не діятиме, бо порушені правила допустимої напруги.
23 х 39.3 В = 904 В
1085 В > 1000 В.

У мене два столи(аналог вашого даху) і частина одного стрінга на одному столі, а інша - на іншому. Між ними перемичка(сонячний кабель із МС-4 коннекторами на кінцях). Столи в паралельних площинах відносно одна одної.

Ви можете зняти зайві панелі. Хай краще буде не 11 стрінгів, а 10, а 20 панелей в сараї стоять запасні або продати.

КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА перевищувати допустимі ані напругу, ані струм на трекері!

Назад
Угорі